Mezenterijski limfadenitis pri otroku – vzrok za bolečine v trebuhu

Mezenterijski limfadenitis pri otroku - vzrok za bolečine v trebuhu

Boli, kot da je vnetje slepiča, vendar ni!

Pri enajstletni deklici so se po virusnem vnetju grla pojavile bolečine v trebuhu, ki so trajale dva tedna. Okoli popka so se bolečine občasno pojavljale in izginjale, odvajanje blata je bilo normalno, apetit pa nekoliko slabši.

Ker je med bolečinami prva dva dneva imela tudi povišano telesno temperaturo, je zdravnik posumil na vnetje slepiča. Po nekaj kirurških pregledih in narejeni krvni sliki in padcu temperature je zaključil, da to ni vnetje slepiča. Ker je deklica še naprej imela bolečine, ji je predlagal lahko dieto, a so se bolečine ponovno pojavljale.

Pregled krvi in urina je pokazal, da je vse v mejah normale. Bakteriološki in parazitološki pregled blata tudi ni pokazal odstopanj. Naredili so tudi pregled za bakterijo Helicobacter pylori, ki je tudi bil negativen. Otroka je najprej pregledal pediater, nato kirurg, spet pediater in potem še gastroenterolog. Na koncu so naredili še drugi ultrazvočni pregled trebuha (prvi, na začetku bolezni, je bil normalen). Ugotovili so, da ima deklica mezenterijski limfadenitis, se pravi povečanje bezgavk v trebušni votlini. Otrok je po treh tednih povsem zdrav, mene pa zanima, kakšna je to bolezen.

Kaj je mezenterijski limfadenitis?

Za to robato diagnozo se skriva preprost pojav – povečane bezgavke v trebuhu. Bezgavke so prava bojišča, kjer se obrambni (imunski) sistem otroka bori proti vsiljivcem. Črevo je velika pregrada, ki jo pogosto prebijejo razni mikroorganizmi in tako prihajajo v organizem. Zato se borba dogaja v velikem številu bezgavk v trebuhu, ki se lahko povečajo in zato nastane mezenterijski limfadenitis.

Kdo so povzročitelji mezenterijskega limfadenitisa?

Virusi so prepričljivo prvi na seznamu povzročiteljev te bolezni, redkeje pa mezenterijski limfadenitis povzročijo črevesne bakterije ali paraziti.

Zakaj pride do mezenterijskega limfadenitisa po okužbi grla?

Dogaja se, da se okužba prične v grlu in se razširi (spusti) v želodec in črevesje. To se pravzaprav dogaja zelo pogosto. Zato se ni treba čuditi, da je vaša deklica najprej imela virusno vnetje grla. Gre za viruse, ki “imajo radi” vse sluznice, zato lahko včasih pride tudi do driske, ki pa je vaša deklica ni imela, so se pa zato odzvale bezgavke v trebuhu.

Zakaj je imel otrok bolečine v trebuhu?

Bolečine nastanejo, ker otečene bezgavke pritiskajo na črevo, ki se malo zoži in zato skozi težje prehaja vsebina (hrana, ki se prebavlja v črevesju). Ko se črevo zoži, to pospeši gibanje (kar se lahko najbolje razume kot krčenje in širjenje črevesa), da bi “potisnil” vsebino skozi zoženi del (ki je pritisnjen z otečeno bezgavko). To pa boli, bolečine pa so take, kot pri krčih, boli, boli, boli … in preneha, otrok pa je potem ure in ure povsem v redu, dokler ne pride do naslednje epizode.

Zakaj se to ni videlo na ultrazvoku trebuha, ko so se bolečine začele?

Težko je te bezgavke z ultrazvokom videti, ker so globoko v trebuhu, povsem možno pa je, da na začetku bolezni niso bile povečane. Ni pomembno, da se ne vidijo, ker se to diagnozo pogosto postavlja s kliničnim pregledom, po izključitvi vseh drugih obolenj.

Ali obstaja zdravilo za mezenterijski limfadenitis?

Bolezni ne zdravimo, ker izzveni sama. Lahko bi rekli da to sploh ni posebna bolezen, ampak odziv imunskega sistema na okužbo. Tako s prenehanjem okužbe bezgavke počasi splahnijo. Pri nekaterih otrocih bezgavke splahnijo v nekaj dneh, pri drugih pa lahko to traja tudi nekaj tednov. V vsakem primeru ni potrebe po terapiji.

Ali se mezenterijski limfadenitis lahko ponovi?

Seveda se lahko ponovi, tako kot se ponovijo tudi različne virusne okužbe. Ker je to nedolžen pojav (res včasih neprijeten), ni nič hudega, če se ponovi.

V podobnih primerih je pomembno pomisliti na to bolezen, ker se s pravočasno diagnozo lahko prepreči nepotreben strah in prekomerne laboratorijske teste. Seveda je to stvar zdravnika, tako kot tudi načrtovanje testov in preiskav, ki pomagajo pri postavljanju diagnoze.

Ass. dr Goran Vukomanović, pediater

Ocena:
[Skupaj: 17 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor