Kako vzgojiti nenasilnega otroka

Raziskave so pokazale, da se otrok nasilnega in agresivnega vedenja uči v zgodnjem obdobju življenja. Starši in člani družine lahko otroka naučijo, kako se spopadati z občutki jeze brez uporabe nasilja. Vsi lahko pripomoremo k temu, da se zmanjša agresivno vedenje otroka. Ti predlogi so namenjeni staršem, da bi lahko pripomogli k preventivi in zmanjšanju nasilja.

Kako vzgojiti nenasilnega otroka
Foto: Aislinn Ritchie

Starši imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju nasilja, tako da vzgajajo svoje otroke v varnih domovih s polno ljubezni. Nasveti, ki sledijo, bi vam lahko pomagali. Morda jih ne boste mogli v celoti uresničiti, a če se potrudite, boste dosegli želeno spremembo v otrokovem življenju.

Nudite otroku ljubezen in pozornost

Vsak otrok potrebuje bližino staršev in njihovo ljubezen, da bi se počutil varnega in zaščitenega in da bi razvil zaupanje. Brez trdne podpore odraslih lahko otrok postane agresiven, tesnoben in negotov.

Če se starši posvetijo otroku in se z njim veliko ukvarjajo, še posebej v zgodnjih letih razvoja, je manjša verjetnost, da bi se pri otroku pojavila motnja vedenja ali delikvenca. Ni lahko ves čas otroku kazati ljubezen, še težje, če ste mladi, neizkušen starš ali samohranilec. Če se vam starševstvo zazdi pretežko ali preveč stresno, se o tem pogovorite z otrokovim pediatrom ali strokovnim delavcem v šoli. Pomagali vam bodo ali pa vas napotili k drugi osebi, ki vam bo pri vaši težavi svetovala.

Pomembno se je zavedati, da imajo otroci svojo lastno osebnost in razum in da njihovo osamosvajanje pri starših včasih ustvarja občutek jeze, frustracije ali razočaranja. Bodite potrpežljivi. Poglejte na situacijo skozi otrokove oči. Potrudite se, da se na otrokovo vedenje ne odzovete ne negativen način.

Bodite prisotni v otrokovem življenju

Otroci so odvisni od podpore staršev, njihove zaščite in spodbude, ko se učijo razmišljati s “svojo glavo”. Brez pravilnega nadzora otroci ne dobijo potrebne varnosti. Raziskave so pokazale, da otroci, ki nimajo kvalitetnega nadzora staršev, zelo pogosto razvijejo vedenjsko motnjo.

Pomembno!

 • Poskrbite, da boste v vsakem trenutku vedeli, kje so vaši otroci in kdo so prijatelji, s katerimi se družijo. Ko sami ne morete biti z otrokom, ga zaupajte nekomu, ki mu vi zaupate. Nikoli majhnih otrok ne puščajte samih doma, pa četudi samo za kratek čas.
 • Spodbudite šolske otroke, da se vključijo v obšolske dejavnosti.
 • Spremljajte otroka na dejavnosti in opazujte, kako se razume z drugimi otroki.
 • Naučite otroka, kako naj se spopada z žaljivkami, grožnjami ali udarci. Otroku pojasnite, da takšno obnašanje ni sprejemljivo in jih spodbudite, naj se ne družijo z otroki, ki se tako vedejo.

Bodite zgled svojim otrokom

Otroci se običajno učijo z zgledi. Vedenje staršev, njihove vrednote in stališča imajo velik vpliv na otroke. Spoštovanje, resnica in ponos v vaši družini so lahko pomemben vir moči za vašega otroka, še posebej, če se srečujejo z negativnim pritiskom vrstnikov ali živijo v nasilni soseščini. Večina otrok se včasih odzove agresivno in lahko udari drugega otroka. Opozorite otroka o možni nevarnosti nasilnega vedenja. Pohvalite ga, ko težavo reši konstruktivno in brez nasilja. Otroci bodo najverjetneje ponovili pozitivna vedenja, če jih opazimo in nagradimo s pohvalo in pozornostjo.

Otroka lahko naučite reševati težave na nenasilen način, tako da se z njim pogovorite o težavi, jih spodbudite k razmišljanju o tem, kaj se lahko zgodi, če problem rešujejo nasilno ali če ga rešijo brez njega. Starši včasih nezavedno spodbujajo agresivno vedenje. Na primer, neki starši smatrajo, da je za fante dobro, da se naučijo tepsti. Naučite otroka, da je probleme bolje reševati z mirnimi besedami, ne pa z udarci ali grožnjami. Pomagajte svojemu otroku, da se svoj prosti nauči konstruktivno in nenasilno izkoristiti. Naučite jih svojih najdragocenejših iger, hobija ali športa in jim pomagajte, da razvijejo svojo nadarjenost in svoje veščine. Mlajšim otrokom berite pravljice, starejše pa peljite v knjižnico ali jim pripovedujte zgodbe o ljudeh, ki so pripomogli, da je danes svet boljši.

Ne tepite otrok!

Udarjanje, klofutanje in šeškanje otroka učijo, da je v redu udarjati druge in na tak način reševati probleme. To bo otroka spodbudilo, da kaznuje druge na enak način, kot je bil kaznovan sam. Fizično kaznovanje preprečuje določeno obnašanje samo za kratek čas. Otroci se lahko tudi na hude kazni navadijo in kasneje nanje nimajo nobenega vpliva. Udarci sčasoma postanejo neučinkoviti.

Nekaj predlogov, kako ravnati, ko nas skrbi otrokovo obnašanje

 • Otroku odvzemite določene privilegije – npr. kratkotrajna prepoved igranja z drugimi otroki ali gledanje TV-ja.
 • Povejte mu, kako se vi počutite, ko se tako obnaša.
 • Z otrokom pojdite v prostor za pomirjanje. Otroci morajo čutiti, da lahko napake tudi popravijo. Naučite jih, kako se lahko iz svojih napak učijo. Pomagajte jim razumeti, kako se lahko izognejo ponavljanju istih konfliktov v prihodnje.
 • Zelo pomembno je, da jih v teh trenutkih ne osramotite ali ponižate. Otroci se morajo ves čas počutiti ljubljene in upoštevane. Težava je v vedenju, ne pa v otroku. Lahko mu rečete “Rada te imam, a to, kar si naredil/a mi ni všeč.” Raje pohvalite pozitivno vedenje, kot pa da bi za slabo kaznovali, ker otroci vedno želijo ugoditi staršem. Zapomnite si, da sta pohvala in pozornost najboljši nagradi.

Bodite dosledni pri postavljanju mej in disciplini

Ko postavite pravila, se jih držite. Otroci potrebujejo strukturo z jasnimi pričakovanji. Postaviti pravila in se jih zatem ne držati, otroke zmede in jim ne da nikakršnega uvida v to, kakšno vedenje je dobro in kakšno slabo. Starši bi morali vključiti otroke v postavljanje pravil, kadarkoli je to mogoče. Otrokom pojasnite, kaj se od njih pričakuje in kakšne so posledice, če se pravil ne bodo držali. Skupaj se dogovorite, kako se drug do drugega ne boste obnašali.

Zaščitite otroka pred nasiljem doma ali v soseščini

Nasilje doma je za otroka vedno grozljivo in škodljivo. Otroci potrebujejo varen dom s polno ljubezni, kjer jim ni potrebno odraščati v strahu. Otroci, ki so priče nasilju v družini, ne postanejo nujno nasilni, bodo pa najverjetneje posegali po nasilnem reševanju konfliktov. Ustvarjajte varen, nenasilen dom in ne odobravajte nasilnega obnašanje med brati in sestrami. Zavedati se morate, da sovražni in agresivni spori med staršema plašijo otroke in jim dajejo slab zgled. Včasih se otroci ne morejo izogniti temu, da ne bi bili priče nasilju na ulici, v šoli ali doma, zato potrebujejo pomoč pri spopadanju z nastalimi občutki strahu in negativnimi izkušnjami.

Zaščitite otroka pred nasiljem v medijih

Gledanje nasilja na televiziji, v filmih in v video igricah lahko prispeva k agresivnemu vedenju otroka. Kot starš lahko nadzorujete količino nasilja, ki ga otrok vidi v medijih.

 • Omejite gledanje TV na 1-2 uri dnevno
 • Bodite seznanjeni s tem, katere programe in filme vaši otroci gledajo in kakšne video igrice igrajo.
 • Pogovarjajte se z otrokom o nasilju, ki ga vidijo na televiziji, v filmih in video igricah, ker tako pri njih razvijate medijsko pismenost. Pomagajte jih razumeti, kakšne so lahko resne posledice nasilnega obnašanja.
 • Z otrokom se pogovarjajte o nenasilnih načinih reševanja problemov.

Pomagajte otroku, da se upre nasilju

Spodbudite otroka, da se upre nasilju in ga naučite, da reagira, ko nekdo žali, grozi ali tepe drugo osebo. Povejte jim, da je za upiranje nasilju potrebno več poguma in moči kot za sprejemanje nasilja. Pomagajte jim sprejemati otroke vseh etničnih in verskih skupin. Naučite jih, da je kritiziranje nekoga, ker je drugačen, bolno in da je žaljenje nesprejemljivo. Opozorite otroka, da grožnje in nadlegovanje lahko izzovejo nasilje.

Mihaela Čunčić, profesorica pedagogike in sociologije

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor