Zakaj sonce in luna živita na nebu

Zakaj sonce in luna živita na nebu

Pred dolgimi časi sta bila voda in sonce najboljša prijatelja. Vedno sta bila skupaj in živela srečno na zemlji. Ker sta bila tako dobra prijatelja, sta se pogosto srečevala. Ampak vedno je sonce obiskalo vodo, ona pa nikoli ni prišla k soncu domov. Nekega dne je tako sonce reklo vodi »draga prijateljica, vedno te obiščem na tvojem domu, ti pa pri meni še nisi bila. Zakaj je tako?« voda mu je odgovorila »Vem, dragi prijatelj, da te še nikoli nisem obiskala pri tebi doma, ampak to je za tvoje dobro. Tvoje domovanje je majhno in ne bi se mogel prilagoditi vsemu mojemu ljudstvu. Če pridem k tebi z vso mojo družino in prijatelji, boš prisiljen svoj dom zapustiti.«

Voda je videla, da je sonce takrat postalo zelo žalostno in zato rekla »dobro, prišla bom k tebi ampak moral boš zgraditi prostor, ki bo imel ogromno prostora, saj je moja družina zelo velika.«

Sonce je bilo ob teh besedah spet veselo in vodi obljubilo, da bo zgradilo dovolj velik prostor, za vse člane družine, kar jih premore voda. Odpravil se je domov. Njegova žena, luna, ga je čakala in ga ob vrnitvi domov pričakala z nasmeškom. Sonce je vso vznemirjeno povedalo svoji ženi »moja prijateljica, voda, nas bo obiskala s svojo družino; zgraditi morava dovolj velik prostor, da jih bova lahko sprejela.« in tako sta začela graditi primeren prostor, kamor bi nastanila vodo.

Naslednji dan je sonce povabilo vodo, da pride na obisk z vso svojo družino. Ko je voda prispela je vprašala sonce »lahko vstopim? Si prepričan da je varno?« »prosim, vstopi, dovolj velik prostor sva ti zgradila.« je reklo sonce.

Voda se je začela stekati v prostor z vsemi vodnimi živalmi in ribami. Zelo hitro se je ves prostor zapolnil. Voda je segala skoraj do kolen. »Si še vedno prepričan, da lahko vstopimo?« je vprašala voda. »Prepričan sem, ne oklevajte« je odgovorilo sonce.

Voda je kar tekla in tekla in sonce je moralo z luno splezati na streho, da sta se rešila preden bi se utopila. Voda je še vedno tekla in kmalu zapolnila prostor vse do strehe. Sonce in luna sta bila prisiljena preseliti se na nebo in tam sta ostala vse odtlej.

Indijska pravljica

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor