Deset zelišč, ki pomagajo pri visokem krvnem tlaku

Deset zelišč, ki pomagajo pri visokem krvnem tlaku

Ogromno ljudi širom sveta ima težave s previsokim krvnim tlakom oz. hipertenzijo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je vsaka šesta smrt posledica arterijske hipertenzije, vsaka peta odrasla oseba na svetu pa ima visok krvni tlak. Ponekod, tudi v Sloveniji, je ta odstotek še višji. Po pričakovanjih se bo število bolnikov z arterijsko hipertenzijo zaradi staranja prebivalstva in naraščanja debelosti v naslednjih letih močno povečalo.

Dejavniki, ki vplivajo na visok krvni tlak so številni. Najpogostejši med njimi so: dednost, stres, prehrana, kajenje in premalo gibanja oz. previsoka telesna teža.

Ker visok krvni tlak ponavadi ne povzroča težav in poteka nemo, ga imenujemo tudi tihi ubijalec. Dolgotrajno povišan krvni tlak namreč povzroča številne zdravstvene težave: srčni infarkt, možgansko kap, sladkorno bolezen, odpoved ledvic, izgubo vida, metabolični sindrom itd.

Pri ljudeh, ki imajo previsok krvni tlak, je ključna sprememba življenjskega stila. Na voljo pa so tudi zdravila. Pri zniževanju krvnega tlaka so učinkovita tudi nekatera zelišča, ki pa niso nadomestek za zdravila. Pri njihovem uživanju se je smotrno posvetovati z zdravnikom, saj imajo lahko v večjih količinah stranske učinke ali pa vplivajo na sam potek zdravljenja.

Bazilika

Bazilika je čudovita rastlina, ki popestri marsikatero jed. Pomaga pa tudi pri zniževanju krvenga tlaka. Raziskave pri glodalcih so pokazale, da je izvleček bazilike znižal krvni tlak, vendar samo začasno. Kemična spojina eugenol, ki se nahaja v baziliki, s svojim delovanjem zmanjšuje oksidativni stres in pozitivno vpliva na krvne žile. Vendar so za potrditev vseh učinkov na človeka potrebne dodatne raziskave.

Če boste v svoj jedilnik vključili baziliko, vam zagotovo ne bo škodovala. Kvečjemu bo okus jedi še izboljšala. Hranite jo na okenski polici v kuhinji, tako boste imeli svežo baziliko vedno pri roki. Dodajate jo lahko v juhe, solate, narastke in testenine.

Cimet

Cimet je še eno čudovito zelišče, ki ga z lahkoto vključite v jedilnik, poleg tega pa vam bo pomagalo pri zniževanju krvnega tlaka. Raziskave na glodalcih so pokazale, da je izvleček cimeta vplival na znižanje nenadno povišanega krvnega tlaka kot tudi na znižanje dolgotrajno povišanega krvnega tlaka. Vendar pa so glodalcem izvleček dozirali intravenozno. Zato ni čisto jasno, kakšen je učinek cimeta, ki se ga zaužije skozi usta.

Ne glede na to pa lahko s cimetom popestrite številne jedi: kosmiče, ovseno kašo, enolončnice, na hitro popraženo meso in zelenjavo. Odličen je tudi v kavi.

Kardamom

Kardamom je začimba, ki prihaja iz Indije in je nepogrešljiv v južnoazijski kuhinji. V študiji, ki je zajela 20 ljudi z visokim krvnim tlakom, so preučevali učinke jemanja 1,5 g kardamoma dvakrat dnevno, 12 tednov. Ugotovili so znatno znižanje krvnega tlaka.

Uživate lahko semena ali kardamom v prahu, ki ga dodate jedem pri kuhanju. V jedi je najlažje dodajati mleti kardamom. Po občutku ga dodajajte v ovsene kosmiče, kaše, sadne solate, testo za piškote ali biskvite, pa tudi v slane solate in juhe. Iz kardamomovih zrn lahko skuhate čaj ali pa tudi za čaj uporabite mleto različico. Kardamom se odlično ujame s cimetom, ingverjem in klinčki.

Laneno seme

Laneno seme je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami. Za najboljši učinek je potrebno uživati 30 – 50 g celih ali zmletih semen dnevno, najmanj 12 tednov. Laneno seme ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi, saj znižuje vrednosti serumskega holesterola, izboljšuje glukozno intoleranco in deluje kot antioksidant.

Na trgu so na voljo številni produkti, ki vsebujejo lano seme. Še bolje pa je, če kupite laneno seme in ga sami dodajate v jedi, ki jih pripravljate doma. Z njim lahko obogatite okus številnih receptov, od juh, do smutijev in slaščic.

