Ko se otrok predrzno vede in odgovarja

Ko se otrok predrzno vede in odgovarja

»Umetnost materinstva je naučiti otroke umetnosti življenja.« – Elaine Heffner

Večina otrok gre skozi faze predrznega in nesramnega vedenja v odnosu s starši. Prav tako ni odraslega, ki ne bi kdaj popustil slabi volji in bil nesramen do sočloveka.

Staršem se pogosto svetuje, da naj milejše oblike neprimernega vedenja kar prezrejo, kot je npr. zavijanje z očmi. Vsekakor pa je treba ukrepati, ko otrok izkazuje nespoštovanje do odraslega. Toda kako prepoznati razliko? Ali je strogost sploh učinkovita? Ali je res pametneje ignorirati jezikanje, tako pri malčku kot pri najstniku?

Pri izrazito nespoštljivem, neprimernem in provokativnem vedenju ignoranca vsekakor ni na mestu. Ko se otrok grdo obnaša, se za jezikanjem in odgovarjanjem pogosto skriva nekaj drugega. Otroci vam želijo nekaj sporočiti in če ne poslušate pozorno, njihovo vedenje uide iz vajeti. V takšni situaciji zagotovo ni primerno, da iz vajeti uide tudi vaše vedenje. Reagirati je treba z vso resnostjo, vendar z veliko mero sočutja in razumevanja za otrokove težave, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bo v prihodnje otrokovo vedenje še bolj neprimerno.

Vaš cilj je, da mirno a odločno zahtevate spoštljiv odnos. Pri tem morate biti tudi sami dober vzgled spoštljive komunikacije in konstruktivnega reševanja težav.

Predstavljamo vam tri korake za uspešno in učinkovito obvladovanja odnosov v vaši družini:

1. Nadzorujte svoje govorjenje in bodite dober vzgled spoštljivega vedenja.

Tudi ko so otroci naporni, bodite spoštljivi do njih. Preden začnete vpiti ali kritizirati, se raje ugriznite v jezik. Ne bojte se postaviti meja, vendar storite to, ko ste mirni.

2. Ne jemljite vsega tako osebno.

Otroci se šele učijo, kako učinkovito obvladovati in kontrolirati svoje vedenje. Ko imajo težave, pač izgubijo potrpljenje. Seznanite se z njihovo težavo in ponudite pomoč, če se vam zdi primerno. Zahtevajte pa, da se do vas obnašajo spoštljivo. Otroci ne bodo želeli prizadeti vaših čustev, če bodo videli, da jim stojite ob strani in jih podpirate. Ko se le da, izkoristite priložnost, da utrjujete vaš odnos z otrokom. Vsak dan si vzemite 15 minut časa za vsakega otroka in mu naklonite vašo nedeljeno pozornost.

3. Ko se otrok odgovarja, jezika, je žaljiv in nesramen, se karseda mirno soočite z njegovimi besedami in tonom govora in jasno ter odločno zahtevajte spoštljivo komunikacijo.

»Tvoje besede so me prizadele. Moraš biti pa res zelo vznemirjen, da takole govoriš z mano. Veš, da jaz s tabo ne govorim na tak način. Lahko mi poveš kaj te muči, brez napadanja. Kaj se dogaja?«

»Počutim se, kot da me napadaš. Prosim, ali lahko poveš kaj te muči na drugačen način?«

»Vidim, da si zelo jezen name. Razumem, da si močno želiš, da ugodim tvoji zahtevi. Rada bi izvedela več, toda ne morem se pogovarjati, ko se počutim napadena. Poskusiva se najprej pomiriti in se bova potem pogovorila.«

Na tak način otroka učite obnašanja v odnosu z drugo osebo:

  • Če se na njegovo neprimerno vedenje odzovete nespoštljivo, praktično utrjujete to neprimerno vedenje in ga učite nespoštovanja.
  • Če ignorirate otrokovo nespoštljivo vedenje, se to vedenje le še stopnjuje, ker se ne odzivate na to, kar vam želi povedati.
  • Če se seznanite z otrokovo težavo in ponudite pomoč, obenem pa zahtevate spoštljiv in korekten odnos (kot ga imate tudi sami!), otroka učite spoštljive in učinkovite komunikacije, tudi ko je pod vplivom močnih čustev.

Ne gre za nobeno znanost. Otroci se učijo vedenja od staršev. Seveda bodo poskusili s čim novim, kar so videli v šoli ali na televiziji. Toda če imate kot starši postavljene jasne meje in pričakovanja, ki se jih držite tudi sami, bodo otroci sledili vašemu vzgledu.

Ko bi le bilo tako enostavno, ko gre za praznjenje pomivalnega stroja.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor