Zakaj takih fotografij otrok ne bi smeli objaviti na spletu

Živimo v svetu, kjer je za starše postalo fotografiranje otrok in objavljanje na družbenih omrežjih tako običajno kot poljubljanje bolečega mesta, ko se otrok udari. Medtem ko je deljenje fotografij naših malčkov z rojstnodnevnih zabav, v novih oblačilih ali pri raziskovanju živalskega vrta luštno, je določene trenutke bolje ohraniti zase. Drugače je lahko otrok v nevarnosti, da ga lahko spravimo v zadrego ali celo huje, iz njih naredimo tarčo za razne spletne predatorje.

Zakaj takih fotografij otrok ne bi smeli objaviti na spletu

Zato predlagamo, da naslednjih osem vrst fotografij otrok ohranite zase.

Kopanje

Vsaka fotografija, na kateri je otrok delno ali v celoti gol, kot je, recimo, pri kopanju, ni za javno rabo. Kar vi mislite, da je dragocen trenutek vaših treh namiljenih malčkov, lahko na žalost, pa naj še tako izkrivljeno izgleda, pride v napačne roke (pedofilija, otroška pornografija).

Ko so otroci bolni ali poškodovani

Naloga staršev je, da otroke zaščitimo, ne pa izkoristimo. Vprašajte se: bi želeli, da kdo objavi vaše fotografije, ko se počutite  zanič? Verjetno ne. Enako se vprašajte, ko pomislite kaj objaviti in česa ne.

Sramotilne fotografije

Izgleda, da je sramotenje otrok po internetu trenutna moda, vendar pa imajo lahko ta dejanja kratkoročno in dolgoročno uničujoče posledice za otroka. Ne samo da sramotenje ruši zaupanje med starši in otroci, ampak lahko pozneje v življenju povzroči tudi postravmatske stresne motnje, depresijo in tesnobo.

Otrok na kahlici

Ko pomislite na morebitne posledice v bodočnosti, je fotografije vaših otrok, ko opravljajo potrebo, bolje ohraniti zase. Zapomnite si: kar objavite, ostane na internetu za vedno. Resnično mislite, da bo vaš najstnik želel videti fotografijo sebe, ko je opravljal veliko potrebo?

Osebni podatki

Nikoli ne objavljajte njihovih polnih imen in priimkov, naslovov, kam gredo v šolo, če je otrok kje v varstvu, itd.  Nikoli ne veste, kdo bi lahko te podatke uporabil za drugačen namen, kot je bilo predvideno.

Skupinske fotografije

Če se odločite deliti fotografije svojih otrok na internetu, potem v redu. Vendar pa se ni v redu odločati namesto drugih staršev, ki se morda ne bi počutili dobro pri gledanju svojih otrok, nalepljenih povsod po družbenih omrežjih. Poskrbite, da imate pred objavo fotografij, kjer pozirajo ali se igrajo z drugimi otroki, privoljenje njihovih staršev za objavo.

Vzrok za nadlegovanje

Pomislite, kako lahko objavljanje določenih fotografij vpliva na vašega otroka v šoli. Na primer, slika, ki izpostavlja določeno šibkost, strah ali morda neumen vzdevek, lahko poniža vašega otroka in ima posledice za njegovo družabno življenje.

Nevarne dejavnosti

Otroku daste v roke steklenico piva in ga fotografirate. Ali pa imate malčka v naročju, medtem ko prestavljate avto iz garaže in zraven še s pametnim telefonom to posnamete. Fotografije teh na videz nedolžnih trenutkov so bile narejene za zabavo, vendar pa se z njihovim deljenjem na spletu izpostavljate nevarnosti za kritiko in morebitne težave, saj vse okoliščine morda niso razvidne na prvi pogled.

Za katere fotografije pa vi mislite, da jih je bolje zadržati zase in jih ne objavljati na družabnih omrežjih?

Melissa

Ocena:
[Skupaj: 6 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor