6 načinov, ki spodbujajo bralno razumevanje

“Ti pa res dobro bereš!” je rekla učiteljica. Špela je res znala odlično brati. Kratko zgodbo je prebrala tekoče, upoštevala ločila in intonacijo glasu. Branje je bilo odlično. Kot sonček je sijala ob pohvali.

v

“O čem pa piše v zgodbi?”nadaljuje učiteljica. …Špela je resda zgodbo prebrala brez napak, ampak ker je bila tako zelo osredotočena na pravilno branje, je pozabila BRATI.

Se tudi vašemu otroku dogaja podobno? Odlično branje, pa vendar slabo razumevanje? Je smisel branja, da berem tekoče in brez napak ali je smisel, da razumem, kaj preberem, četudi ob napakah? In kako lahko spodbudimo zanimanje za branje pri otrocih in hkrati preverimo ali vsebino tudi razume? Starši imamo pri tem veliko vlogo.

Načini, ki bodo pripomogli k temu, da bo otrok razumel, kaj bere

Opisane primere lahko uporabite, kadar otrok bere sam ali kadar otroku berete starši. Odgovarjati na tipično vprašanje “povej mi, kaj si prebral”, kmalu postane dolgočasno in otrok lahko hitro izgubi zanimanje, da bi zgodbico tudi obnovil. Brati in razumeti, kaj berem, pa ima velik pomen tudi pri kasnejšem učenju. Poskusite uporabiti katero od aktivnosti:

Lutke

Otrok naj naredi preproste prstne lutke iz zgodbe, papirne maske ali kar miniaturno postavitev “scene” v škatli za čevlje. In predstava se lahko začne!

Nariši

Moja najljubša aktivnost, kjer nariše začetek, sredino in konec zgodbe. To je dokaj enostaven in hiter način, da ugotovite ali otrok razume potek in vsebino zgodbe. Naj vam pove kaj riše, tako boste preverili ali se spomni vsebine. Mlajši otroci lahko narišejo le najljubši del zgodbe.

Naredi

Otroci zelo radi ustvarjajo s plastelinom in podobnim materialom. Medtem, ko otrok izdeluje lik iz zgodbe, ga povprašajte kateri del zgodbe ustvarja, kaj se je v tem delu zgodbe zgodilo ipd.

Izmisli si

Ta način je super za otroke z domišljijo (kdo pa ni tak?). Medtem ko mlajši otroci s sestavljanjem in nadaljevanjem svoje zgodbe nimajo težav, pa imajo starejši otroci pogosto težave ravno s tem, da si ne dovolijo prepustiti se domišljiji. Zato dajmo otrokom dovolj priložnosti za ustvarjanje lastnih zaključkov, razmišljanja v slogu kaj bi bilo, če bi se zgodba nadaljevala, kakšen konec bi dal zgodbi ipd.

Poišči

Otrok naj poišče besede, ki jih v zgodbi ni razumel. Pogovarjajte se o teh za otroka še neznanih besedah, uporabite slovar (SSKJ) in naj vam otrok s svojimi besedami razloži pomen teh besed (tako preverite ali jih razume). Če zmore, naj nariše sliko, ki  ustreza novi besedi.

Poveži

Ima zgodba podobnost v otrokovem življenju ali vsakdanjiku? Poiščite podobnosti in povežite zgodbo z otrokovimi izkušnjami.

***

Kaj pa če kljub vsemu otrok ne zmore obnoviti zgodbe in se spomniti vsebine? Ponovno jo preberite…večkrat. Izberite otrokovo najljubšo knjigo, ki jo dobro pozna. Vaš namen naj bo, da otrok VZLJUBI knjige in branje. Naredite iz branja prijetno zabavo. Otroci vam bodo hvaležni.

Lea Čerin

Delno povzeto po www.shoolofmum

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Lea Cerin

Sem žena in mama trem deklicam ter ustanoviteljica Rumene hiške. Otrokom in staršem svetujem pri učenju, da bo le-to učinkovito in zabavno. Vsak otrok ima svoj naravni način učenja. Če ga pri učenju upošteva, je le-to bolj uspešno. Če so otroci pri učenju bolj uspešni, pa so tudi bolj zadovoljni sami s seboj. Cilj Rumene hiške je otroke naučiti predvsem samostojnega učenja, na sebi lasten in zabaven način.

Dodaj odgovor