Deset zelišč, ki pomagajo pri visokem krvnem tlaku

Česen

Česen je začimba ostrega vonja in okusa, vendar nepogrešljiva v kuhinji. Česen vpliva na povišanje vrednosti dušikovega monoksida v telesu, ki sprošča in širi žile. Kri lahko tako nemoteno kroži, krvni tlak pa se zniža.

Česen se lahko uporablja svež v solatah, prelivih in omakah. Je odlična začimba za meso. Tudi pražen česen je osnova za številne okusne jedi. Če se vam upira njegov močan okus pa je na voljo tudi kot prehransko dopolnilo.

Ingver

Raziskave na živalih so pokazale, da ingver pospešuje cirkulacijo krvi in sprošča mišice, ki obkrožajo krvne žile ter tako učinkovito znižuje krvni tlak. Ingver je nepogrešljiva začimba v azijski kuhinji, uporablja se v številnih jedeh, od juh, testenin, sladic, v kombinaciji z zelenjavo in mesom. Zelo okusen je tudi ingverjev čaj.

Glog

Glog se v tradicionalni kitajski medicini že tisočletja uporablja za zniževanje visokega krvnega tlaka. Raziskave pri glodalcih so pokazale številne pozitivne učinke gloga na kardiovaskularne bolezni. Moderna medicina je učinke gloga ustrezno ovrednotila in dokazala, predvsem pri pešanju srca. Glog se zato v Sloveniji izdeluje in prodaja le kot zdravilo. Kupimo ga lahko v različnih farmacevtskih oblikah, v obliki tablet, kapljic ali čaja. Pred jemanjem glogovih pripravkov se je treba posvetovati z zdravnikom.

Semena zelene

Zelena je izredno prijazna zel, saj lahko v kulinariki uporabljamo celotno rastlino. Semena zelene imajo precej močnejši vonj in okus kot sama rastlina. So prodornega okusa in imajo rahel pridih limone in peteršilja. Lahko jih uporabite pri pripravi raznolikih zelenjavnih jedi, omak, kruha, pikantnih kolačev, lahko pa jih tik pred koncem potresete čez solato.

V kitajski medicini se semena zelene že dolgo uporabljajo za zdravljenje hipertenzije. Pozitivne učinke so pokazale tudi raziskave na glodalcih, medtem ko raziskave na ljudeh še niso bile izvedene.

Francoska sivka

Sivka je čudovita rastlina prekrasnega vonja. Izvlečki sivke pa vplivajo tudi na znižanje srčnega utripa in krvnega tlaka pri glodalcih. Čeprav se sivka v kulinariki ne pojavlja pogosto, jo lahko vključite v številne sladie. Listi sivki pa se lahko uporabljajo podobno kot rožmarin.

Mačji krempelj

Mačji krempelj se v tradicionalni kitajski medicini uporablja za zdravljenje hipertenzije kot tudi za nevrološke težave. Novejše znanstvene študije so v mačjem kremplju odkrile več zdravilnih učinkovin, ki krepijo delovanje imunskega sistema in zavirajo vnetja. Prav te sestavine so verjetno razlog, zakaj rastlino že od nekdaj uporabljajo za boj proti tumorjem, artritisu, griži, želodčnim čirom in drugim vnetnim ali nalezljivim boleznim. Vendar za zdaj še ni kliničnih dokazov, ki bi tovrstno rabo potrjevali.

Kdaj je krvni tlak zvišan?

Krvni tlak je zvišan, če je sistolični krvni tlak enak ali višji kot 140 mmHg, diastolični krvni tlak pa enak ali višji kot 90 mmHg. Medicinski izraz za trajno zvišan krvni tlak je arterijska hipertenzija.

Krvni tlak ni ves čas enak; spreminja se s spreminjanjem telesnega položaja, odvisen je od telesne aktivnosti, višji je podnevi, med spanjem pa se zniža.

Krvni tlak se zviša nad normalne vrednosti tudi ob razburjenju, strahu, bolečini, med telesno obremenitvijo in podobno, vendar se kmalu po prenehanju dražljaja zniža na izhodiščno raven. V teh primerih gre za povsem normalno reakcijo organizma, ki se pojavlja pri zdravih osebah in tudi pri bolnikih s hipertenzijo.

Arterijska hipertenzija običajno ne povzroča težav, zato jo lahko odkrijemo le z merjenjem krvnega tlaka. Da bi z gotovostjo potrdili, da je krvni tlak trajno zvišan, je dobro, da si ga sami merite doma.

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor