7 napak, ki jih mogoče še vedno delate v povezavi z varnostjo vašega otroka

Ko gre za varnost dojenčka, najbrž poznate osnovna pravila: naj otrok spi na hrbtu, brez nevarnih robov ali ohlapne posteljnine v posteljici, hranite strupene snovi izven dosega, nikoli ne puščajte otroka na dvignjeni površini brez nadzora. Seznam se seveda nadaljuje v nedogled. In kljub temu, da boste storili vse to (oziroma več), lahko še vedno delate napake, ki bi lahko dojenčka ogrozile. Te napake popravite, da bo življenje otroka varnejše.

7 napak, ki jih mogoče še vedno delate v povezavi z varnostjo vašega otroka

Vaš otrok spi v avtomobilskem sedežu ali gugalniku

Zadnja stvar, ki si jo želite storiti, ko enkrat otrok zaspi je, da bi ga prestavljali in med tem zbudili. Ampak študija iz leta 2015, objavljena v pediatričnem časopisu razkriva, da s tem, ko otroka pustite spati v sedežu ali gugalniku oziroma tako imenovanih »sedečih napravah« vse do drugega leta starosti, predstavlja nevarnost za poškodbo ali celo smrt. Medtem ko otrok spi v teh napravah se lahko zgodi, da bi mu glavica omahnila naprej in zaprla dotok kisika, lahko se nasloni na pasove, ki bi ga zadušili in podobno, omenja Katie McPeak, ki je doktorica medicine in strokovna direktorica za nego novorojenčkov na St. Christopher bolnišnici v Filadelfiji. Če otrok zaspi v avtosedežu v času vožnje, stvar ni tako zelo nevarna, če je sedež v avtomobil pritrjen po navodilih proizvajalca in je otrok ustrezno pripet vanj. Ampak ko pridete domov, ga vzemite ven in prestavite v posteljico, če bo spal dalje ali se bo zbudil v teh primerih ni pomembno. Enako velja za spanje v gugalniku, gugalnici, počivalniku, nosilki ali vozičku. Premestite ga v varno okolje njegove posteljice.

Po toboganu se spuščata skupaj

S svojim otrokom se spuščate po toboganu ker je zabavno, potrebuje pomoč ali le želite, da bi varno prišel do drugega konca. A spuščanje v tandemu nikakor ni varno. Obstaja raziskava, ki se je poglobila v zapise o zlomih golenice s pediatrije in ugotovila, da je v obdobju 11-ih mesecev kar 14 odstotkov zlomov nastalo kot posledica spuščanja po toboganu v odraslem naročju. » Otrokov čevelj ali noga se lahko zatakne ob strani in ker se za njim premika tudi močna masa odraslega se lahko nogo zvije ali celo zlomi.« pravi Tracy Mehan, vodja raziskav na centru za raziskovanje poškodb in strateški vodja bolnišnice Nationwilde Children v Ohiu. Boljša opcija: Otroku pustite, da se spušča sam. » Dvignite ga do polovice tobogana in ga spustite po njem samega«, pravi Mehan. Če se otrok boji spustiti sam, pustite to aktivnost za kasneje, ko bo pripravljen nanjo.

Zavora na vašem vozičku ni veliko v uporabi

Vsi vemo, da moramo na zavore vozička pritisniti vsakič, ko ga spustimo iz rok, ampak kar nekaj staršev se nevarnosti tega še ne zaveda, razlaga Mehan. Vse kar je potrebno je, da le za sekundo svoj pogled umaknete z vozička, nekdo se vanj zaleti, porine ga starejša sestrica ali bratec, lahko pa ga otrok prestavi tudi sam, če se premika že dovolj močno oziroma je dovolj velik. Te stvari so lahko še posebej nevarne, če ste na dvignjeni površini, če se voziček zapelje v promet ali parkirane avtomobile ali se prevrne. Zavora je pomembna tudi vsakokrat, ko dajete otroka v voziček ali ga jemljete iz njega. Poleg tega pa tudi takrat, ko se ukvarjate s torbo oziroma odlagalno površino pod vozičkom. Navadite se na takšno rutino vsakič, ko umaknete roke z vozička, četudi le za sekundo. V pomoč naj vam bo naslednji stavek, ki se ga navadite in spomnite vsakič, ko bo potrebno »dvigni roke, pritisni zavoro!«.

Uporaba podpore za glavo v avtosedežu

Če dodatek za avtosedež ni prišel z njim v kompletu, ga ne uporabljajte. Razni prodajani izdelki, ki naj bi jih uporabljali poleg avtosedežev, kot so podpore za glavo, telo ali prevleke za varnostne pasove, predstavljajo nevarnost. Če izdelek ni bil narejen za sedež, ki ga uporabljate, ga ne kupite. Enako velja za kosmate zimske pajacke in odejice. »Zaradi teh je prostor med otrokom in pasovi lahko ravno dovolj velik, da ob močnem zaviranju otrok zleti iz sedeža« svari McPeak. Da bi bilo otroku toplo, mu odejo ali plašček položite preko pasov in nikoli pod njimi. Če želite uporabljati podporo za glavo ali telo in podobne dodatke, se pozanimajte pri proizvajalcu, če za vaš sedež obstajajo dodatki, ki so tudi varnostno testirani.

Vaš otrok se hrani (ali pije) med vožnjo

Seveda razumemo, če otrok dobi prigrizek ali lonček, bo vožnja potekala brez joka. Ampak, če bi se otrok začel dušiti, ga v ogledalih ne boste takoj opazili, slišali pa prav tako ne, ker dušenje načeloma ne povzroča kakšnih posebnih zvokov, pravi Melanie Potock, soavtorica knjige Vzgajanje zdravega in zadovoljnega jedca. Tudi če boste opazili, da se otrok duši, je hitro manevriranje na cesti lahko izredno nevarno in mu boste težko pomagali. Poleg vsega pa »lončki, ki so trdi ali imajo trde slamice lahko že ob malce močnejšem zaviranju  zelo poškodujejo otrokov obraz« dodaja Potock. Boljša možnost so lončki, ki imajo vsaj slamice mehke. Seveda pa raje svoja potovanja načrtujte tako, da otrok dobi obrok pred ali po potovanju. Če pa ga že morate vmes nahraniti, izberite primerno mesto, da se ustavite in ga nahranite na zadnjih sedežih. Če pa res ne gre drugače, dajte otroku nekaj mehkega, kar se hitro stopi in ni sladko.

Vaš otrok zelo rad »pozdravlja« kužke

Vsem nam je jasno, da imajo otroci, vključno z dojenčki, zelo radi vse vrste živali. Zato je takrat, ko otrok zagleda luštnega, skuštranega kužka njegov prvi instinkt, da mu steče naproti in ga prične božati, kakor je njemu po želji, to pa nikakor ni pametno. Živali (prav vse, ne le psi) so nepredvidljive. Ko boste k temu prišteli še majhnega otroka, ki bi lahko storil kaj neprimernega ali se premaknil na način, ki bi ga pes vzel za grožnjo, boste dobili zelo nevarno in neprijetno situacijo. Ne glede na otrokovo starost, začnite ga učiti, kako se primerno obnašati do živali »povejte otroku, da mora vedno preden bi se želel živali približati, to storiti v spremstvu odrasle osebe in najprej vprašati za dovoljenje« naroča Mehan. Nadaljuje pa z nasvetom, da se z otrokom skupaj odpravita mirno do lastnika, ga prosita za dovoljenje in vprašata, kako bo psičku všeč, da se mu približata. Nekateri psi imajo radi najprej vašo roko pred svojim smrčkom, drugi pa, da se jim postavite ob stran in preprečite, da bi se pes počutil ogroženega. Otroku pokažite, kako izgleda primeren način božanja – strokovnjaki pravijo, da se moramo predvsem izogibati božanju po glavi – in z otrokom govorite tudi o tem, da je potrebno ob tem biti kar se da nežen. Ko z božanjem zaključi, naj se zahvali lastniku in se od njega in psa poslovi.

Pokrivate voziček, da otrok ni izpostavljen soncu

Ko že morate ven na izredno vroč dan, najbrž otrokov voziček pokrivate s krpico, da zmanjšate izpostavljenost soncu. Ampak na podlagi rezultatov, do katerih so prišli švedski raziskovalci, je to početje – tudi z najtanjšo tkanino- resen problem, ker zmanjša pretok zraka in temperatura v vozičku lahko nevarno zraste. Otroka to postavi v nevarnost za vročinsko kap, zadušitev ali celo nenadno smrt (SIDS). » Dojenčki se pregrejejo veliko hitreje kot se odrasli, zato ideja pokrivanja vozička nikakor ni pametna« opozarja McPeak. Da otroka zavarujete pred soncem in vročino, ostanite v stanovanju v času hude vročine (če je le mogoče), uporabljajte voziček, ki ima strehico ali uporabite senčnik (dežniček, ki se pritrdi na ogrodje vozička (dobi se tudi takšne, ki odbijajo UV žarke). Prav tako pa preverjajte ves čas, kakšno je stanje dojenčka in znake, da bi mu lahko bilo preveč vroče ali neudobno.

Tamekia Reece/Parents

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor