Ali ste perfekcionist? Dvignite svoj standard

Ali ste perfekcionist? Dvignite svoj standard

»Perfekcionizem zavira uspeh in pogosto vodi v depresijo, tesnobnost, odvisnost in ohromelost.« – Brené Brown

Ljudje smo velikokrat prestrogi sami do sebe. Nihče ni popoln in prav je tako. Bodisi da ste zjutraj zaspali, pojedli slasten kos torte, čeprav ne bi smeli, pozabili ste vrniti telefonski klic, vzrojili ste na partnerja ali vpili na otroka, zjutraj mu niste pripravili toplega zajtrka, ker se vam je mudilo in potem je otrok pozabil še domačo nalogo. Medtem ko sami sebe obsojate, kaj mislite, kako se počuti vaš otrok? Najbrž daleč od tega, da bi bil popoln. Malo je stvari, ki bi starše tako vznemirile, kot otrok, ki je v stiski.

Toda stremljenje k popolnosti ni merilo kvalitetnega življenja. Zakaj nebi raje težili k ljubezni in razumevanju? Ali lahko sami sebi odpustite vse tiste napake in pregrehe, ki ste jih storili ter se namesto krivde začnete ukvarjati s tem, kako ubrati boljšo pot? Poskusite si dopovedati, da tudi vaš otrok ni popoln, saj je samo človek – majhen, nezrel in nebogljen.

Otroci potrebujejo svobodo, da so lahko točno to, kar so, brez pritiskov in kritike. Potrebujejo brezpogojno ljubezen, saj se bodo le tako lahko razvijali in rasli v najboljšo različico sebe.

Poskusite torej uživati z otrokom v vsej njegovi nepopolnosti. Seveda ga želite voditi in usmerjati, to je navsezadnje naloga staršev. »Počakaj na vrsto za tobogan…Zobe je treba skrtačiti vsak večer…Vprašaj sestro na lep način, ali bi ti posodila igračo…« Toda če zraven vključite veliko mero razumevanja in humorja, bo rezultat občutno drugačen, kot če vas vodi strah, da je z vašim otrokom morebiti kaj narobe. Strah se vse prehitro prelevi v kritiziranje in vzbudi v otroku občutek, da ni dovolj dober.

Že danes poskusite otroka voditi in usmerjati z vero, da raste in se razvija v čudovitega človeka. Otrok bolj kot vse drugo potrebuje čustveno stabilnost, brezpogojno ljubezen, radost ob tem, kar je in zaupanje v vesoljno modrost.

Zato sprejmite izzive, ki vam jih prinaša življenje in v njih zmeraj iščite ljubezen, pa če je še tako težko na prvi pogled. Otresite se strahu in prepričanja, da morate biti popolni. Izberite ljubezen. Sprejmite sami sebe takšne, kot ste, z vsemi napakami in brazgotinami, ki vam jih je zadalo življenje. Sprejmite tudi vašega otroka v vsej njegovi biti, veselite se ga. Osredotočite se na vse tiste stvari, ki jih imate radi tako pri sebi kot pri svojem otroku. Napake pa izkoristite kot dragocene mejnike, ki vam omogočajo učenje in osebnostno rast.

Zato pozabite na popolnost. Ciljajte više. Brezpogojna ljubezen je tisto, za kar se je vredno boriti.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor