Nasveti za uspešno starševstvo iz lastnih izkušenj

Bloger Jim Higley, oče z dolgoletnimi izkušnjami, je zapisal svoje nasvete za uspešno starševstvo. Čeprav sam pravi, da nima veliko teoretičnega znanja o starševstvu, je Jim Higley do koristnih nasvetov za starše prišel s pomočjo lastnih izkušenj. Tukaj jih je nekaj.

Nasveti za uspešno starševstvo iz lastnih izkušenj

Nisem prebral veliko knjig o starševstvu, imam pa precej praktičnih izkušenj, skoraj 24 let. Dojel sem, da je potrebna dobra komunikacija z otrokom, če želite biti vpliven oče. Če to obvladate, bo vse ostalo potekalo gladko. Vendar pa vzpostavitev dobre komunikacije ni enostavna naloga, posebej takrat, ko otroci odrastejo. Zato vam predstavljam tri nasvete, ki vam lahko pomagajo učvrstiti vezi z otrokom.

Pomembna je potrpežljivost

Ne reagirajte v afektu. Ustavite se in razmislite. Izliv čustev in kričanje ne delujeta. To lahko prestraši malčka in predstavlja slab vzor vedenja, ki ga bodo otroci verjetno usvojili, če se ponavlja. Vzemite si nekaj časa in razmislite. Minuto. Pet minut. S starejšimi otroki celo nekaj ur. Pomembno je, da otroci razumejo, da je tema še naprej aktualna in da se boste prej ali slej pogovorili o tem. Ko se manjši otroci ne vedejo lepo, jih odnesite do njihove sobe in se z njimi po nekaj minutah pogovorite.

Starejši otroci bodo verjetno takoj začeli razpravljati z vami in lahko vam izrečejo zelo grde stvari. Zaradi tega jim recite – To, da na ta način govoriš z mano, ne deluje. Vendar pa ne bom kričal in te ne bom kaznoval. Razmisli o vsem, preden se pozneje o tem ponovno pogovoriva.

Otroci obupno želijo spoštovanje. Celo takrat, ko ga vam ne kažejo. Želijo, da jih poslušate. Ko se do problema postavite obzirno in s spoštovanjem, jim bo težje nadaljevati z neprimernim vedenjem.

Pravilo 30 sekund

Prenehajte s predevanji otrokom. Tudi ko se temu ne morete upreti, naj ne trajajo dlje kot 30 sekund. Otroci ne marajo pridig, vendar pa se vi temu včasih preprosto ne morete upreti. Če tistega, kar želite povedati, ne morete spraviti v 30 sekund, dobro razmislite, če je sporočilo vredno toliko truda.

Ko začutim potrebo, da otrokom nekaj odpredavam, jim povem – potrebujem 30 sekund, da z vami delim nekaj mojih misli. Me imate čas poslušati? In veste, kaj? V devetih primerih od desetih me otroci radi poslušajo. Všasih pa mi ne želijo pokloniti pozornosti ali pa to storijo z negodovanjem, zato moram temo spet načeti enkrat pozneje. Vendar pa je to spodoben način odprte, iskrene konverzacije.

Prenehajte z reševanjem vseh otroških problemov 

Do tega pravila sem prišel po letih in letih staarševstva. To je zelo težko za očete, saj očetje pogosto radi rešujemo probleme in popravljamo stvari. Mislim na trenutke, ko so vaši otroci jezni, vznemirjeni, frustrirani zaradi raznih stvari – nesramnih prijateljev, nepravičnega trenerja, strogih učiteljev, tečnega brata ali sestre … Seznam je neskončen.

Vem, da sem vsakič, ko se je zgodilo kaj takega, nastopil s seznamom rešitev in nasvetov. In veste, kaj sem dojel? Otroci ne želijo, da jim vedno povem, kaj naj počnejo. Niste jim vedno potrebni kot glavni strateg. Otroci so sposobnejši in modrejši kot se vam zdi.

Včasih samo želijo, da ste ob njih, da sočustvujete.

Jim Higley

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor