Očistite um negativnih misli in ohranite pozitivno miselno naravnanost

 

Očistite um negativnih misli in ohranite pozitivno miselno naravnanost

Vaš um neverjetno pomembno vpliva na uspeh ali poraz pri tako rekoč vsem, od odnosov, dela in financ do sreče v vsakdanjem življenja.

Najpomembnejši korak za končanje stresa in tesnobe je, da živite bolj osredotočeni na sedanjost in se pogovarjate v bolj pozitivnem smislu. Negativne misli nas vržejo v padajočo spiralo stresa in strahu. Tako zlahka je kritizirati in kriviti sebe.

Če to priznate ali ne, naši možgani neprestano razmišljajo. Te misli neprestano vplivajo na vaše razpoloženje in čustva. Kadar ste zaskrbljeni ali pod stresom, je to običajno posledica negativnih in nezdravih misli.

Smo bitja navad. Vsak dan skozi našo glavo šine od 60.000-70.000 misli in 90% teh misli je popolnoma istih, kot smo jih imeli dan pred tem. Vstanemo na isti strani postelje, jutranja opravila v kopalnici in na stranišču so enaka, sedimo na istem stolu, jemo enak zajtrk, v službo peljemo po isti poti in počnemo enake stvari, ki jih dobro obvladam, in sicer z istimi ljudmi – vsak dan. Potem odhitimo domov, da bi lahko prebrali še elektronska sporočila, gledali tv, večerjali in si ogledali svojo nadaljevanko. Potem odhitimo v kopalnico, kjer si umijemo zobe, večerna rutina je podobna jutranji. Nato odhitimo v posteljo, da bi se čim prej naspali – seveda vsak večer ob istem času. Naslednji dan vse skupaj ponovimo.

Delujemo kot avtopilot. Če nam po glavi rojijo vedno enake misli, vedno znova sprejmemo enake odločitve, vedno enake odločitve privedejo do enakega vedenja, in enako vedenje povzroči vedno enake izkušnje. In ustvarjanje vedno enakih izkušenj povzroči vedno enaka čustva. In vedno enaka čustva so vzrok enakih misli.

Vsekakor pa zadnje čase – dneve začenjamo drugače, niste šli v službo, delate od doma, prihaja do sprememb, ki jih naše telo in um nista navajena, kar pa ni tako slabo. Kajti, ko pride do sprememb znotraj nas, pride tudi do drugačnih misli, odločitev, dejanj,  navad…

Vabim vas, da tudi doma menjate rutino z majhnimi spremembami:

  • Pijte kavo na drugem stolu/kavču
  • Prstan dajte na drugi prst
  • Umijte si zobe z drugo roko
  • Ne preberite časopis/novice
  • Zamenjajte stran postelje
  • Odločite se za sprehod tudi v slabem vremenu

”Pozitivne in negativne misli ter občutenja vplivajo na naše telo, posledično pa tudi na naše zdravje, odnose, okolje in naše zadovoljstvo in prihodnost.” Je zapisal Dr. Joe Dispenza, avtor knjig Placebo ste vi in Odvadite se biti to, kar ste: kako izgubiti svoj um in ustvariti novega, ki se že več kot 30 let ukvarja s povezovanjem znanosti in duhovnosti.

Večina nas potrebuje budnico, kakšen šok v življenju, da se prebudimo in začnemo sodelovati v prid sebi, svojemu telesu in umu. Moje mnenje pa je, da ne rabimo čakati na nesrečo oz. budnico, začnimo že zdaj razmišljati in se opazovati, na kakšen način delujemo, kaj razmišljamo, kako se počutimo v svoji koži s svojimi mislimi?

Sama prakticiram različne načinov za očiščenje uma oz. misli. Ker pa je že je jesen oz. zima in se s tem delo na vrtu zaključuje, bi vas vseeno spomnila na to,  da lahko urjenje uma primerjamo z delom na vrtu: treba je pleti, gnojiti, obrezovati in odstranjevati kamenje, redno. Na to je treba gledati z veseljem, saj potem sledi pobiranje pridelka, naše kreacije.

 Običajno nam je težko priznati, da imamo negativne vzorce razmišljanja. Naredimo vse, kar je v naši moči, da tega ne priznamo. Ko enkrat ugotovite, da imate negativne misli, lahko spremenite svoje vedenje in pridete do boljšega počutja s pozitivnim razmišljanjem.

Več let sem raziskovala, na kakšen način utišam slabe misli, kako jih preusmerim, da ne razmišljam o njih ali da jih vsaj zmanjšam.

Na poti sem zasledila članek ultramaratonca, vrhunskega športnika Christopherja Berglanda, ki je že večkrat premagal najtežji maraton na svetu Badwater, ko maratonci tekajo 135miles (217km), sredi julija po dolini smrti (Death Valley), kjer je več kot 130 F (54C). In ta je rekel, da najhujše ni fizična kondicija in vzdržljivost pri takem napornem maratonu, temveč to, da preprečiš negativnih mislim, da ti pridejo do živega.

Kako preprečimo/ustavimo negativne misli?

Sama se poslužujem več tehnik, najbolj pogosto pa uporabim:

PREUSMERITEV/DISTRACTION

Ko v svojem umu zasledimo negativno misel, je dobro, da jo preusmerimo. Nevroznanstvenik iz Brown univerze je pred nedavnimi izjavil: da je ključ v optimalnem pozitivnem razmišljanju ta, da zmotiš um z kakšno drugo dejavnostjo. Um lahko misli samo eno misel hkrati. Ko se fokusiraš samo na eno stvar, je težko razmišljati še kaj drugega.

V študiji iz leta 2015 (Brown University), kjer so dokazovali, kako um ne more sprejeti 2 misli hkrati, so udeležencem povedali, da  bodo začutili udarec na

palcu na levi roki ali na palcu na desni nogi. Nakar so jih udarili v roko in nogo hkrati. Nekateri udeleženci so čutili bolečino v roki, drugi v nogi, a nihče ni čutil bolečine v roki in nogi hkrati. Kar so raziskovalci dokazali, da um lahko sprejme le 2 informacij o bolečini hkrati. In če se boste kdaj znašli v situaciji, ko vas bo določena misel obsedla (negativna) potem se spomnite, da ima um  zmožnost ignoriranja na vašo zahtevo in uporabite tehniko preusmeritve.

Sama si tukaj predstavljam, da je moj um kot majhen otrok. Ko mi po umu švigajo negativne misli – takrat preusmerim misel na nekaj preprostega – npr. kaj bom kuhala za kosilo, katere sestavine potrebujem, kako dolgo bom za to potrebovala, itd. Poskusite tudi sami in bodite pri tem nežni. V kolikor vam od petih poskusov, vsaj enkrat uspe preusmeriti misel – je to že velik napredek in vam za to čestitam!

Tadeja Krajnc
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor