Amniocenteza ali NIFTY test?

Amniocenteza ali NIFTY test?

Že v prvih tednih nosečnosti se vsaka bodoča mamica sreča s predrojstvenimi oziroma prenatalnimi preiskavami, ki zajemajo preiskave plodu za ugotovitev morebitnih kromosomskih nepravilnosti otroka. Amniocenteza je bila v preteklosti prva odločitev vsake nosečnice, katera je želela biti popolnoma prepričana o zdravju svojega otroka, vendar se v izogib nepotrebnim tveganjem v zadnjih letih večina nosečnic odloči za neinvazivni predrojstveni test NIFTY.

Amniocenteza je namreč invazivni postopek, ki se opravlja pod kontrolo ultrazvočne sonde. S pomočjo igle se vstopi v maternico bodoče mamice, kjer se odvzame približno 15-20 ml plodovne vode, namenjene za raziskavo. Amniocenteza zaradi zahtevnega postopka povzroča tudi določena tveganja, s katerimi se v času nosečnosti ali poroda lahko sreča nosečnica, prav tako pa obstaja tveganje za spontani splav, prezgodnji porod, krvavitve ali infekcije.

Zaradi neprijetnega postopka in vseh tveganj, katere s seboj prinese amniocenteza, se vse več bodočih staršev odloča za predrojstveni test NIFTY.

NIFTY je z razliko od amniocenteze neinvazivni test, kar pomeni, da ne posega v telo nosečnice in ne povzroča nobenega tveganja ne za mamico ne za otroka. Test se opravi z enostavnim, običajnim laboratorijskim odvzemom 10 ml krvi nosečnice, katera se nato pošlje na analizo. V času nosečnosti namreč prosta plodova DNK iz posteljice prehaja v krvni obtok matere, zato lahko plodovo DNK določamo v materini krvi. Za preverjanje zdravstvenega stanja otroka se iz vzorca krvi matere analizira prostocelično plodovo DNK in s tem odkriva prisotnost prevelikega ali premajhnega števila kromosomov, odkrije pa se lahko tudi spol otroka.

Prednost NIFTY testa je tudi ta, da se v primerjavi z amniocentezo, katero delamo med 15-20 tednom nosečnosti, test lahko opravi že od 10. tedna nosečnosti naprej. Tudi čakanja na rezultate pri NIFTY testu ne bo – pri amniocentezi lahko na njih čakamo tudi do 3 tedne, medtem ko so pri NIFTY testu rezultati na voljo v samo 6-8 dneh.

NIFTY je hkrati bolj zanesljiv od nuhalne svetline ali dvohormonskega testa, stopnja lažno pozitivnih rezultatov je manjša od 0,05 %, stopnja za odkrivanje Downovega sindroma pa je višja od 99 %. NIFTY test je zares vodilni neinvazivni predrojstveni test na svetu, priporočajo pa ga tako zadovoljne nosečnice, mamice kot tudi zdravniki v več kot 60 državah sveta!

AmniocentezaNifty test
Zanesljivost100 %>99 %
TveganjaSplav, prezgodnji porod, krvavitve, infekcijeNi tveganj
RezultatiV 2-3 tednihV 6-8 dneh
Čas za opravljanje testa15.-20. tedenod 10. tedna naprej
Spol otrokaDaDa
PostopekZ iglo v maternicoOdvzem materine krvi

Geneplanet

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor