Kaj moramo vedeti preden najamemo varuško?

Kaj moramo vedeti preden najamemo varuško?

Najti nekoga, ki občasno poskrbi za varstvo naših otrok, morda ni tako težko. Za pomoč lahko prosimo stare starše, prijatelje, sosedo, nečakinjo … A vedno pogosteje se pojavlja potreba po rednem in zanesljivem varstvu s strani osebe, ki ima izkušnje s tovrstnim delom, pa tudi nekaj strokovnih kompetenc. V takih primerih se družine odločijo za sodelovanje z varuško.

Pred začetkom sodelovanja je dobro imeti v mislih sledeče:

1. Izkušnje

Prevladujoče splošno mnenje je, da otroke lahko varuje vsak. A s tem se ne moremo povsem strinjati. V kolikor za svoje otroke iščete redno varstvo (še posebej v primerih, ko otrok še ne hodi v vrtec) je dobro, da pri iskanju prave osebe v ospredje postavite izkušnje. Pomembno je, da preverite ali je oseba že delala kot varuška in koliko časa, kakšne so njene kompetence, veščine in dodatna znanja. V kolikor iščete osebo, ki naj bi otroke peljala tudi na razne aktivnosti, je pomembno vprašanje, ali ima vozniški izpit. Kot že rečeno, pa so izkušnje zagotovo ena pomembnejših stvari, preden se odločite za nadaljnje sodelovanje.

2. Intervju

Po začetnem ožjem izboru varušk je pomembno, da opravite »razgovor«, oziroma intervju v živo. Pri srečanju v živo lahko začutite energijo osebe, njeno govorno izražanje in seveda navežete prvi osebni stik.

3. Pričakovanja

Varuški, s katero si želite sodelovati, vnaprej povejte, za kakšno časovno obdobje bi potrebovali njeno pomoč in jasno določite, ali gre za občasno ali redno varstvo, dopoldansko ali popoldansko, varstvo ob večerih itd. V kolikor niste prepričani, ali boste varstvo potrebovali daljše ali krajše obdobje, tudi to ustrezno opredelite. Na tak način se izognete kasnejšimi težavam in morebitnim nesporazumom. Prav tako jasno izrazite svoja pričakovanja glede delovnih obveznosti. Vnaprej povejte ali potrebujete samo varstvo otrok ali potrebujete tudi pomoč pri kuhanju, pospravljanju, prevozih na dejavnosti, ipd…

4. Poskusno obdobje

Z varuško, ki jo želite najeti, se poskusite dogovoriti za poskusno obdobje sodelovanja. Skupaj določite ustrezen časoven okvir znotraj katerega bi varuška spoznala vašo družino in navezala stik z otrokom. Namreč, četudi se z varuško dobro ujamete in ima vse kompetence, ki jih iščete, se še vedno lahko zgodi, da ne bo uspela navezati uspešnega stika z otrokom. Iz tega razloga je priporočljivo, da si vzamete nekaj časa, da ugotovite, ali je varuško sprejel tudi otrok.

5. Reference in družbene omrežja

Zadnji korak, ki ga lahko naredite, preden se dokončno odločite, katero osebo najeti za varuško, je ta, da preverite varuškine reference ter družbena omrežja. Nekaterim se bo zadnji korak morda zdel odveč, a kljub vsemu se je potrebno zavedati, da iščemo osebo, ki bo kar nekaj ur na dan ali na teden preživela z našim otrokom in prav je, da smo pri iskanju natančni. Na tak način smo kasneje tudi pomirjeni, da smo izbrali pravo osebo, ki ima preverjene reference in tudi s pojavljanjem na družbenih omrežjih ne kaže morebitnih odstopanj.

V kolikor niste prepričani, kako najti pravo varuško za svoje potrebe, ali morda nimate časa, da bi varuško iskali sami, se lahko za pomoč obrnete na agencije, ki varuško poiščejo namesto vas. Ena izmed takšnih je tudi skupnost Varuška po meri.

Akademjia za starše
Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor