Dve kozi in brv

Dve kozi in brv

V hribih, poleg potočka so živele koze, ki so se pasle na sočnih travnikih. Nekega dne se je ena koza naveličala svojega travnika in je želela poskusiti travo še na drugi strani potoka. Čez je lahko prišla samo preko ozke brvi. Brv je bila tako ozka, da je lahko samo ena koza naenkrat prečkala most. Zgodilo se je, da je ravno takrat na drugi strani brvi bila druga koza, ki je želela priti preko potoka. Nobena koza ni hotel popustiti drugi kozi in začel se je prepir.

Prva koza je rekla drugi kozi: “Pusti me čez. Jaz grem prva!”

Druga koza je odgovorila: “Pusti ti mene prvo!”

Pa je spet prva koza rekla: “Ne, jaz bom šla prva čez.”

“Ne, ne boš,” je rekla druga koza in stopila na brv. “Jaz bom šla”.

Prva koza je tudi stopila na brv: “Jaz grem prva čez in pika!”

In tako sta se začeli kozi vse glasneje prepirati in groziti ena drugi. “Jaz grem prva” “Ne, jaz grem prva” se je slišalo daleč stran. Tako se je slišalo, da so se okoli brvi začele zbirati še ostale koze, ki so se pasle na travnikih na obeh straneh potoka.

Kozi sta se počasi približali ena drugi in se začeli boriti. Nobena ni hotel popustiti. Tako divje sta se začeli ravsati, da sta izgubili ravnotežje in padli v potok.

Druge koze so to videle in se naučile lekcijo.

Po nekaj dneh se je spet zgodilo, da sta dve kozi želeli hkrati prečkati brv. Bili sta to dve kozi, ki sta pred nekaj dnevi gledali silni dvoboj dveh koz, ki sta padli v potok.

Prva koza je zaklicala preko potoka drugi: “Tukaj bom počakala, da greš lahko ti najprej preko brvi.”

“Hvala ti,” je rekla druga koza. “Naslednjič bom jaz počakala tebe.”

Tako sta obe kozi varno prečkali most.

Priredba Ezopove basni

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor