Alergija na jajca

 

Da bi otroku pomagali držati alergijo na jajca pod nadzorom, moramo vedeti, kaj bo pojedel in stalno prebirati deklaracije na prehrambenih izdelkih. Seveda je zamudno, ampak izredno pomembno.

Alergija na jajca

O alergiji na jajca

Jajca sama po sebi niso problem, ampak če je oseba nanje alergična, jih bo telo dojelo kot problem. Imunski sistem osebe z alergijo telo pretirano zaščiti proti jajčnim proteinom. Zato vsakič, ko se v prebavnem sistemu znajde hrana, ki vsebuje jajca, telo reagira kot da ste zaužili nevarne napadalce.

Telo reagira tako, da ustvari specifična protitelesa za hrano, ki so ustvarjena, da se bodo z vsiljivcem spopadla. Ta protitelesa – imenujejo se imunoglobini E (IgE) – povzročijo sproščanje določenih kemikalij v telo, ena od teh je histamin.

Torej, ko otrok z alergijo na jajca le te zaužije, se imunski sistem oboroži in napade z vojsko kemikalij, da zaščiti telo. Sprožitev teh kemikalij lahko vpliva na respiratorni sistem, prebavni sistem, kožo ali kardiovaskularni sistem – kar povzroči alergijske simptome kot so sopenje, slabost, glavobol, trebušne bolečine ali srbeče izpuščaje.

Večina ljudi z alergijo ima težave z proteini v beljaku, nekateri pa ne prenašajo proteinov rumenjaka. Alergija na jajca se ponavadi pri otrocih pokaže že zelo zgodaj in večinoma jo otroci prerastejo do petega leta starosti.

Alergija na jajca je pravzaprav zelo podobna vsem ostalim prehranskim alergijam: Ponavadi se reakcija pokaže v nekaj minutah do urah po zaužitju jajc. Večinoma reakcija vztraja en dan in lahko prizadene naslednje tri telesne sisteme:

 • Koža: nastanejo rdeči, bulasti izpuščaji, ekcemi ali rdečica in otekanje okoli ust.
 • Prebavni takt: v obliki trebušnih krčev, driske, slabosti ali bruhanja.
 • Dihalni sistem: simptomi se lahko razlikujejo vse od mokrega noska, srbečih ali vlažnih oči do kihanja ali astmatičnega napada s kašljanjem in sopenjem.

Večini otrok se zgodi katera od teh alergijskih reakcij, nekateri pa lahko doživijo celo hudo reakcijo, ki ji rečemo anafilaktični šok. Ta huda oblika reakcije povzroči otekanje ust, grla in dihalnih poti, ki vodijo do pljuč, kar izzove težave z dihanjem. Poleg vsega tega pa se nevarno zniža krvni pritisk, ki lahko povzroči vrtoglavico ali otrok celo zaradi tega pade v nezavest, to pa lahko še hitreje vodi do telesnega šoka.

Diagnoza za alergijo na jajca

Če vaš zdravnik meni, da ima otrok alergijo na jajca, vas bo najbrž napotil k alergologu ali specialistu za nadaljnja testiranja. Alergijski specialist vas bo vprašal, kako pogosto je imel otrok reakcije, čas od zaužitja do reakcije in če ima še katerikoli drug družinski član alergije ali druga medicinska stanja kot so ekcemi ali astma.

Alergijski specialist bi lahko opravil test na koži. Tega izvede tako, da na kožo kapne tekoči ekstrakt jajčnih proteinov (na roko ali hrbet), kapljico rahlo podrgne, da prodre v kožo in počaka, če se pojavi rdečkast, bulast izpuščaj, ki nakazuje alergijsko reakcijo.

Otrok 5-7 dni pred testiranjem na koži ne sme zaužiti zdravil proti alergijam (kot je antihistamin, ki ga lahko dobite brez recepta) saj ti lahko vplivajo na rezultate. Prav tako lahko nanje vplivajo tudi nekatera druga zdravila. Preverite pri alergologu, katera zdravila ne smete jemati (v prepoved so vključena tudi nekatera mazila za kožo).

Zdravnik lahko vzame tudi vzorec krvi in ga pošlje v laboratorij, kjer ga bodo pomešali z alergeni, ki jih imajo na sumu in preverili, če se ob tem ustvarijo IgE antitelesa.

V nekaterih primerih pozitivni kožni in krvni test nista zadosten dokaz, da simptome povzročajo jajca. Zato se včasih zdravniki poslužijo tudi testa z zaužitjem hrane, s katerim si pomagajo pri diagnosticiranju alergije. Pri tem testu, bo otrok zaužil jajca v neposredni bližini zdravnika, da ga bo ta lahko opazoval. Če se bodo ob tem pojavili simptomi, je verjetnost, da je otrok alergičen na jajca zelo velika.

Zdravljenje alergije na jajca

Zdravljenje alergije na jajca se lahko zdi enostavno – poskrbeti morate le, da otrok ne zaužije jajc. Ampak poleg samih jajc imamo nešteto prehrambenih izdelkov, ki vsebujejo jajca ali nekaj na njihovi osnovi, zato je izredno težko vedeti, kaj je popolnoma varno in kaj ni. Mogoče bi premislili o sodelovanju s prehrambenim strokovnjakom, ki vam lahko pomaga sestaviti jedilnike, ki bo otroku še vedno zagotovil vsa potrebna hranila in se obenem izognil vsem izdelkom, ki vsebujejo jajca.

Če je otrokova alergija na jajca res huda – ali na karkoli drugega – bo zdravnik najbrž želel, da ves čas s seboj nosite injekcije epinefrina v primeru, da pride do težav. Epinefrin dobite v priročni embalaži, nekoliko večji od svinčnika. Je zelo enostaven za uporabo – zdravnik vam bo pokazal, kako z njim ravnate v primeru, da bi ga otrok kdaj potreboval.

Če bi otrok po pomoti zaužil nekaj, kar vsebuje jajca in se pokažejo resni alergijski simptomi, kot je otekanje v ustih, bolečine v prsih ali težave z dihanjem, mu takoj injecirajte epinefrin in nato počakajte na zdravniško pomoč. Vedno pokličite zdravniško pomoč (112), če ste otroku morali injecirati epinefrin. Poleg tega, da imate injekcije vedno nekje doma, v torbici, aktovki, ga imejte vedno na voljo tudi pri sorodnikih, ki jih obiskujete in v vseh drugih domovih, kjer se otrok zadržuje, ne pozabite tudi na vrtec oziroma šolo.

Poleg injekcij pa imejte s seboj tudi kakšno drugo zdravilo za alergijske reakcije, ki ga brez recepta dobite v lekarni, saj antihistamin nekaterim otrokom lahko zelo pomaga. Vseeno pa nikoli ne nadomestite epinefrina z antihistaminom, uporabljajte ga le poleg injekcij.

Če ste morali otroku injecirati epinefrin zaradi alergijske reakcije, ga lahko tudi sami takoj odpeljete do najbližje zdravstvene ustanove ali urgence, da mu bodo lahko nudili dodatno zdravljenje, če bo potrebno. Skoraj tretjina anafilaktičnih reakcij ima lahko drugi reakcijski val šele nekaj ur po začetnem napadu. Zato bo najbrž potrebno, da bo otrok ostal v bolnišnici na opazovanju 4 do 8 ur po prvi reakciji.

Živilske deklaracije: čemu se izogibati

Najboljši način, da se prepričate o jajcih v živilu je, da preberete njegovo deklaracijo. Načeloma morajo biti na teh označene vse sestavine. Bodite pozorni na vsakršenkoli zapis, ki nakazuje uporabo jajc pri pripravi živila (vsebuje jajca, lahko vsebuje sledove jajc in podobno).

Še vedno pa bo potrebno storiti kar nekaj, da se boste prepričali, da hrana vašega otroka res ne vsebuje jajc. Tako boste primorani v gostilnah in ko boste jedli kje drugje vprašati glede jajc v hrani in vsekakor ves čas prebirati informacije na embalažah.

Takole so recimo označena jajca na etiketah:

 • Suha jajca
 • Trd beljak
 • Rumenjak
 • Trdo jajce
 • Jajce v prahu
 •  Celo jajce

Obenem pa se morate izogibati tudi naslednjim navedenim sestavinam:

 • Albumin
 • Globulin
 • Livetin
 • Lizocim
 • Ovalbumin
 • Ovoglobulin
 • Ovomucin
 • Ovomucoid
 •  Ovotransferin
 • Ovovitella
 • Ovovitellin
 • Silicij albuminae
 • Simplesse
 • Vitellin

Življenje z alergijo na jajca

Vedno se pozanimajte, kaj je v hrani in kako je pripravljena. Ko jeste zunaj ali pri prijateljih, bo včasih lažje, če hrano za otroka prinesete s sabo. Ko kupujete hrano, ki ponavadi vsebuje jajca, poiščite alternative, ki jih ne vsebujejo (takšno živilo so recimo testenine).

Ko pripravljate hrano, uporabljajte alternative za jajca. Naslednje zadostuje za eno jajce (mogoče ne bodo primerni za recepte, ki vsebujejo več kot tri jajca):

 • 1 čajna žlička pecilnega praška + 1 jedilna žlica tekočine + 1 čajna žlička kisa
 • 1 čajna žlička kvasa, stopljena v četrtini skodelice tople vode
 • 1 in pol jedilne žlice vode + 1 in pol jedilne žlice olja + 1 čajna žlička pecilnega praška
 • 1 zavojček želatine + 2 jedilni žlici tople vode (zmešajte šele tik pred uporabo)
 •  1 jedilna žlica pretlačenega sadja, kot so marelice ali banane

Ko kuhate doma, vedno dobro očistite vse pripomočke, ki jih uporabljate, predvsem če ste delali z jajci.

Četudi je število obolelih z alergijo na jajca dokaj nizko, se ozaveščenost o prehrambenih alergijah dviguje. To pomeni, da prav vsi – od zaposlenih v restavracijah do prehrambenih proizvajalcev – vedno bolj razumejo situacijo in so se pripravljeni prilagoditi otrokovim prehranskim potrebam.

KidsHelth

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor