Odvajanje od dude: kdaj in kako?

Otroka je zelo lahko navaditi na dudo, ga je pa toliko težje odvaditi od nje. Čim se otrok rodi, že ima v sebi prirojen nagon za sesanje – zato naj vas nikar ne čudi, da svojih prstkov ne izvleče iz ust, in ko to namesto njega poskušate storiti vi, ga medtem skušajte zamotiti z igračko ali ropotuljico. V vsakem primeru pa bo prej ali slej začel sesati tudi prstke. To otroku pomaga, da se pomiri in da lažje zaspi. 

Odvajanje od dude: kdaj in kako?

Iznajdljivi starši so že včasih otrokom dajali ropotuljice z zaobljenimi robovi ali gumijaste obroče, da so jih otroci lahko sesali. Danes pa je situacija veliko bolj enostavna – dovolj je, da odidete v lekarno ali v eno izmed trgovin z otroško opremo in kupite dudo in prepričani ste lahko, da bo vaš otrok miren.

In glede na to, kako lahko je dojenčka privaditi na dudo, ga je kasneje toliko težje odvaditi te navade, saj duda sčasoma postane njegova najboljša prijateljica in ko je nima, se vaš dom trese od neutolažljivega joka. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov, kako in predvsem kdaj je čas za odvajanje od dude.

Kdaj je pravi čas?

Ko dojenček dopolni mesec ali dva postaneta z dudo že neločljiva prijatelja. Pediatri svetujejo, da s postopnim odvajanjem od dude pričnemo, ko otrok dopolni šest mesecev. Da ne bi ogrozili pravilne rasti zob, bi morali dudo do otrokovega prvega leta starosti popolnoma umakniti. Nekoliko daljša uporaba dude, celo do tretjega leta starosti, se lahko tolerira le, če se duda otroku ponudi le pred spanjem, nato pa, čim, otrok zapre oči, dudo nežno izvlečemo iz njegovih ust.

Vseskozi imejte v mislih, da dojenčka ni treba že od samega začetka navaditi na to, da imam dudo ves čas v ustih. Vsakič, ko je otrok osredotočen na nekaj, pa četudi je to gledanje risank s starejšim bratom ali sestro, mu dudo vzemite iz ust. Novorojenčkom dude ne bi smeli dajati, preden se navadijo na dojenje, saj ima duda drugačno strukturo kot materina bradavica, zato bi zaradi tega lahko imeli težave z dojenjem.

Kako otroka odvaditi od dude?

Ko se enkrat odločite, da je čas, da vaš otrok preneha svoje druženje z dudo, se tega tudi držite. Ne dajajte mu je nazaj, ne glede na to kako zelo bo jokal. Imejte v mislih, da je to za njegovo dobro.

Korak za korakom

Odvajanje od dude začnite postopno. Ko greste na sprehod, dudo pustite doma in neopazno podaljšujte obdobja, ko je otrok brez dude in na koncu, v zadnji fazi dudo otroku ponudite le še pred spanjem.

Duda se je ”pokvarila”

Če je vaš otrok že malo starejši, lahko enostavno odrežete silikonski del dude, tik ob plastiki in mu pojasnite, da se je duda pokvarila in da zamenjave zanjo ni. Otrok bo seveda jokal, a v nekaj dneh bo pozabil na ”pokvarjeno” laž. Ne kupujte večje število dud, saj tako ne boste v skušnjavi, da bi dotrajano dudo zamenjali z novo, čim otrok zajoka.

Hej, kakšen okus pa je to?!

Zagotovo poznate okuse, v katerih vaš otrok uživa in so mu ljubi in okuse, ki niso med njegovimi najljubšimi. Poslužite se male prevare; medtem, ko se otrok igra z bratom ali sestro ali pa ga babica hrani, dudo pomočite v sok ali začimbo, ki je vaš otrok ne mara. Ko bo dudo naslednjič dal v usta, bo povezal slab okus z dudo in če boste pogosto ponavljali ta postopek, bo si bo otrok v nekem trenutku zagotovo sam zaželel, da reče dudi adijo.

Odvajanje od dude: kdaj in kako?

Dragoceno darilo

So vaši prijatelji pravkar postali starši? Popoln izgovor, da svojega otroka napeljete na to, da se loči od dude. Pojasnite mu, da se je nekaj hiš naprej rodil dojenček, ki še kako potrebuje dudo. Primita se za roke in skupaj ”podarita” dudo komaj rojenemu dojenčku. Tako bo imel vaš otrok občutek, da je naredil dobro delo, ter da bo njegovo dudo sedaj uporabljal njegov mali prijatelj ali prijateljica, ki dudo zagotovo bolj potrebuje, kot on.

Po drugi strani pa se lahko z otrokom pogovorite in mu pojasnite, da je on sedaj že velik in da dudo potrebujejo le dojenčki in mu predlagate, ga prepričate, da dudo podari nekomu, ki ga ima rad – babice in dedki so včasih odlična izbira za ta namen.

Duda za zobno vilo

Ko že malo starejšim otrokom izpade mlečni zob, ga običajno položijo pod blazino, zjutraj pa jih tam, namesto izpadlega zobka pričaka malo denarja ali drobno darilce, ki jim ga je v zameno za izpadli zob pustila zobna vila.

Enak princip lahko uporabite pri odvajanju od dude. Povejte mu, naj dudo preda dobri vili, ki mu bo, po tem, ko jo bo vzela, pustila nekaj v zameno. To naj bo neka lepa igračka, zraven pa otroka tudi pohvalite, ker je sedaj končno odrasel.

Pojasnite mu …

Otroku pojasnite zakaj je sedaj ravno pravi čas, da so odpove dudi. Povejte mu, da ga prijatelji ne bodo razumeli, kaj jim govori, če ima dudo v ustih in da bodo brez dude njegovi zobki veliko lepši.

Česar nikakor ne smete storiti?

Prvo kot prvo, otroka nikoli, prav zares nikoli ne grajajte, ponižujte ali kaznujte, če opazite, da mu je hudo in ker mu je težko, da se mora posloviti od dude. Vedno imejte v mislih, da je duda za vašega otroka postala prijateljica, na katero je čustveno navezan, zato bodite pametni – če se ena metoda odvajanja od dude ne izkaže za učinkovito, poskusite drugo in bodite pri tem pripravljeni na začetni neuspeh.

Otroka nikakor ne poskušajte odvajati od dude, če se nameravate seliti, pričakujete drugega otroka ali bo otrok kmalu začel hoditi v vrtec. Takšne situacije so lahko za otroka zelo stresne in če mu vzamete še dudo, boste stvari le še poslabšali. Zato počakajte, da se navadi na novonastalo situacijo in šele nato počasi in postopoma pričnite delati na tem, da otroka odvadite od dude.

Kakšne so vaše izkušnje z odvajanjem od dude? Delite z nami, na kakšen način se je vaš otrok poslovil od svoje prijateljice. 🙂

Bebac

Ocena:
[Skupaj: 20 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor