Fantek ali punčka? Samo, da bo otrok zdrav!

Fantek ali punčka? Samo, da bo otrok zdrav!

Vsakdanja vprašanja, na katera največkrat naletijo nosečke, je zagotovo: ”Bo fantek ali punčka?”

”Je to sploh pomembno? Zakaj nekdo ne vpraša, ali je otrok zdrav?” se sprašuje 31 letna nosečnica Nataša.

”Morda ljudje tega ne sprašujejo, ker se to ne sprašuje? Ker je morda samoumevno? Ker pravzaprav tega ne moreš z zagotovostjo sploh vedeti? Priznati moram, da sem si, ko sem izvedela da v mojem trebuščku bije še eno srce, želela fantka. Kako vseeno je, ali pričakuješ eno ali drugo, sem dojela šele, ko sem opravila pregled nuhalne svetline v 12. tednu nosečnosti. Rezultati so kazali na visoko možnost, da se otrok rodi z Downovim sindromom in takrat sem obtičala v črni luknji. V glavi se mi je porajalo nešteto vprašanj, od tega, ali bom otroka ljubila enako, kot če bi bilo vse normalno, do tega, ali je boljše, da prekinem nosečnost, čeprav sem si družine želela bolj kot vse na svetu. Najhuje pa je bilo zagotovo to, da nisem vedela, ali so rezultati zanesljivi ali ne. Me mora vso nosečnost skrbeti? Se moram pripraviti na najhujše? Kako naj to povem svoji družini, prijateljem?”

Ginekologinja mi je takrat predlagala, da opravim neinvazivni predrojstveni test Nifty.

”Nisem vedela niti, kaj pomeni Nifty, niti kaj pomeni predrojstveni test, še manj pa, kaj pomeni neinvaziven. Za kakšen test gre? Kaj bom z njegovo pomočjo izvedela? Bodo rezultati bolj zanesljivi od nuhalne svetline?”

Nifty je ime testa, katerega lahko opravi vsaka nosečnica že od dopolnjenega 10. tedna nosečnosti dalje. Neinvaziven pomeni, da ne posega v telo nosečnice in je zaradi tega popolnoma varen in neboleč. Opravi se le z odvzemom krvi nosečke, enako kot v običajnem laboratorijskem postopku. Kri se pošlje na analizo, rezultate pa nosečka dobi že v 6-8 dneh. Rezultati povedo, ali zares obstaja tveganje, da se bo otrok rodil z Downovim sindromom ali s katero drugo najpogostejšo genetsko boleznijo. Nifty je več kot 99% natančen, nuhalna svetlina pa okoli 70%, zato si po prejetih rezultatih lahko prepričana v njegovo točnost in zanesljivost. Nič več dvomov, nič več skrbi. Preživi mirno nosečnost in se pripravi na rojstvo svojega otroka pomirjena.

Tudi Nataša se je po pogovoru z ginekologinjo odločila za Nifty: ”Pomirjena sem bila že, ko mi je ginekologinja odgovorila na vsa moja vprašanja, ker bom z zagotovostjo izvedela, ali bo moj dojenček zdrav ali ne. Vedela sem, da si otroka želim bolj kot vse na svetu. Še pred prejetimi rezultati sem se odločila; v primeru, da ima otrok katero izmed genetskih bolezni, imam čas, da raziščem možnosti vseh terapij, ki jih nudi sodobna medicina že v času nosečnosti in se tako pomirjena pripravim na rojstvo otroka. Če bodo rezultati dobri, pa bom pomirjena in verjamem, da bo moja nosečnost lepa in mirna. Rezultati so prišli zares hitro in na mojo srečo so bili odlični. Nič več dvomov, nič več skrbi, le še mirna nosečnost je pred mano. Komaj čakam, da te spoznam, mali princ.”

Če tudi tebe, tako kot Natašo, zanima več o Nifty testu, obišči spletno stran www.niftytest.si

Besedilo in foto: Geneplanet

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor