Srbež kot simptom

Srbež (pruritus) je nespecifičen simptom, ki se pojavlja kot del obolenja kože ali drugih organov. Obstajata dve vrsti srbeža: akutni, ki traja do šest tednov, in kronični, ki traja več kot šest tednov.

Srbež kot simptom

Akutni srbež najpogosteje izzovejo alergijske ali nalezljiva akutna stanja. Kronični srbež lahko kaže na različne bolezni, kot so jetrne bolezni, bolezni ledvic, bolezni krvi in nevrološke bolezni.

Občutek srbeža prenašajo mehansko neobčutljiva nemielizirana živčna vlakna, drugačna od senzoričnih živcev tipa C, ki prenašajo bolečino. Ta vlakna predstavljajo samo okoli 5 % živčnih vlaken tipa C v telesu, za njih pa je značilna nizka hitrost prenosa živčnih signalov in velika površina inervacije. Kožni srbež nastane z aktiviranjem oz dražljaji epidermalnih in dermalnih receptorjev – posrednikov, ki se aktivirajo zaradi vnetnih procesov, suhosti ali drugih poškodb kože.

Srbež je običajen simptom številnih kožnih bolezni, pri otrocih pa je najpogostejši pri atopijskem dermatitisu.

Atopijski dermatitis ali ekcem je pri otrocih zelo pogost. Atopijski dermatitis je kombinacija podedovane genetske predispozicije in okoljskih dejavnikov, ki vplivajo na razvoj bolezni. Koža pri ekcemu je suha in občutljiva, nagnjena k srbenju in izpuščaju, zato se za te spremembe pogosto govori, da je srbež kriv za osip. Prve spremembe se običajno pojavijo na obrazu, pregibih in zunanji strani komolcev in stegen. Najpomembneje je zdraviti in negovati kožo z vlažilnimi kremami in kopelmi ter se izogibati alergenov.

Srbež je značilen tudi za alergijske reakcije, pike insektov, pojavlja se pri garjah, parazitskih okužbah kože in je izražen pri vseh otrocih, ki imajo suho kožo. Suha koža ima porušeno normalno zaščitno pregrado in na njej lažje pride do raznih površinskih vnetij, ki pozvročajo srbež.

Srbenje je subjektiven občutek, zato diagnoza temelji na dobri anamnezi in opisu simptoma. Treba je preučiti otrokovo zdravstveno stanje in ugotoviti vzrok srbenja. Zdravljenje srbeža je simptomatsko. Izvede se terapija z antihistaminiki in morda z blažjimi kortikosteroidnimi kremami in pomirjevalnimi sredstvi. Za zdravljenje atopijskega dermatitisa se uporablja pomirjevalna sredstva in oljnate kopeli, ki dodatno zmanjšajo izsuševanje kože, v fazi poslabšanja in močnega lokalnega vnetja pa tudi lokalne kortikosteroidne kreme.

Dr Milena Nikolić, pedijatrinja

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor