RSV – kaj moramo starši vedeti o tem virusu

Respiratorni sincicijski virus (RSV) je najpogostejši povzročitelj okužb spodnjih dihal pri otrocih. Kaj bi morali vedeti o tej nevarni bolezni?

RSV - kaj moramo starši vedeti o tem virusu

Čeprav se letno z respiratornim sincicijskim virusom okuži več kot 64 milijonov ljudi, je ozaveščenost javnosti o tem virusu zelo nizka. Okužba z RSV je najpogostejša pri dojenčkih in majhnih otrocih. V tem obdobju je RSV tudi glavni virusni povzročitelj bronhiolitisa in pljučnice.

Kdaj in kako se otrok okuži z RSV?

Okužba z virusom je najpogostejša pozno jeseni  in zgodaj spomladi, večina otrok pa je temu virusu izpostavljena po drugem letu življenja. Otrok se lahko z virusom okuži preko dotika z drugim otrokom ali preko predmeta, kjer je virus prisoten. RSV se lahko več kot eno uro obdrži na rokah in kjerkoli drugje na koži, ki je bila izpostavljena poljubom in rokovanju.

Kateri so simptomi RSV in kdaj je potrebno k zdravniku?

Znaki okužbe z RSV so pogosto zaskrbljujoči in podobni tistim, ki se pojavijo pri astmi. Prisotnost naslednjih znakov kaže na to, da je vašemu otroku potrebna zdravniška pomoč:

  • Oteženo dihanje.
  • Skoraj neprestani kašelj.
  • Hitrejše dihanje otroka.
  • Pri dihanju se vključujejo pomožne mišice.
  • Pri govorjenju mu zmanjkuje zraku.
  • Otrok postaja bled in apatičen.
  • Modrikaste ustnice in nohti – cianoza.

Starši in otroški pediater imajo pogosto težave pri razlikovanju RSV okužbe in astme, še posebej, če prej otrok ni imel težav z dihanjem (piskanje ali sopenje). Pediater bo vzel otroku vzorec krvi in bris nosu in ugotovil morebitno prisotnost virusa.

Kako preprečiti okužbo z RSV?

En najboljših načinov preprečevanja okužbe z RSV je redno umivanje rok.  V higieno rok morajo biti poleg vas in vašega otroka vključeni vsi ljudje, ki se dotikajo vašega otroka. Poleg tega pazite, da otrok ni v stiku z majhnimi otroki, ki so prehlajeni, imajo okužbo dihal ali vročino. Ti ukrepi so pomembni, ker je okužba z RSV zelo pogosta pri majhnih otrocih in se z lahkoto širi. Če želite zaščititi svojega otroka, tudi kaditi ne smete poleg njega in tega tudi drugim ne dovolite.

Bronhitis.rs

Ocena:
[Skupaj: 23 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor