Suho in sekundarno utapljanje – starši, bodimo previdni!

Če bi starši prepoznali znake suhega in sekundarnega utapljanja in pravočasno poiskali pomoč, bi veliko otrok imelo več možnosti preživeti to potencialno smrtonosno izkušnjo.

Suho in sekundarno utapljanje - starši, bodimo previdni!

Če ste kot večina staršev, boste verjetno mislili, da ko enkrat otrok plava ali se igra v vodi, ni več tveganja za utopitev. Vendar pa se utapljanje lahko zgodi ure po tem, ko ste že odložili brisače in počnete že druge stvari. Obstajajo koraki, ki se jih lahko držite, da bo vaš otrok varen.

Dr. James Orlowski iz Floride se je ukvarjal z raziskavami o utapljanju in dobil pomembna priznanja za svoje dosežke. Pojasnil je nekatere podrobnosti o “suhem utapljanju” in “sekundarnem utapljanju”.

Kaj je suho utapljanje?

Do suhega utapljanja pride, ko npr. otrok vdihava vodo v manjših količinah med kopanjem, plavanjem ali igranjem v vodi. To draži mišice dihalnih poti, zaradi česar pride do krča, ki oteži dihanje. To se lahko zgodi tudi odraslim, vendar je zaradi majhnosti večja verjetnost pri otrocih. Pri suhi utopitvi voda nikoli ne doseže pljuč.

Kaj je sekundarno utapljanje?

Zaradi sekundarne utopitve letno umre več kot 1.000 otrok.
Do sekundarne utopitve pride malce drugače. Otrokove dihalne poti se odprejo in spustijo vodo v pljuča, kjer se tekočina nabira, kar povzroči pljučni edem. Končni rezultat je enak – težave z dihanjem.

Simptomi suhega utapljanja se ponavadi pokažejo takoj po incidentu v vodi. Sekundarno utapljanje pa se na splošno začne kasneje, v eni do 24 urah po dogodku. Če se “suho utapljanje” ali “sekundarno utapljanje” ne zdravita pravočasno, so posledice lahko usodne.

Oba dogodka se zgodita zelo redko. Verjetnost takšnega utapljanja je okoli 1-2 % vseh utopitev.

Znaki suhega in sekundarnega utapljanja

  • oteženo dihanje
  • bolečina v prsih
  • kašelj
  • hitre spremembe v vedenju
  • ekstremna utrujenost

Teh znakov ni lahko opaziti, še posebej pri majhnih otrocih, ki so lahko po dolgem dnevu na soncu in v vodi tudi zaradi drugih razlogov razdraženi ali utrujeni. Če je imel vaš otrok težave v vodi, se mu je zaletelo ali je popil malo več vode, ga opazujte nekaj ur po tem in bodite pozorni na navedene znake.

Vaš otrok ima lahko spremembe v vedenju kot razdražljivost ali padec energije, kar bi lahko pomenilo, da njegovi možgani ne dobivajo dovolj kisika.

Kaj narediti?

Če opazite katerikoli od navedenih znakov, hitro pojdite do zdravnika. Čas in hitrost odziva sta pri zdravljenju posledic suhega utapljanja in sekundarnega utapljanja zelo pomembna faktorja. Čeprav simptomi izginejo največkrat sami od sebe, je otroka dobro peljati na pregled.

Terapija za suho ali sekundarno utapljanje

Vse težave, ki se razvijejo, se jih da običajno odpraviti, če poiščete hitro zdravniško pomoč. Vaša naloga je, da ste pozorni na otroka še 24 ur po tem, ko je imel kakršnekoli težave v vodi. Če znaki ne izzvenijo ali se stanje poslabša, odpeljite otroka takoj na urgenco, ne v pediatrično ambulanto.

Ker ni zdravil za suho ali sekundarno utapljanje, bo otrok verjetno ostal v bolnišnici na podporni terapiji. To pomeni, da bodo nadzirali, če so njegove dihalne poti proste in nadzirali nivo kisika. Če bo imel resne težave z dihanjem, ga bodo morda začasno intubirali.

Ali lahko suho utapljanje in sekundarno utapljanje preprečimo?

Varnost med kopanjem in plavanjem je najboljša preventiva.

Sledite tem nasvetom za zaščito otroka:

  • Otroka vedno pozorno opazujte, ko je v vodi ali blizu nje.
  • Pustite ga plavati samo na območju, kjer je prisoten reševalec.
  • Nikoli ne dovolite, da plava sam.

Otroke in neizkušene plavalce imejte na očeh, naučite jih pravilno dihati med kopanjem, plavanjem, da poznajo svoje meje in ne delajo panike, ko so v vodi. Panika in strah v vodi sta najlažja načina za goltanje in vdihavanje vode.

Naj vas spomnimo, da ni zamenjave za dober starševski nadzor nad otroci, dokler so poleg vode, naj gre za plavanje v bazenu ali v odprtih vodah.

Utapljanje je resna težava, še posebno za otroke, ker oni niso dovolj previdni in jim pozornost hitro popusti.

Preventiva še vključuje: stalni nadzor nad otrokom, seznanjenost s postopki oživljanja, usposabljanje otrok za plavanje in potapljanje, ograda okoli bazena, stalno opozarjanje otrok na možne nevarnosti …

Amanda Gardner

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 3.9]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor