Starši, previdno z antibiotiki!

Antibiotiki se, žal, kljub prizadevanju vodilih v medicinski stroki prepogosto uporabljajo. Gre za globalni problem, ki je vsem dobro znan, znana pa so tudi dejstva, ki k problemu doprinesejo – najpogosteje gre za neupravičene zahteve pacientov.

Starši se vse prevečkrat odločajo, da bodo svojemu otroku dali antibiotik, četudi glede na bris, krvno sliko, urin in klinično sliko ni suma na bakterijsko okužbo. Ker so pod velikim pritiskom staršev, zdravniki pogosto popuščajo in v večini primerov predpišejo antibiotik.

Starši, previdno z antibiotiki

Antibiotiki in virusna obolenja

Potrebno je izpostaviti, da antibiotiki uničujejo bakterije, ne pa virusov. In virusi so tisti, ki so vzrok kar devetim od desetih vnetij žrela in so vzrok za kar deset od desetih vročinskih stanj. Uporaba antibiotika pri viroznih obolenjih je tako povsem nepotrebna in nekoristna. Je pa škodljiva, saj oslabi organizem.

Antibiotiki nimajo učinka na povišano telesno temperaturo, bolečine, glivice, parazite ali viruse. Nimajo učinka na kašelj ali bolečine v grlu. Antibiotiki delujejo izključno v primeru bolezni, ki jo povzročijo bakterije.

Pretirana starševska skrb in premalo pozornosti, usmerjene na simptomsko zdravljenje bolezni, je pripeljalo do vse pogostejših težav zaradi uporabe antibiotikov: spremembe črevesne flore – antibiotiki uničujejo dobre bakterije, ki pomagajo organizmu, da se brani pred drisko, zadnjičnimi izpuščajo in srbečico zaradi razvoja glivic.

Ne pozabite, da so najpogostejši povzročitelji akutnih bolezni zgornjih dihalnih poti in grla v otroški dobi prav virusi, na katere antibiotiki nimajo nikakršnega učinka!

Kaj lahko povzroči nespametna uporaba antibiotikov?

Nespametna uporaba antibiotikov lahko povzroči epidemijo odpornih bakterij. Jemanje antibiotika v primerih, ko to ni potrebno, zmanjšuje učinkovitost zdravljenja z antibiotiki, ko bi nam le-ta lahko pomagal.

Kaj to pomeni?

To pomeni, da lahko že jutri zbolimo za neko, sicer dobro poznano bakterijo, a nam ne bo pomagal noben antibiotik. Saj se zaradi pogoste rabe antibiotikov zmanjša njihova učinkovitost, bakterije pa postanejo odporne na njih. Zato je zelo pomembno, da se antibiotike uživa le, ko nam to priporoči zdravnik.

Kaj svetujemo?

Izogibajte se antibiotikom in jih, če se le da, ne uživajte. Poskusite z alternativnimi metodami zdravljenja, ki so koristne za posameznika in družbo kot celoto.

Zelo zaskrbljujoč je podatek, da v zadnjih 25-ih letih niso odkrili nobene nove skupine antibiotikov ter da zaradi pretirane rabe antibiotiki, ki so nam na razpolago, vse slabše vplivajo na bakterije, ki so sicer dobro poznane.

Starši, previdno z antibiotiki

Ali moj otrok potrebuje antibiotik?

Verjemite, zdravnik lahko zelo hitro ugotovi, če otrok potrebuje antibiotik ali ne s pomočjo pregleda krvi (sedimentacija, C reaktivnim proteinom, številom levkocitov, diferencialno krvno sliko) in urina, brisi žrela in nazofarinska.

Na podlagi teh izvidov boste tudi vi kot starši lahko opravili z dvomom, ali vaš otrok potrebuje antibiotik ali ne.

Če zdravnik vašemu otroku želi predpisati antibiotik brez ustreznih izvidov, vi pa sumite, da uporaba antibiotika ni potrebna, prosite zdravnika, naj vam podrobno razloži, zakaj je predpisal antibiotik.

V kolikor se z odločitvijo zdravnika ne strinjate, lahko poiščite drugo mnenje in konec koncev lahko tudi prevzamete odgovornost in zavrnete predlagano zdravljenje z antibiotiki (to vam omogoča Zakon o pacientovih pravicah).

Če je predpisano zdravljenje z antibiotiki pravilno, se natančno ravnajte po navodilih za jemanje zdravila – količina, ura jemanja in čas trajanja zdravljenja z antibiotikom.

Antibiotiki in zdravljenje bakterijskih obolenj

Antibiotiki zdravijo bakterijske okužbe samo, če je predpisani antibiotik pravilen, če sta predpisana točna doza in točni časovni razmik jemanja, saj je le tako lahko zagotovljena učinkovita koncentracija antibiotika v krvi. Seveda pa mora biti tudi čas zdravljenja z antibiotikom dovolj dolg.

Kdaj lahko prenehamo z jemanjem antibiotika?

Antibiotikov nikakor ne smemo prenehati jemati ob prvih znakih izboljšanja. Tako bi le povzročili, da se bolezen ponovno vrne, kar pa je lahko še nevarnejše, saj tako bakterija postane odporna na antibiotik in vse skupaj lahko privede do bolnišničnega zdravljenja.

Starši, razmislite …

Dragi starši, pred vsako uporabo antibiotika dobro razmislite in ocenite situacijo. Pet dni daljšega, počasnejšega zdravljenja z veliko truda, potrpljenja, nočnega vstajanja, brisanjem noska, kihanja, kašljanja, veliko količino skuhanega in popitega čaja in inhalacij, a brez uživanja antibiotika podaljšuje življenje vašemu otroku, krepi njegov imunski sistem in kar je najvažneje – tako pazite na njegov organizem, da bo krepak, za čas, ko bo zdravljenje z antibiotikom res potrebno.

Kristina Godanj Čavar, mag. pharm.

Prevedla in priredila: Irena Sušnik Trojar

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor