Starši, ne vzgajajte z nemoralo

Vse pogosteje poslušamo, da so naši otroci neodgovorni in neposlušni, da je vse več mladoletniškega prestopništva. Res je čudno, da se zgražamo in krivimo za to samo medije in družbo. Zanimivo, da mi starši in naši otroci pri tem nimamo nič. Vse to so samo naključja, kajne?

Starši, ne vzgajajte z nemoralo

Kolikokrat ste se znašli v situaciji, ko ste poteptali svoja prejšnja prepričanja in vzgojna načela? Da ste “nikoli ne udariš prvi, vrneš, da pametnejši odpušča”, spremenili v “udari ga, menda ne boš pustil, da te tepejo, ne bodi mehkužnež in to je za tvoje dobro, da bi se bolje znašel v tem krutem svetu”. Kdaj ste začeli verjeti, da so sočutje, pripravljenost pomagati in strpnost v resnici slabosti in necenjene osebne lastnosti?

Za tiste radovedne ali nevedne — Morala je skupek pravil, predpisov ali norm o obnašanju, vedenju in navadah neke skupine ali kulture, pri čem se daje tudi ocena vrednosti teh pravil v smislu kaj je dobro, pravilno in pravično in kaj je v nasprotju s tem.

Moralna dilema pri dejanjih Robina Hooda ni, verjeli ali ne, največji doseg etičnih razmišljanj. Moralne dileme so pred nami vsak dan, pogosto, mi pa se jih izogibamo z relativizmom, konformizmom in čisto, nepotvorjeno neumnostjo. Moralna zavest je najlepši in verjetno najpomembnejši del sestavljanke, zaradi katere smo dobri, sočutni in humani in zato oprostite, ker vprašam, kje pa smo mi našo izgubili?

Če še vedno upate, da ima ta svet nekaj možnosti, da lahko našim otrokom zapustimo veliko boljše pogoje od tistih, v katerih smo mi živeli, morate prenehati z nemoralno vzgojo.

Prenehajte jim delati domače naloge, kričati na učitelje zaradi neopravičenih izostankov vašega otroka, jih zagovarjati za vsak njihov prekršek in jih tako odvzeti priložnost, da se naučijo odgovornosti. Ne govorite jim da so na, naj. Niso in tudi ni treba, da so. Dovolj je, da jih imate radi, ne pa, da jih promovirate. Verjemite v njihove naravne moči. Otroci niso mali ljudje, otroci so kvalitativno drugačni od nas odraslih (ne gredo k pediatru zaradi drugačnega naziva, ampak zaradi njegove specializacije). Otroci se oblikujejo pod vplivom raznih dejavnikov, genetike, vzgoje, socializacije. Njihova psiha je občutljiva, a je tudi prožna in odporna.

Otroci potrebujejo dobrega vzornika, našo podporo in doslednost, ne pa podkupovanja in popuščanja. Mi nismo njihovi prijatelji, ampak starši, osebe, odgovorne za njihovo dobrobit in najpomembnejša opora in steber, da se lahko razvijejo v samostojne in funkcionalne ljudi.

Kata

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor