Razvoj desetletnika

Deset let je že minilo, odkar ste vaše malo dete iz porodnišnice prinesli domov. Hitro je šlo, kajne? In vaš desetletnik je leto za letom postajal vse bolj spreten in samozavesten. Vas zanima, kaj vas čaka kot starša desetletnika? Poglejmo.

Razvoj desetletnika
Foto: Thomas Mueller

Razvoj desetletnika

Vaš otrok je na pragu adolescence in spremembe, do katerih prihaja v puberteti, bodo postale vedno bolj očitne, še posebej pri dekletih. Pri tej starosti so otroci vedno bolj spretni, prav tako pa začenjajo razmišljati čedalje bolj zrelo in razumsko. Desetletnik še vedno potrebuje podporo in občutek varnosti, ki prihaja s strani staršev. Cenijo in spoštujejo mnenje staršev, čeprav se pri desetletnikih že lahko pojavijo prvi znaki razdraženosti ob omejitvah, ki jih otrokom nalagajo starši.

Telesni razvoj desetletnika

Pri desetih letih imajo otroci že dobro razvito fino in grobo motoriko in kažejo zanimanje za aktivnosti, ki zahtevajo orientacijske telesne sposobnosti – moč in vzdržljivost, spretnost, vid in ravnotežje; npr.: tenis, ples ali nogomet.

Desetletnik bi moral biti pripravljen na to, da se nauči samostojno prečkati cesto in oditi na krajši sprehod sam, brez spremstva. Glede na to, da ima desetletnik večjo kontrolo nad premikanjem rok, mu to omogoča lažje pisanje in s tem večjo čitljivost napisanega, hkrati pa mu omogoča tudi bolj detajlno ustvarjanje in tako veliko desetletnikov uživa v risanju, slikanju, šivanju ali igranju glasbenih instrumentov.

V starosti med 10 in 12 letom bo vaš otrok izgubil približno 4 mlečne zobe na leto, katere bodo nadomestili stalni zobje. Ker bodo otroci stalne zobe potrebovali celo življenje, je še posebej pomembno, da vašega desetletnika naučite dobre in natančne zobne higiene in navad in mu zagotovite redne zobozdravniške preglede.

V tem ”pred-najstniškem” obdobju se bo telo vašega otroka začelo spreminjati in začelo dobivati obline odraslega človeka. Še posebej pri dekletih se lahko že pojavijo prvi zgodnji znaki pubertete; kot na-primer rast dojk.

Začetek pubertete pri dekletih nastopi nekje med 8 in 14 letom starosti, pojav prve menstruacije pa približno dve leti kasneje. Ker veliko deklic prvo menstruacijo dobi že zgodaj, pri 9 ali 10 letih, je zelo pomembno, da jih starši na to pripravijo. Naslednji dve ali tri leta bodo dekleta običajno višja, težja in močnejša od fantov enake starosti.

Kognitivni razvoj desetletnika

Večina desetletnikov ima že razvite skoraj odrasle govorne sposobnosti in lahko sledijo daljšim pogovorom, tako z drugimi otroci, kot z odraslimi, ki ne spadajo v družinski krog.

Možno je, da bo vaš desetletnik naravnost užival v uporabljanju svojih komunikacijskih sposobnosti tako, da bo pisal pisma ali klepetal po telefonu. Desetletnik sedaj že lahko sledi kompleksnejšim stavkom in besedilu. Že bere daljše knjige, ki imajo poglavja in različne faze, prav tako pa lahko z branjem nadaljujejo tam, kjer so končali. Radi imajo knjige in revije o temah, ki jih zanimajo. Naučili so se pisati tekoče in sedaj že lahko pišejo krajše zgodbe.

Desetletnik pri matematiki že obvlada seštevanje in odštevanje, hkrati pa začenja razumeti ulomke, množenje in deljenje.

Desetletnik je zmožen vse boljšega razmišljanja, uporablja logiko in zna (po)misliti na posledice in učinke. Poleg tega pa že zna pridobiti informacije iz nekega konteksta in jih tudi uspešno prenesti v drug kontekst.

Desetletnik se že začenja ozirati za svojimi preteklimi izkušnjami in uporablja pridobljeno znanje in razširja svoje obzorja onkraj preprostega ”prav in narobe” in ”belo-črnega” zavedanja in spoznava, da mora pogosto na dejanja in dogodke v življenju gledati in si jih razlagati v različnih barvnih niansah.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Vir: webmd

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor