Kako disciplinirati občutljivega otroka

Moj prvorojenec je zelo občutljiv fant. Tega se nisem zavedala, dokler ni dopolnil treh let in te njegove občutljivosti nisem popolnoma razumela, dokler ni dopolnil štirih let in pol, do takrat, ko sem prebrala knjigo The Strong, Sensitive Boy, avtorja Teda Zeffa. Dokler nisem poznala in razumela občutljivosti svojega otroka, sem ga disciplinirala na način, ki je škodoval njegovi samozavesti in naši povezanosti.

Kako disciplinirati občutljivega otroka

To je bil tudi razlog, da sem začela raziskovati filozofijo starševstva in na koncu pristala na pozitivnem starševstvu. To pa zato, ker sem videla bolečino in žalost v njegovih očeh v času kazni (time-out), zaradi česar sem dokončno zavrnila tradicionalne načine vzgoje in namesto tega izbrala nežno vzgojo.

Dr. Elaine Aron v svoji knjigi The Highly Sensitive Child pravi: “Zelo občutljivi otroci potrebujejo vzgojo in usmerjanje tako kot vsi ostali, če pa tega ne znate tega narediti prav, bo vaš otrok vašo kritiko ali kazen jemal kot globalno sporočilo o svoji lastni vrednosti.” Občutljivi otroci so zelo samokritični, zato jih starševska kritika lahko še posebej udari. Čeprav kritika ni dobra za nobenega otroka, je to en od štirih ukrepov, ki naj bi se jih starši izogibali.

Občutljivi otroci tako globoko razmišljajo o svojih napakah, da so se zaradi njih sposobni tudi kaznovati. In prav to sem opazila takrat, ko je bil moj otrok, takrat star tri leta, korigiran s tipičnim oštevanjem kot: “ne delaj tega, rekla sem ne” in s tradicionalnim time-outom. Ker ga je sedenje na stolu čustveno preveč bolelo, je pogosto poskušal vstati in se “odvezati”, kar sem jaz razumela kot kljubovanje in ga postavila nazaj na stol. Ko je tako pri miru sedel, je začel spuščati ogromne solze in izraz na njegovem obrazu je bil srce parajoč. K sreči sem kmalu zatem začela poslušati svojo intuicijo in našla boljšo rešitev za svojega občutljivega otroka.

Izogibajte se

Sramotenja

Občutljivi otroci so še posebej občutljivi na sramotenje. “Ti poreden otrok” ali “zakaj ne moreš narediti prav,” se morda zdi blago oštevanje, za občutljivega otroka pa je takšna kritika lahko uničujoča.

Zbadanja

Kar bodo drugi otroci doživljali kot navaden hec, bo lahko občutljivega otroka močno prizadelo. Izogibajte se šal na račun občutljivega otroka, pa če se vam to zdi še tako nedolžno, npr.: “Uh, Ema peče piškote. Pričakujte dim iz kuhinje.”

Fizično kaznovanje

To velja za vsakega otroka, ne samo za občutljivega.

Osamitve ali prikrajšanja za ljubezen in nežnosti

“Time out” je priljubljen način discipliniranja, ko se otroka pošlje sedeti na stol, da ločen od vseh in vsega razmišlja o svojem vedenju. Zdaj vemo, da ta način ni najbolj učinkovit pri učenju otroka in občutljivi otroci so še posebej dovzetni za škodo, ki pri tem nastane.

Popuščanja

Ne izogibajte se vzgajati svojega otroka samo zato, ker je občutljiv. Rešitev ni popuščanje, ampak ustrezna vzgojna obravnava s polno ljubezni in podpore. Dobra vzgoja in usmeritev bosta otroku pomagala doseči njegov celoten potencial.

Najprimernejši načini vzgoje

Spremenite ton glasu

Ni vam treba kritik in opominov kričati ali jih izgovarjati grobo, pri občutljivem otroku je potrebno samo spremeniti ton glasu v resnega ali malenkost strožjega. Glede na to, da so občutljivi otroci nagnjeni k temu, da zadovoljijo starše, je pogosto tudi ta ton dovolj, da popravijo, kar so naredili narobe.

Preden začnete kritizirati ali korigirati otroka, z njim navežite stik

Če občutljiv otrok začuti grožnjo, se bo zelo hitro povlekel vase. Povežite se z otrokom, prepričajte ga, da ste na njegovi strani in da mu s svojim nasvetom želite samo najbolje.

“Time out” zamenjajte za “calm down”

Občutljivega otroka ni dobro izolirati, zato time out metodo lahko zamenjate s tem, da otroka odpeljete v neki miren prostor in ostanete z njim, dokler se ne umiri. Ko se otrok umiri, se z njim pogovorite o tem, zakaj so njegova dejanja nesprejemljiva ali kaj je slabega naredil.

Naj posledice ustrezajo vzrokom

Opozorilo in sprememba tona glasu občutljivemu otroku pogosto zadostujeta, no, če neprestano krši isto pravilo, vi pa ste jasno postavili meje okrog tega, razmislite o nekaterih posledicah za otroka, vendar naj ne vključujejo nikakršnega sramotenja ali fizičnega kaznovanja. Najbolje bi bilo izvedeti, zakaj otrok neprestano krši isto pravilo, ne glede na opozorila.

Po discipliniranju obnovite povezanost, varnost in otrokovo samospoštovanje

Čas je za skupno igro, nedeljeno pozornost, potrditev ali spodbudne besede, ki bodo otroku pokazale, da ga imate še naprej enako radi, kljub temu, da ste bili strogi z njim.

Rebecca

Ocena:
[Skupaj: 12 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor