Zakaj očetje trpijo za poporodno depresijo?

Zakaj očetje trpijo za poporodno depresijo?

Je mogoče, da trpim za depresijo jaz namesto moje žene?

To je povsem mogoče. Ko govorimo o poporodni depresiji, se pogosto pozablja na očete. Raziskave kažejo, da 10% očetov zapade v poporodno depresijo, ne glede na to, ali za poporodno depresijo trpi tudi mama ali ne.

Zakaj se počutim tako otožno in malodušno, ko pa imam prelepega in zdravega otroka ter ženo, ki me ljubi?

Razlogi za pojav depresije pri moških se razlikujejo od tistih, ki to stanje izzovejo pri ženskah. Moški običajno začutijo, da je finančno breme na njihovih ramenih.

Možno je tudi, da se slabo počutite, ker ste bili navajeni drugačnega življenja. Zabave, druženja in proste večere je zamenjala skrb za otroka. Mogoče vas teži vprašanje, ali boste dober oče ali pa pogrešate partnerko, ki se sedaj več časa posveča otroku kot pa vam.

Zdi se, da je moja žena prebrodila poporodno depresijo, mene pa še vedno drži. Kdaj bo tega konec?

Kaj hitro se boste tudi vi izvlekli iz te situacije. Dojeti morate le, da je vse to, kar vas teži, le trenutno stanje: vaša žena se bo hitro vrnila v službo in ne boste več nosili vsega finančnega bremena sami. Kmalu se boste znašli tudi z organizacijo vaših aktivnosti, saj bo otrok razvil svoj ritem, ki vam bo omogočil lažje načrtovanje. Verjetno je tudi, da se boste začeli družiti z mladimi starši, ki imajo podoben dnevni ritem. In tudi žena se vam bo lahko ponovno posvetila, ko otrok malo zraste.

Kakorkoli že, določite del dneva, ki ga boste izkoristili zase. Prve tedne po otrokovem rojstvu se velikokrat zgodi, da niste pozorni na malenkosti.  Vseeno pa se skušajte naspati in spočiti, jejte čim več okusne in zdrave hrane in se rekreirajte – to velja tako za očete kot za matere. Zelo pomembno je, da se s partnerko ne oddaljita.

V kolikor se čutite izključene, se pogovorite o tem s svojo ženo in za to težavo skušajte najti skupno rešitev – morda se niste dovolj angažirali za pomoč pri otroku, zaradi česar vaša žena nima dovolj časa za vas.

Minili so že trije meseci, odkar imamo dojenčka, jaz pa se še vedno počutim depresivno

Če čutite da sami ne morete rešiti te težave, ne oklevajte pri iskanju strokovne pomoči. Če vaša depresija traja več tednov, izgubite apetit, se pojavijo težave s prebavo, se počutite nesposobni in nekoristni ali se začnete agresivno obnašati, ne odlašajte z obiskom zdravnika.

Zelo pomembno je, da s partnerko ostaneta povezana. Že malenkosti lahko povzročijo, da se oče počuti nesposoben in izločen. Starša se morata podpirati, hrabriti in opogumljati drug drugega v vsaki situaciji, tako zaradi sebe kot zaradi odnosa z otrokom.

Bebac

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor