Moja hčerka je lena

Pred nekaj dnevi sem dobila približno takšno vprašanje zaskrbljene mame 12-letne deklice, ki pravi:

Zdi se mi, da je moja 12-letna hčerka Sara zadnje čase zelo lena. Nič se ji ne ljubi. Domače naloge? Ne, danes ni nobene naloge. Tudi včeraj je ni bilo in tudi jutri je ne bo. Poskušali smo zlepa, s spodbudo in nagradami, potem še z grožnjami in kaznimi, a je videti, da prav nič ne deluje.

Zanimivo pa je, da kadar kakšno stvar res z veseljem počne, takoj ve, kako naj se je loti. Prosim za nasvet, kako naj jo pripravimo do tega, da bo delala tudi za šolo. Skrbi me, da bo letos še huje kot lani.

Moja hčerka je lena

Minili so že prvi trije tedni pouka. Večina otrok je na začetku šolskega leta spočita in so še kar zagnani za učenje. Vendar se približujejo prvi testi in spraševanje in naenkrat bo vsega preveč. Tedaj se stvari pogosto spremenijo.

Najzgovornejši in najpomembnejši del pisma je stavek: “Zanimivo pa je, da kadar kakšno stvar res z veseljem počne, takoj ve, kako naj se je loti.” Ta stavek vam lahko pove, da ima deklica vse potrebne lastnosti in vse znanje, ki ga potrebuje, kadar se odloči, da bo nekaj naredila. V resnici nihče ni len, če gre za področje, ki ga zanima. Očitno deklica rada dela stvari po svoje, ob času, ki ga sama izbere in glede na prioritete, ki jih sama določa. Kadar ji nekdo ukazuje, pa uporabi vso svojo energijo za to, da se upira.

To je le ena od zgodbic, ki jo verjetno poznate. Takšne stvari se dogajajo številnim družinam s šoloobveznimi otroki. Dan za dnem se boste spet ukvarjali s tem, da boste vzpodbujali otroke za šolsko delo. Morda obstaja lažja pot? Morda pa kljub vsemu obstaja motivacija za učenje v otroku samem?

Z omenjeno gospo sva že začeli reševati problem »lene« hčerke. Običajno se izkaže, da otrok sploh ni tako len, kot se nam zdi. Vzvod za motivacijo za šolsko delo so lahko tiste dejavnosti, ki jih otrok rad počne. Za motivacijo in proces spremembe so bistveni cilji. Skozi pogovore bo mama odkrila neskladja med otrokovimi postavljenimi cilji in njegovim trenutnim vedenjem. Bolje kot da izraža svoje poglede in sledi lastnim sanjam, ki jih goji za Saro je to, da ji postavljajte dobra vprašanja o njej sami in o njeni trenutni situaciji v šoli. Tako bo lahko končno ugotovila, kaj si res želi.

Vsem, ki želite vedeti več o motivaciji otrok za učenje in šolsko delo, pa priporočam knjigo Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da. V knjigi boste našli resnične zgodbe in praktične nasvete, ki preverjeno delujejo.

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Manja Kristanc

Sem mama, žena, pedagoginja in andragoginja, specializantka psihoterapije, smer Transakcijska analiza, coach nevrolingvističnega programiranja, direktorica Zavoda Manja360, samostojno in aktivno učenje, avtorica knjige Moj otrok je brihten, samo učiti se mu ne da in soavtorica knjige Lepi, bogati in srečni... Razumem, kakšna vprašanja in skrbi se podijo po glavi in srcu staršev. Obenem vem tudi to, da šolsko obdobje in puberteta prineseta v družino prav posebne skrbi in težave. Zato z veseljem pomagam vsem, ki imajo težave v šoli, preglavice z vzgojo otroka, težave v medosebnih odnosih. Obiščite me tudi na moji spletni strani Manja360.si ali na Facebooku.

Dodaj odgovor