Kako začeti pogovor s predšolskim otrokom

Ko želite z otrokom pričeti pogovor, pogosto le-ta zamre, še preden se je dobro začel. Na vprašanja “Kakšen je bil tvoj dan?”, “Kaj ste počeli danes?” pogosto ostane brez besed ali pa odgovori z enobesednim odgovorom, ki vas ne pripelje do nadaljevanja pogovora. To se zgodi, ker se je v dnevu zgodilo toliko tega, da se ne more odločiti, kaj bi odgovoril. Poleg tega pa je vesel, da ste prišli ponj in je to zanj najpomembnejše. Kar se je zgodilo čez dan, je zanj že preteklost.

Kako začeti pogovor s predšolskim otrokom

Ker pa smo radovedna bitja, lahko poskušamo z drugačnim tipom vprašanj, kjer otroku ponudimo manj izbire. Tako se bo lažje odločil in tudi odgovoril na vprašanje.

Kako pričeti pogovor, ko pridete po otroka v vrtec?

Tukaj je nekaj namigov, kako pričeti pogovor z otrokom, ko pridete ponj v vrtec. Verjamemo, da bo pogovor po takih vprašanjih stekel kar sam od sebe.

Postavite mu konkretno vprašanje

“Te je danes kdo razjezil? Te je danes kdo nasmejal? S kom si se danes igral?” Otroka tako spodbudite, da vam da odgovor na konkretno vprašanje. Čeprav otrok pogosto ne zna odgovoriti s konkretnimi imeni, se bo odgovor lahko glasil “fantek” ali pa “deklica v krilcu”. Seveda potem lahko nadaljujete v smislu, če ima fantek očala ali deklica kitko itd.

“Si se smejal danes? Si bil žalosten? Si bil vesel?” S takimi vprašanji boste od otroka zvedeli, kakšen je bil njegov dan. Če bi ga namreč vprašali ravno to, “kakšen je bil njegov dan”, ne bi dobili odgovora ali pa bi odgovor bi, da  je bil dan dober.

Dajte mu primer

Če želite, recimo, izvedeti, kaj je otrok jedel za kosilo, je odgovor pogosto “ne vem” ali pa nekaj, kar mu je ostalo v spominu ali ima najraje. Do odgovora ga spodbudite tako, da se z njim pogovarjate o hrani, o tem, kaj ste sami jedli za kosilo ali malico in tako mu boste priklicali v spomin njegov obrok. Recite mu, “jaz sem jedla jabolko, kaj si pa ti?”

 

Kako pa vi načnete pogovor s svojim otrokom?

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor