Kako postopati, če se otrok duši s tujkom

Bonbon je lahko usoden

Nekega dne sem odpeljala svojo triletnico na zdravniški pregled in se v čakalnici zaklepetala z eno mamico. Ne vem, kako sva zapeljali na to temo, vendar mi je to, kar mi je povedala, vzelo sapo, leden mraz me je oblil po celem telesu, za trenutek sem izgubila občutek, kje sem … neizmerno sem se ustrašila. Povedala je:

“Štiriletnica in oba njena starša so se zabavali na otroškem igrišču. Kar na lepem se punčka začne dušiti z bonbonom in nesreča se je končala z usodnim koncem. Punčka ni preživela. Zadušila se je z bonbonom.”

Kako postopati, če se otrok duši s tujkom

Ne morem si predstavljati, kaj so ob tem doživljali starši, bili so zraven in niso mogli pomagati. Je morda bila usoda neizbežna? Bi lahko pomagali, če bi to naredili pravilno in pravočasno? Ne vem.

Moji otroci ne jejo bonbonov zaradi več razlogov, ker ni dobro za zobe, sploh ne najdem razloga, zakaj bi bilo sploh dobro in po tem dogodku sem našla še močnejši razlog – zato, da se ne bi zgodilo to, kar se je zgodilo štiriletni deklici. Sladkarij je dovolj, tako da otroci zaradi tega ne bodo prikrajšani ali nesrečni.

Vendar pa bonboni niso edina stvar, ki predstavljajo grožnjo zadušitve, zato mislim, da mora vsak starš vedeti, kako reagirati v takšni situaciji. Na nas in naše otročke preži ogromno nesrečnih naključij, na katere moramo biti pripravljeni.

Nekaj osnovnih pravil, ki bi jih morali vedeti vsi

 • Poskrbimo, da bodo vsi majhni nevarni predmeti izven dosega otrok.
 • Naj bo trda hrana narezana na majhne koščke.
 • Nadzorujmo otroka med hranjenjem, še posebej, če je otrok star manj kot 5 let.
 • Bodimo pripravljeni (redno obnavljajmo znanje prve pomoči).
 • Če pridemo v takšno situacijo, ko se otrok začne dušiti, ostanimo prisebni, NE PANIČARIMO.
 • Pokličimo 112.
 • Postopamo po navodilih za prvo pomoč.

Postopek pri dušenju s tujkom pri dojenčku

 1. Najprej dojenčka namestimo na svojo podlaht, tako da je obrnjen na trebuh in z glavo navzdol. Pri večjemu dojenčku lahko to tehniko izvedete v svojem naročju, nikakor ne na trdi podlagi.
 2. Z zgornjim delom druge roke ga petkrat udarimo med lopaticama.
 3. Če tujek zleti ven, postopek končamo.
 4. Če tujek še ne odleti iz dihal, potem dojenčka obrnemo s hrbtom na našo podlaht, z glavo nagnjeno navzdol.
 5. Z dvema prstoma se postavimo na isto mesto kot pri zunanji masaži srca in izvedemo pet pritiskov s hitrostjo en pritisk na sekundo.
 6. Izmenjujemo ta dva koraka, pet udarcev med lopatici in pet pritiskov na prsni koš toliko časa, da tujek ne izpade ven iz dihalnih poti ali do prihoda reševalcev.
 7. Če smo pri dojenčku zaznali odsotnost zavesti, dihanja in delovanja srca, potem začnemo z oživljanjem.

Postopek si lahko ogledate v video prispevku.

Kako pomagati dojenčku pri dušenju s tujkom – video

Postopek pri dušenju s tujkom pri otroku, starejšem od enega leta

 1. Takoj pokličemo nujno medicinsko pomoč ali prosimo koga, da to stori.
 2. Otroka spodbujamo h kašlju, saj lahko že močni sunki izkašljevanja iztisnejo tujek iz dihalnih poti. Če to ne pomaga, nadaljujemo postopek s korakom, opisanim v tretji točki.
 3. Otroka nagnemo naprej in ga močno in ostro udarimo med lopaticami.
 4. Pred naslednjim udarcem vedno preverimo, če je tujek otrok že izpljunil.
 5. Če je tujek še v dihalnih poteh, ga udarimo še štirikrat.
  Če po petih udarcih še vedno ni spremembe, nadaljujemo postopek tako, kot je opisano v nadaljevanju.
 6. Uporabili bomo tehniko, imenovano Heimlichov prijem.
 7. Postavimo se za otrokom in ga nagnemo nekoliko naprej.
 8. Eno dlan stisnemo v pest, drugo roko položimo nanjo, palca naj bosta obrnjena proti trebušni steni in ju položimo na področje med popkom in žličko.
 9. Izvedemo sunkovit sunek, pri tem potisnemo trebušno steno otroka navzgor in navznoter proti sebi.
 10. Po potrebi to ponovimo do petkrat.
 11. Če je otrok v nezavesti, medtem ko čakamo na reševalce, moramo takoj začeti z oživljanjem. Trikrat po pet vdihov izmenjujemo s tridesetkratnim pritiskom na prsni koš (masaža srca).

V video prispevku iz oddaje Preverjeno si oglejte dogodek izpred let, ki pa se je zaradi danih okoliščin srečno končal. Kaj bi se zgodilo, če te osebe takrat ne bi bilo tam, v tem trenutku in na tem mestu, si lahko samo predstavljamo. V tem istem prispevku boste lahko ponovili postopek v primeru otrokovega dušenja s tujkom. Nikakor ga ne preskočite.

Takšne situacije se ne dogajajo pogosto, vendar se. Zato moramo biti na to pripravljeni. Morda se ne bo zgodilo našemu otroku, ampak bomo mi tisti, ki lahko nekomu rešimo življenje. Nikakor pa, kot smo videli v zadnjem prispevku pri nekaterih vprašanih, ne bodimo vzvišeni nad preteklimi zgodbami in možnimi nesrečami, saj jutri je lahko na vrsti naša in mi bodo tisti, ki bomo odločili o tem, kakšen bo njen zaključek.

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.9]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor