Kako otroka zaščititi pred drogami in alkoholom

Otroci v določenem trenutku odraščanja pridejo v “nerodna” leta, ko gredo skozi intenzivne fizične in psihične spremembe, ki lahko vplivajo na njihovo vedenje.

Kako otroka zaščititi pred drogami in alkoholom

Puberteto vsak doživlja po svoje, pogosto pa se zgodi, da se otroci izmaknejo nadzoru in zavijejo na stranpoti. Izostajanje iz šole, slabe ocene, nezainteresiranost in slabe navade, kot so kajenje in zloraba alkohola in opojnih substanc so pogosti izzivi, s katerimi se moramo starši soočiti, da bi pomagali otroku.

Tukaj so nasveti, kako preprečiti, da bi se otrok opijal oz. kako mu pomagati, da preneha s tem.

Brez oklevanja se soočite s težavami

Če ujamete svojega najstnika pri pitju alkohola ali sumite, da se opija ali uporablja katero koli drogo, ne čakajte, ampak takoj reagirajte. Najbolje je, da takoj opravite pogovor, ker pri mladih obstaja verjetnost, da se še pred 20. letom razvije odvisnost.

Opravite preventivne pogovore

Pogovarjajte se z otroki o težavah, kot sta alkohol in droga, še dokler so majhni. Priporočajo, da naj s pogovori o tej temi pričnemo, ko so otroci stari med osem in deset let. Tako boste ustvarili boljši in globlji vpliv in preprečili, da v poznejših letih pridejo pod vpliv sovrstnikov.

Določite jasne meje in pričakovanja

Večina najstnikov ve, da njihovi starši ne odobravajo uporabe drog in da bi bili razočarani, če bi zvedeli, da jih uporabljajo. Vendar pa mnogi starši oklevajo s pogovorom o tej temi, čeprav bi lahko otroka odvrnili od uporabe drog in alkohola. Nujno je, da starši postavijo pravila in določijo posledice njihovega kršenja. Poleg tega pa morajo starši biti otrokom vzor.

Bodite pozitivni

Včasih je bolje zanemariti negativne vidike uporabe drog in alkohola in pogosto opozarjati o posledicah. Razmišljajte pozitivno, saj večina mladih nikoli ni prišla v kontakt s katerim koli opiatom. Zato ni bojazni, da bo vaš otrok izpostavljen negativnemu vplivu sovrstnikov.

Zgradite močne čustvene vezi

Včasih se je bolje lotiti virov morebitnih težav z odvisnostjo. En od načinov so programi izgradnje odpornosti in odločnosti že v mlajših letih. Otroci, ki imajo duševne probleme ali težave pri nadziranju svojih čustev, so bolj podvrženi zlorabi alkohola in drog. Potrebno jim je ponuditi čustveno in družinsko podporo. Zanimivi so rezultati raziskave, ki je pokazala, da je pri otrocih, ki redkeje večerjajo v družinskem krogu (manj kot 3x tedensko) večja verjetnost, da bodo posegli po opiatih.

Izpostavite težave iz resničnega življenja

Ni odveč uporabiti primerov slabih posledic uporabe alkohola in drug. Še bolje je, če je to primer iz družine ali kroga prijateljev in znancev. Če imate družinsko zgodovino duševnih bolezni in nagnjenosti k odvisnosti, to vzemite kot povečano tveganje za nastanek odvisnosti.

Pogovarjajte se o tem kot o zdravstveni težavi

Če odvisnost predstavimo kot zdravstveno težavo, je to lahko zelo učinkovito. Lotite se te teme, kot da se pogovarjate o kateri koli drugi težavi. Ne pomišljajte in otroku poudarite, da želite, da polno izkoristi svoj potencial in tisto, kar je najbolje zanj.

yumama

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor