Ali so barve za obraz varne?

Mnogi starši se ob srečanju z barvami za obraz, ki so vse bolj pogosto uporabljene na otroških zabavah in prireditvah, znajdejo v dilemi, ali so barve za obraz sploh varne? In kaj pravijo strokovnjaki?

Ali so barve za obraz varne?

Najrazličnejše barve in bleščice, ki naše malčke spreminjajo v male vile, princeske, klovne, vojake in mačke ter tigre, lahko vsebujejo toksične materiale, ki nikakor niso nedolžni in varni za zdravje naših najmlajših. V takšnih primerih so proizvajalci obvezani, da na deklaracijo navedejo vse sestavine.

V New Yorku je bila konferenca, na kateri se je govorilo o tem, katere so nevarnosti, ki jih lahko povzročijo te, vse bolj priljubljene barve za obraz.

V prizadevanju za zaostritev ureditve dovoljenih strupnih snovi v barvah za obraz, kot so nikelj, kobalt, krom in svinec, je senator New Yorka, Chuck Schumer, citiral poročilo o Kampaniji za varnost kozmetike, v katerem so leta 2009 razkrili, da so v vseh testiranih proizvodih našli enega ali več škodljivih snovi.

Strupene kemikalije v kitajskih barvah za obraz, ki se največ uporabljajo za maskiranje malčkov, so lahko zelo nevarne in starši pogosto ne vedo, kaj vse vsebujejo takšni proizvodi.

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) do sedaj od proizvajalcev barv za obraz ni zahtevala, da na embalaži navedejo deklaracijo z opisom škodljivih sestavin. Senator Schumer je zato navedel nekaj proizvajalcev, katerih proizvodi vsebujejo težke kovine. In ti proizvajalci so:

  • Wet n Wild Fantasy Makers,
  • Fun World,
  • Rubie’s Costume Co.

Ob tem je Schumer še povedal:

Starši in na sploh vsi potrošniki imajo pravico do podatka iz česa so narejene barve za obraz, s katerimi se dandanes otroci vse pogosteje maskirajo in mažejo tako po obrazu kot celem telesu. Zato ponovno apeliram na Ameriško agencijo  za hrano in zdravila, da izkoristi svojo avtoriteto in naredi selekcijo primernih proizvodov v izogib številnih posledic.

Lisa Donofrio, doktorica in izredna profesorica na oddelku za dermatologijo na univerzi Yale pa z druge strani poudarja, da toksični materiali v barvah za obraz niso nevarni in pravi:

Da bi se pokazale neželene reakcije na telo in obraz, bi morali biti tem barvam izpostavljeni daljše časovno obdobje, do česar pa običajno ne pride.

Lisa Denofrio tako predlaga, da otroci teh barv na svojem obrazu nimajo dlje kot nekaj ur. Priporoča tudi nanos le na obraz z namenom, da ne bi bila s prekritostjo zajeta večja površina kože.

Seveda pa je najmanj škodljiva možnost, po razmišljanju Lise Donofrio ta, da bi proizvajalci uporabljali naravne barve ter da sestavine barve za obraz navedejo na deklaracijo.

Yumama

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor