Motivi odtujevanja otrok

V člankih Ločitev staršev in odtujevanje otrok in Odtujeni otroci in očetje  sem na kratko že opisal, kaj je odtujevanje in kako odtujitev lahko doživlja odtujeni starš. Koristi od odtujevanja na dolgi rok nima ne starš odtujitelj, ne otrok in ne odtujeni starš. Čeprav na prvi pogled lahko izgleda, kot da je starš odtujitelj in samohranilec zmagal v bitki za skrbništvo nad otrokom, lahko ravno njemu otrok sčasoma obrne hrbet. Tako lahko z leti tudi starš odtujitelj postane odtujen od svojega otroka.

Zunanjim opazovalcem dogajanja v nekaterih družinah je mnogokrat težko razumeti, zakaj se otrokom dogajajo tako hude stvari, da jim po ločitvi staršev ni več dovoljeno imeti pristnega in iskrenega odnosa z obema staršema. Če eden izmed staršev ne dovoli, da bi imel otrok po ločitvi še vedno tesen odnos z drugim staršem, je morda včasih koristno poiskati vzroke takšnega vedenja. Če jih starš odtujitelj ozavesti ali pa če mu kakšna bližnja oseba pomaga poiskati te vzroke, lažje spremeni svoje vedenje in začne podpirati otrokov odnos z bivšim partnerjem.

Motivi odtujevanja otrok

Če opazimo pri kakšnem staršu simptome odtujevanja otroka od bivšega partnerja, na hitro ponavadi rečemo, da ta starš reagira še preveč čustveno na dogajanje po ločitvi. Z drugimi besedami povedano: ta starš po ločitvi še vedno ni sposoben razmejiti med vlogo starša in vlogo (zdaj že bivšega) partnerja. Jeza, žalost in druga čustva, katera izvirajo iz zaključenega partnerskega odnosa, se prenašajo tudi na vlogo starša. Kar pa seveda ni prav. Vlogi starša bi morala biti največja »otrokova korist« na prvem mestu. Kljub vsemu pa so čustva lahko le podaljšek določenih motivov, ki vodijo vedenje starša v smeri odtujevanja lastnega otroka od bivšega partnerja. Te motive dr. Warshak deli v dve skupini: motiv, da bi starš zaščitil svojega otroka in pa osebni motivi oz. razlogi za odtujevanje otroka.

Zaščita otroka

Starši imajo po ločitvi veliko težavo s tem, da si zaupajo. Nekatere starše resno skrbi, da bivši partner škoduje otroku, da ne skrbi zanj najbolje in da bi bilo bolje, če ga otrok sploh ne bi več videl. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da večino staršev skrbi za svoje otroke po svojih najboljših močeh, seveda pa ta skrb nikakor ne more biti identična skrbi, kakršno jo nudi lahko drugi starš. Vloga spolov v starševstvu je že po naravi različna.
Tu torej govorimo o pretirani želji po »zaščiti otroka« kot glavnemu motivu odtujevanja.

Osebni motivi

Največkrat pa pri odtujevanju ne gre za zaščito otroka, ampak so razlogi za odtujevanje bolj osebni. Po ločitvi sta starša namreč polna jeze in razočaranja. V veliko družinah eden od staršev ločitve niti ni želel in je zato še toliko bolj potrt. Občutek prevaranosti pa je tisti, ki najbolj razžira duše teh staršev. Ti starši zato želijo, da bivši partner trpi ravno tako, kot trpijo oni. In ni boljšega načina za trpljenje bivšega kot je ta, da otroka odtujijo od njega in poskrbijo za to, da ga otrok preneha imeti rad. Kljub temu maščevanje ni edini motiv za odtujevanje, zato spodaj navajam še nekatere druge.

Skrbi starša odtujevalca

Starše skrbi, da bi bivši partner z bogatimi darili ali dragimi igračami in potovanji podkupil otroka. Skrbi jih tudi, če si bivši partner ustvari novo družino in mislijo, da bo otrok želel več časa preživeti tam. Ali pa starša morda skrbi, da je bil otrok pred ločitvijo bolj navezan na bivšega partnerja in bo zato več časa želel preživeti z njim. Vse te skrbi so naravne in z njimi ni nič narobe, vendar pa se moramo starši zavedati, da je otrokovo srce dovolj veliko, da ima rad oba starša. Še več, otrok sam hrepeni po obeh starših in si želi čas pravično preživeti z obema.

Denar

Eden od staršev lahko ne plačuje preživnine za otroka in zato drugi starš otroka odtujuje od njega. Ali pa starš preživnino plačuje, vendar želi odtujitelj stike z otrokom pogojevati z dodatnimi finančnimi sredstvi. Odtujeni starš seveda noče plačevati stikov z otrokom in starš odtujitelj svojim otrokom reče, da bivši partner ne želi dati denarja, da bi lahko lepo in dobro živeli. Ta starš se otroku zasmili in otrok lahko celo zasovraži drugega starša ter se odtuji od njega.

Nadzor!

Še en pomemben motiv odtujevanja je želja po nadzoru/kontroli. Odločanje o tem, kdaj bo otrok preživel čas z bivšim partnerjem pa je eden od načinov, kako starš odtujitelj lahko kaže svojo moč. Nekateri starši mislijo, da si zaslužijo, da otroci večino časa preživijo z njimi. V ekstremnih primerih starši mislijo, da otrok sploh ne potrebuje dveh staršev.

Ponos!

Nekateri starši zaradi ponosa ne dovolijo, da otrok spoštuje in ljubi bivšega partnerja. Dokazati želijo, da so najprimernejši starš. Ni dovolj, da so dober in ljubeč starš. Želijo, da so edini starš. Počutijo se manj pomembne, če otrok preživi čas tudi z drugim staršem.

Izogibanje čustvom!

Starši se želijo izogniti pogrevanju negativnih čustev glede razpadle partnerske zveze. Najboljši način za to je, da nehajo misliti na bivšega partnerja in da ga »izbrišejo« iz njihovega življenja. Posledično tudi otroku preprečijo, da bi videl tega starša / bivšega partnerja.

Zaključek

Motiv odtujevanja otroka od bivšega partnerja je lahko kateri izmed zgoraj naštetih, lahko pa je izvor odtujevanja tudi v kakšni osebnostni motnji, kot je paranoja, narcisizem itd. Za zaključek bi povedal sledeče: Normalno je, da so starši po ločitvi jezni in razočarani. Razumljivo je tudi, da želijo starši ujeziti bivšega partnerja in mu škodovati. Vendar pa je velika razlika med tem, da nekaj želiš in tem, da nekaj tudi dejansko narediš. Izraba otroka za to, da starš škoduje oz. se maščuje bivšemu partnerju, je velika napaka. Otrok bo funkcioniral mnogo bolje, če bo lahko prejemal in dajal ljubezen obema staršema. Saj ima dva starša in prav je, da tudi po ločitvi oba skrbita zanj.

Knjiga Vzgajati ločeno – akcijska cena za bralce portala

Knjiga Vzgajati ločeno

Knjiga Vzgajati ločeno je staršem lahko v veliko pomoč pri urejanju življenja po ločitvi, da do odtujitve ne bi prišlo.

Bralci portala zastarse.si samo v mesecu januarju lahko knjigo kupite po AKCIJSKI ceni. Namesto 29,90 € jo lahko kupite za 21,90 €.

Naročite jo lahko na spletni strani Centra MIT (v opombe zapišite ZASTARSE.SI). Tako vam bomo nakup obračunali po znižani ceni. (cena ne vključuje stroškov pošiljanja)

Matej Zaplotnik
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Matej Zaplotnik

Sem Matej Zaplotnik, diplomirani socialni pedagog, zaposlen kot vzgojitelj za otroke s čustvenimi in vedenjskimi težavami v vzgojnem zavodu ter ustanovitelj Svetovalno izobraževalnega centra MIT, katerega vizija je: »Vse o ločitvi na enem mestu.« V Centru MIT želimo ponuditi čim bolj celostno pomoč in podporo družinam, ki se soočajo z ločitvijo staršev. V ta namen nudimo svetovanje, mediacijo, pripravljamo predavanja, izdajamo strokovno gradivo na to temo itd.

Dodaj odgovor