Vnetje grla in prehladi v poletnem času

Bolečine v grlu so ena najpogostejših zdravstvenih težav, ki se pojavljajo pri otrocih v zimskem času. A aktiven življenjski slog lahko pripelje do vnetega grla tudi v poletnih mesecih.

Vnetje grla in prehladi v poletnem času

Poletni prehladi običajno trajajo malo dlje kot zimski, saj se radi ponavljajo. Širijo se kapljično po zraku, simptomi pa so rdeče in boleče grlo, izpuščaj, glavobol, kašelj, povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu, vročina in včasih tudi driska.

Prehladi v poletnem času

Prehlade v poletnem času tako pri otrocih kot pri odraslih najpogosteje povzroča spremenljivo vreme. Na primer, otroci pogosto v primeru nižjih poletnih temperatur in ob poletnih nevihtah ali v času vetrovnega vremena še naprej nosijo lahkotnejša, poletna oblačila.

Zdravila za prehlad ni, enostavno moramo ga ”preležati” oz. “prehoditi”, če je prehlad lažji. S preventivo pa lahko poskrbimo za ublažitev simptomov. Poletne prehlade pri otrocih in odraslih lahko preprečimo z rednim umivanjem rok, uporabo sredstev za dezinfekcijo, uživanjem živil, ki so bogata z vitamini in pitjem večjih količin tekočine, z izogibanjem prostorom s preveliko temperaturno razliko in spremljanjem vremenskih sprememb, ki povzročajo padec temperatur in ohladijo otrokov organizem.

Vnetje grla v poletnem času

Vnetje grla je poleti pogosto, pojavlja se ne glede na to, če smo prehlajeni ali ne. Mikrobi, bakteriji in virusi, ki povzročajo vnetje grla, lahko malčkom pokvarijo letovanje, saj jih zaradi izcedka iz nosu in zamašenega nosu, povišane telesne temperature in občutka slabosti za nekaj dni položijo v posteljo. Vnetje grla lahko povzroči resne zdravstvene težave (resno infekcijo), zato je potrebno poiskati zdravniško pomoč, še posebej, če ima otrok povišano telesno temperaturo nad 38,5 °C.

Vnetje grla zdravimo z zdravili, ki uničujejo vzroke vnetja, torej viruse in bakterije, blažijo simptome in preprečujejo razvoj nadaljnjih infekcij (najpogosteje vnetje ušes).

Mnogi starši se zaradi škodljivega delovanja na preostali otroški organizem želijo izogniti zdravljenju s predpisanim antibiotikom.

Naravno zdravljenje vnetega grla

  • Žajbljev čaj, saj uničuje različne mikroorganizme, med njimi tudi tiste, odgovorne za vnetje grla.
  • Pitje toplih čajev, ki blažijo bolečine v grlu.
  • Propolis, ki je na voljo v obliki kapljic, spreja ali pastil.
  • Čaji in sirupi, ki vsebujejo črni in beli slezenovec, jeglič, timijan in kamilico. Ti blažijo kašelj.
  • Inhalacije, ki zmanjšujejo zamašenost nosa. V inhalacije dodamo nekaj kapljic evkaliptusa, timijana ali slane vode.
  • Mešanica eteričnih olj (limone, ingverja in kadulje), jabolčnega kisa, medu in vode. To mešanico po pojavu simptomov grgramo nekajkrat dnevno. Mešanica je varna tako ta otroke kot odrasle, zato se priporoča njena pogosta preventivna uporaba.

Karolina

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor