Nočna enureza (nočno močenje postelje) – vzroki in zdravljenje

Nočno močenje postelje (nočna enureza) je nekontrolirano uhajanje urina, ki se pojavlja redno ali občasno pri otrocih, starih med 4 in 5 let, ki sicer čez dan že lahko kontrolirajo odvajanje urina.

Nočna enureza (nočno močenje postelje) - vzroki in zdravljenje

Razlogi za pojav nočne enureze

Nočna enureza se pojavi se pri okoli 10 % otrok. Razlikujemo med primarnim močenjem postelje, ki se pojavlja pri otrocih, ki še niso osvojili kontrole nad uriniranjem, in sekundarnim močenjem postelje, ki je prisotno pri otrocih, ki so že osvojili kontrolo odvajanja urina.

Pri primarni nočni enurezi je vzrok v zakasnelem zaznavanju te fiziološke potrebe. Različne čustvene situacije in napori, ki se dogajajo v življenju dve ali triletnika, lahko privedejo do nočnega močenja postelje.

Na nastanek sekundarne nočne enureze pa pogosto vplivajo nenadni neprijetni dogodki v družini (selitev, ločitev staršev, itd. ).

Organski vzroki za nočno enurezo so zelo redki, a nikakor jih ne smemo izločiti. Ti vzroki so: okužba in malformacija sečnih poti, nočna epilepsija, diabetes melitus in insipidus. Nočno močenje, sploh če se dogaja tudi večkrat na noč,  je čustveno in praktično zelo obremenjujoče za družino.

Zdravljenje nočne enureze

Zdravljenje enureze vključuje niz ukrepov, zato je pomembno, da starši otroka peljejo na pregled k pediatru, ki bo skupaj z  nefrologom, psihologom in drugimi specializiranimi pediatri opravil pregled in določil način zdravljenja težav z močenjem postelje.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Dr. Tomislav Ćuk

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor