Vnetje oči – vzroki in zdravljenje

Kaj sploh pomeni izraz konjunktivitis? Gre za vnetje očesne veznice. In kaj lahko povzroči vnetje očesne veznice? Vzrokov za to je več. Poglejmo si, kateri so vzroki.

Vnetje oči (konjunktivitis)

Šest možnih vzrokov za vnetje očesne veznice

Bakterijsko vnetje oči

Vzrok za pordele oči, iz katerih teče rumen ali zelen izcedek, ki se manjša tekom dneva in noči, je običajno bakterija. Prav tako so možen povzročitelj vnetja očesne kapljice. Vnetje lahko zajema le eno ali pa obe očesi.

Virusno vnetje oči

Ko so oči izrazito rdeče in iz njih ne teče izcedek, ali pa je tega zelo malo ali se zjutraj pojavljajo ”zaspančki”, takrat gre najverjetneje za virusno vnetje očesne veznice oziroma virusni konjunktivitis. Največkrat virusno vnetje prizadene obe očesi.

Alergijsko vnetje oči

Alergijski konjunktivitis se običajno pojavlja sezonsko, največkrat pomladi. Oči so rdeče, brez izločka in neobičajno srbeče. Alergija ponavadi prizadene obe očesi.

Tujek v očesu

Zrnce peska ali nečistoča, ki se je ujela pod veko, lahko povzroči rdečico, solzenje, bolečino in izcedek. Običajno prizadene le eno oko.

Zamašen solzni kanal

Ta težava se pojavlja predvsem pri novorojenčkih vse tja do dopolnjenega 1. leta starosti. Iz oči se izteka izcedek, a oko ni pordelo. Težava lahko prizadene le eno oko ali pa obe očesi.

Opraskano oko

Zaradi opraskanega (poškodovanega) očesa se lahko pojavi pordelost očesa. Oko se tudi solzi in je zelo boleče. Prizadene le eno oko.

Zdravljenje vnetja očesa (konjunktivitisa)

Kako si lahko pomagamo?

  • Topli obkladki – položimo toplo, vlažno tkanino čez oko in z njo nežno obrišemo ves izcedek.
  • Kapljice fiziološke raztopine ali umetne solze lahko ublažijo težave z očmi, ne glede na vzrok. Fiziološko raztopino lahko uporabimo tudi za izpiranje peska ali drugih nečistoč, ki so se ujele v oko.

Zdravila

Antibiotične kreme ali kapljice lahko uporabljamo samo v primeru bakterijskega vnetja. Pri alergijah si lahko pomagamo s kapljicami za oči, ki vam jih lahko predpiše le izbrani zdravnik.

Kapljice, ki jih lahko v lekarnah kupimo brez recepta, lahko brez posveta z zdravnikom uporabljamo le od otrokovega dopolnjenega 6. leta starosti dalje.

Je vnetje oči nalezljivo?

Bakterijsko in virusno vnetje oči sta nalezljivi obliki vnetja očes. Prenašata se z dotikanjem očesnega izcedka ali s solzami.

Bakterijsko vnetje oči po preteku 36-48 ur od uporabe antibiotičnih kapljic, ni več nalezljivo.

Za virusno vnetje oči ni terapije, pomagamo si lahko zgolj z blaženjem simptomov. Nalezljivo je, dokler so oči pordele.

Alergijsko vnetje oči ni nalezljivo.

Kdaj se prestrašiti (in kdaj ne)

Vnetje oči običajno ni nevarno in izgine med zdravljenjem ali po preteku določenega časa.

Zdravnika pa obiščemo, če:

  • se bakterijsko vnetje oči ne začne izboljševati po 5 dneh terapije (zdravljenja)
  • se alergijsko vnetje oči ne začne izboljševati po 5 dneh terapije ali pa se stanje celo poslabšuje (ne glede na zdravljenje) – v tem primeru gre lahko za bakterijsko vnetje
  • se količina očesnega izcedka pri virusnem vnetju povečuje
  • vaš otrok toži, da ima še druge težave z vidom, razen mokrenja, ki ga povzroča izloček.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

http://www.roda.hr/portal/djeca/zdravo-odrastanje/upala-ociju-%28konjunktivitis%29.html

Ocena:
[Skupaj: 92 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor