Koprivnica ali urtikarija – zmote in napačna prepričanja

Koprivnica (strokovno jo imenujemo urtikarija) je ena od najpogostejših simptomov alergije. Ime je dobila po koprivi, ker so spremembe na koži podobne tistim, ki se pojavijo, ko naj koprive spečejo.

Koprivnica ali urtikarija - zmote in napačna prepričanja
Foto: Meredith P.

Na koži se vidijo rdeče lise nepravilnih oblik, ki se dvigajo nad raven kože, pogosto pa opazimo tudi belkaste mehurčke.

Večinoma se koprivnica pojavi, ko je otrok odnesel v usta neki alergen – v hrani, pijači ali če jemlje kakšno zdravilo. Alergen sproži alergijsko reakcijo v kožnih kapilarah, ki se razširijo in tako nastanejo spremembe, ki smo jih opisali.

Ko se ta alergijska reakcija manifestira na ustnicah ali vekah, gre za angiodem, vendar bomo o tem pisali kdaj drugič.

Odločili smo se razbiti najpogostejše zmote o koprivnici (urtikariji) in vas o njej bolje seznaniti.

Ni mogoče, da je alergija. Nikoli do zdaj moj otrok ni bil alergičen in niti v družini ni alergičnih.

To ni argument! Alergija se lahko pojavi kadarkoli. Tudi po stotem vnosu enega živila lahko pri stoprvem nastane alergija.

Tudi ko v družini ni alergije (kar je malo verjetno), ima otrok “pravico” reagirati s koprivnico.

Koprivnica je povsod po telesu, zagotovo je to zelo nevarno.

Število sprememb na koži ni pokazatelj resnosti alergijske reakcije. Dejstvo, da otroka koprivnica srbi in da grdo izgleda, ni strašno! Pomembno je, da otrok lepo diha, da nima občutka otečenega jezika in cmoka v grlu – to so znaki angioedema, hude alergijske reakcije, ki se na srečo redko zgodi.

Hitro na urgenco! Otrok se lahko zaduši takoj, ko se pojavi na koži koprivnica.

Na srečo ni tako!

Pri veliki večini otrok se ne bo razvila nevarna alergijska reakcija v grlu (ki povzroči dušenje) na samem začetku koprivnice. To, kar je treba narediti, je, da otroku čim prej daste antihistaminik in da se potem oglasite pri vašemu pediatru.

Otrok mora takoj dobiti injekcijo tistega hormona, da se prepreči zaplete.

Tega se že od nekdaj ne dela!

“Tisti hormoni” so v resnici kortikosteroidi, ki so učinkoviti borci proti alergijam, vendar se NE DAJO na začetku koprivnice! Vedno se da najprej antihistaminik in če se pojavijo znaki težje alergije, se bo pediater odločil za morebitne kortikosteroidne injekcije. Zelo majhno število otrok s koprivnico potrebuje takšno zdravljenje.

Mora biti pa huda alergija. Traja že peti dan in nikakor ne izgine.

Popolnoma normalno je, da koprivnica traja nekaj dni, lahko tudi daljše obdobje. Normalno je tudi, da se spremembe na koži občasno pojavijo in izginejo, čeprav je otrok na terapiji. To pa zato, ker telo potrebuje nekaj časa, da izloči alergen. Zato ni potrebe po paniki.

Otrok ne sme jesti ničesar, samo vodo lahko pije, da ne bo alergičen na vse.

Na srečo to ni res.

Nekoč so uporabljali ničelno dieto, da bi se izognili “zapletom”. Že dolgo je znano, da je to nepotrebno. Seveda je treba iz obrokov izločiti vse, kar je sumljivo, oziroma tisto, kar lahko povzroči alergijo: najprej lešnike, mandlje, orehe, arašide, čokolado in izdelke iz čokolade, sveže sadje in sadne kreme, jajčni rumenjak, sadni jugurt, med … Pametno je otroku dajati dobro termično obdelana živila in tiste, ki jih otrok že leta varno uživa in niso na seznamu “neželenih”.

Ko se kožne spremembe normalizirajo, počasi pričnemo vračati živila v otrokovo prehrano – eno po eno, v razmaku nekaj dni, da bi videli, če katero od njih povzroča alergijo.

Otroka ne smemo kopati, dokler ima koprivnico.

Popolna zmota!

Otrok se mora normalno kopati, izogibajte pa se novim šamponom in milom in tistim s številnimi dodatki. Tu ni prostora za aromaterapijo.

Takoj naj otrok naredi alergijski preizkus, da vidimo, na kaj je alergičen.

Popolnoma nesmiselno.

Dokler ima otrok akutno alergijsko reakcijo, mora dobiti zdravila proti alergiji, ta pa onemogočajo, da bi ugotovili vzrok alergije. Pametneje je, da starši pazljivo analizirajo, kaj je otrok jedel ves dan ali dva pred začetkom kožnih sprememb – koprivnico in se naredijo seznam “glavnih osumljenih”, ki jih je kasneje potrebno raziskati.

Otroka je treba odpeljati na infekcijsko kliniko, ker ima morda kakšno okužbo kože, ki srbi.

Koprivnica je zelo tipična in pediater postavi diagnozo brez težav. Torej, to je alergija in ne okužba, zato ni potrebe, da gre otrok do infektologa, kjer v čakalnici lahko resnično dobi kakšno nalezljivo bolezen.

Najbolje, da otroka pregleda dermatolog.

Takoj, ko vidimo takšne kožne spremembe, ko rdečica popolnoma izgine in se spet vrne, pomeni, da gre za neko nevarno kožno bolezen.

Ni kožna bolezen, ampak alergija.

Pri koprivnici je povsem normalen pojav, da se v prvih nekaj dneh alergije malo umakne in se spet vrne. Zato ni treba teči k specialistu za kožne bolezni, ki bo samo potrdil, da gre za koprivnico. To je prava pediatrična bolezen, zato pustite pediatru, da jo ozdravi in potem tudi pomaga pri odkrivanju vzroka alergije.

Ass.dr Goran Vukomanović

Ocena:
[Skupaj: 33 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor