Krvavitev iz nosu pri otrocih

Nos je kot najbolj izpostavljeni del glave pogosto “na udaru”, je pa tudi zelo primeren za “rudarska dela” otroških prstkov. Zato je krvavitev iz nosu ena najpogostejših krvavitev v obdobju otroštva.

Krvavitev iz nosu pri otrocih
Foto: Peretz Partensky

Nos ima trd – kostni del, ki se nadaljuje v hrustanec. Na zunanji strani je koža, znotraj stene pa je nosna sluznica, ki je bogata s krvnimi žilami. Te v določenih primerih lahko krvavijo.

Razlogi za krvavitev iz nosu

Čeprav je razlogov za krvavitev iz nosu veliko, bomo našteli le najpogostejše.

Poškodba nosu, povzročene od zunaj

Daleč najpogostejši vzrok za krvavitev iz nosu so poškodbe, ki nastanejo zaradi udarcev. Napačno je razmišljanje, da pride do krvavenja samo pri grobih udarcih v nos. Pogosto je na videz nežen udarec dovolj za začetek krvavenja, pri nekaterih otrocih pa niti direktni “nosni” udarec z drugim otrokom ne bo povzročil krvavenja. Pri otrocih s tanjšo steno krvnih žil v nosu prej pride do krvavitve.

Notranja poškodba nosu

Notranje poškodbe nosu so zelo pogoste pri otrocih. Potiskanje prstov in celo skrajno neprimernih, včasih eksotičnih predmetov v nos lahko povzroči krvavitev. Ostri, nepostriženi nohti so pogosti krivec, zato je treba biti tudi na to pozoren, če se pri otroku pogosto pojavlja krvavitev iz nosu brez očitnega razloga.

Okužbe

Pri hitri spremembi zunanje temperature so lahko vzrok za krvavitve iz nosu virusne okužbe. Mikrobi se razmnožujejo v celicah, ki se nahajajo na površini nosne sluznice, te pa propadajo, se tanjšajo in zato so krvne stene bolj občutljive in izpostavljene poškodbam in krvavenju.

Prirojena šibkost sten krvnih žil v nosu

V vsaki nosnici obstaja kepica krvnih žilic, ki zelo spominjajo na gobico, polno krvi. Nekateri otroci imajo zelo tanke stene krvnih žilic, ki sestavljajo ta splet, zato so krvavitve zelo pogoste in vztrajne. Da bi kri pričela teči, je dovolj močneje podrgniti nos. Zato taki otroci pogosto krvavijo ponoči, ko se nos nehote poškoduje.

Bolezni, ki zmanjšujejo sposobnost strjevanja krvi (koagulopatija in tudi znižano število trombocitov – krvnih ploščic) niso pogost razlog, vendar pa je tudi nanje treba pomisliti, če je otrok nagnjen h krvavitvam tudi na drugih mestih, predvsem na koži (izrazite modrice) ali na sluznici ustne votline.

Ne glede na vzrok, moramo krvavitev pravilno zaustaviti. Tudi večji in umirjeni otroci se lahko naučijo pomagati sebi in drugim, ko pride do krvavitve iz nosu.

Kako pravilno zaustaviti krvavitev iz nosu

  1. Najprej moramo s čistim robčkom (še bolje s sterilno gazo, ki pa ni vedno pri roki) obrisati kri in ugotoviti, iz katere nosnice otrok krvavi ali če teče kri iz obeh nosnic (kar se dogaja redkeje). Večji otroci morajo na kratko pihniti skozi nos in tako “očistiti” mesto krvavitve smrklja ali morebitnega majhnega tujka.
  1. Otrok naj se usede, glavo mu moramo nagniti rahlo naprej (ne nazaj, kakor se pogosto narobe počne). Če glavo nagne nazaj, potem kri teče po grlu, česar pa se ne vidi in se lahko zgodi, da otrok izgubi veliko krvi povsem po nepotrebnem. Tega ne moremo spregledati, če se otrok rahlo nagne naprej, zato je to pravi položaj.
  1. V tem položaju (z glavo nagnjeno naprej) moramo izvajati pritisk na nosnico, iz katere teče kri. To najlažje naredimo s prstom (preko zvitega robčka ali direktno na nosnico), ki ga prislonimo na nos s strani, tako da se nosnica “prilepi” na nosno pregrado. Prsta ni potrebno pritiskati spodaj (povsem nepravilno “zaustavljanje” krvavenja), ampak samo s strani. Dobro bi bilo, da otrok diha skozi usta, medtem ko pritiskamo nosnico, iz katere krvavi, tudi če je druga nosnica prosta.
  1. Potrebno je biti potrpežljiv in počakati najmanj deset minut, preden preverimo, če je krvavitev prenehala. Če pritisk prezgodaj sprostimo in vidimo, da se krvavenje iz nosu še ni ustavilo, moramo vse spet ponoviti od začetka.
  1. Če čez deset, petnajst minut pravilnega pritiskanja krvavenje ne preneha, moramo vzeti kapljice (ali sprej) za oženje krvnih žilic in nekaj teh kapljic dati v nosnico, iz katere teče kri. Zatem ponovimo pritisk na nosnico in tako držimo petnajst minut.

Kdaj moramo otroka peljati k zdravniku

Če po zgoraj navedenih ukrepih kri ne preneha teči, je treba otroka peljati k pediatru, ki bo po hitrem pregledu izbral najboljši način za zaustavitev krvavenja.

Ko gre za resno poškodbo nosu – če je nos zelo otečen ali če se vidi jasno deformacijo kostnega dela nosu, je dobro čim prej poiskati zdravnika.

Če je otroku izrazito slabo, je utrujen, zaspan in brezvoljen, pred tem pa mu je bilo popolnoma dobro. To takoj po poškodbi ni nenavadno vedenje, če pa traja tudi po desetih minutah po poškodbi, morate k zdravniku.

Če otrok izgubi zavest in se potem zelo slabo počuti. Tukaj moramo vedeti, da nekateri otroci “padejo” takoj, ko vidijo kri. Takrat je treba otroka poleči in mu dvigniti noge, da se kri vrne v glavo. Seveda pa moramo medtem s prstom pritiskati na nosnico, če se krvavitev še vedno ni ustavila.

Če se krvavitev ponovi hitro (po nekaj minutah od prenehanja) ali če opazite še druga mesta na koži (ali sluznici), ki krvavijo. Takrat je pametno poiskati zdravnika, ki bo, poleg ostalega, opravil potrebne teste – da bi izključil morebitno motnjo strjevanja krvi, ki je lahko tudi krivec za krvavitev.

Obstajajo otroci, ki pogosto krvavijo iz nosu – pride obdobje, ko krvavijo nekajkrat v tednu. Takrat morate poiskati zdravniško pomoč, tudi če se krvavitev hitro in z lahkoto ustavi.

Pomembno je, da otroku pojasnimo

Večina otrok nima resnih krvavitev iz nosu in se ga preprosto ustavi po uporabi enostavnih ukrepov. Pomembno je, da otroku pojasnimo, da se to lahko ponovi in da ne gre za nevaren pojav, zato se mu ni treba bati.

Brez panike

Paniko največkrat izzove reakcija otrok, ki so v družbi otroka, ki krvavi. Zato je pogovor z otrokom, ki je nagnjen k pogostim krvavitvam iz nosu resnično nujen. Vaši otroci se lahko naučijo pomagati sami sebi takrat, ko njihovih staršev ni v bližini.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijater

Ocena:
[Skupaj: 20 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor