Ginekologi pozivajo nosečnice: Obisk šole za starše je ključen!

Ginekologi pozivajo nosečnice: Obisk šole za starše je ključen!

Šola za starše (včasih tudi Materinska šola) je ključnega pomena za zdravo nosečnost, porod in pravilno skrb ter razvoj dojenčka. Vsaka nosečnica, še posebej, če je to njena prva nosečnost, bi se je morala udeležiti skupaj s partnerjem. Izvajanje in organizacijo šole za starše lahko prevzame usposobljen strokovnjak v javnem zdravstvenem zavodu ali zasebni izvajalec.

V Sloveniji lahko opravljamo fizično Šolo za starše v različnih zdravstvenih domovih, na voljo pa je tudi naša spletna Šola za starše, ki je sestavljena točno po curriculumu uradnih šol za starše. V naši spletni šoli predavajo priznani ginekologi, pediatri, psihoterapevti, certificirane strokovnjakinje za dojenje in patronažne sestre, strokovnjaki za prvo pomoč, zdravstveni delavci slovenskih porodnišnic ter drugi predavatelji uradnih šol za starše.

Šola za starše je spletni projekt znamke Nosečka, namenjen nosečnicam in mamicam po porodu ter očkom, ki potrebujejo podporo in nasvete pri prvem letu starševstva. Spletna platforma ponuja več kot 260 video vsebin, katere predava 17 certificiranih zdravnikov in ostale strokvne priročnike in dokumente.

Šola je zasnovana je tako, da so vsebine dostopne preko vseh naprev 24/7, kar omogoča staršem, da se učijo in pridobivajo informacije v udobju svojega doma – točno takrat, ko jih potrebujejo. Šola za starše je zasnovana z vizijo ustvariti prostor, kjer bodo starši lahko našli strokovne video nasvete, podporo in informacije, ki jih potrebujejo za uspešno starševstvo v prvem letu otrokovega življenja. Cilj projekta je pomagati staršem razumeti in obvladovati izzive nosečnosti, poroda in prvih mesecev starševstva ter jim zagotoviti znanje in veščine, ki jih potrebujejo za skrb za svojega otroka.

Ginekologi pozivajo nosečnice: Obisk šole za starše je ključen!

Ginekologinja in porodničarka o programu:

“Predstave o porodu so različne. In iz izkušenj vam povem, da se le redke približajo resnici. Neusklajenost pričakovanj in realnosti o poteku nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju vam lahko predstavlja velik stres. V programu Šola za starše vam bodo na voljo odgovori na pogosta vprašanja, predstavljene tehnike sproščanjain pozitivna podpora za vsak dan. Predvsem pa zaupajte sebi in naravi, da vas je opolnomočila za ta korak v vašem življenju.”

– Katja Milićević dr.med., Specialistka ginekologije in porodništva

Pediatrinja o programu:

“Na enem mestu zbrane vse strokovno najbolj kompetentne informacije, ki jih starši potrebujemo od spočetja, rojstva otroka in naprej, predvsem pa dejstvo, da si lahko posamezne odgovore pogledamo kadarkoli in predvsem, ko naletimo na določen problem se mi zdi zelo dobrodošlo, predvsem pa tudi pomirjujoče v trenutkih negotovosti, ki se lahko pojavijo, ko se prvič znajdemo v vlogi staršev. Veselim se nadaljnjih projektov, predvsem pa podpiram Danajino poslanstvo – zagotavljati kredibilne informacije s področja starševstva.”

– Eva Miler Mojškerc, dr. med. specialistka pediatrije

Intervju z Danajo Oblak, ustanoviteljico Šole za starše

ginekologi-pozivajo-nosecnice-obisk-sole-za-starse-je-kljucen-1

ZaStarše: Danaja, pozdravljeni! Veseli smo, da ste se odzvali našemu povabilu za intervju. Najprej nam povejte, zakaj ste se odločili ustanoviti Šolo za starše?

Danaja Oblak: Pozdravljeni! Že od leta 2013 izobražujem nosečnice in pripravljam starše na porod in starševstvo preko spletne strani Nosecka.net in fizičnega priročnika Najino prvo leto, ki je brezplačen za vse nosečnice v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Šola za starše je bila naslednji korak, da bi bodočim staršem olajšali odločitev o izbiri prave šole za starše in jim ponudili strokovne, verodostojne in dobro pripravljene vsebine.

ZaStarše: Kako pomembno je, da se bodoči starši udeležijo šole za starše?

Danaja Oblak: Ključnega pomena je, da je bodoča mama mentalno dobro pripravljena na porod, da razume njegov potek. Poznavanje različnih porodnih položajev, metod za lajšanje porodne bolečine in tehnik za obvladovanje popadkov je nujno. Prav tako mora biti obveščena o vseh protibolečinskih sredstvih, ki so na voljo. Če je bodoča mama opremljena s pravimi informacijami, lahko na podlagi pridobljenega znanja sprejema prave odločitve za sebe in otroka in porod bo tako tudi lepši in z manj (ali nič) zapleti.

ZaStarše: Kdaj je pravi čas za obisk šole za starše?

Danaja Oblak: Šole za starše se običajno udeležite po 12. tednu nosečnosti, kjer boste obiskovali tečaj za zgodnjo nosečnost. Če boste pa izbrali spletne tečaje, pa lahko tudi nekoliko kasneje, ampak priporočljivo je, da že veste, kako poteka nosečnost, kako skrbeti za telo in se fizično in mentalno pripraviti na porod.

ZaStarše: Kako izbrati pravo šolo za starše?

Danaja Oblak: Starši bi morali izbrati tisto šolo, ki najbolj odraža vaša prepričanja, vrednote in želje. Če nosečnica razmišlja o domačem porodu, je najboljša izbira babica, ki bo prisotna tudi med porodom. Čeprav tega sama, zaradi varnosti otroka in matere, absolutno ne svetujem ali priporočam. Za tiste, ki načrtujejo porod v porodnišnici, so na voljo priprave v okviru porodnišnic in zdravstvenih domov. Kljub temu, da so to javne ustanove, se lahko vsebina močno razlikuje.

Starši morajo raziskati različne ponudbe priprav na porod in starševstvo, preveriti kakšen program ponujajo, katere teme pokrivajo njihovi programi, v kakšnem obsegu so in nenazadnje, kdo je tisti, ki izvaja program oziroma posreduje informacije.Programi naj pokrivajo vsa ključna področja – porod, poporodno obdobje, dojenje in vsebine o novorojenčku, vključno z nego in rokovanjem.

 

ZaStarše: Kako se vaša šola razlikuje od drugih?

Danaja Oblak: Naša spletna Šola za starše je na prvem mestu strokovna, verodostojna in hkrati zelo prijetna za ogled. Vsebine so dostopne nosečnici ali paru kadarkoli – za celo leto in kjerkoli – na telefonu, računalniku ali tablici. Predavatelji pa so delujoči slovenski zdravniki ali zdravstveni delavci v porodnišnicah ali zdravstvenih domovih, program pa je 100% priznan s strani slovenskih zdravnikov. Tako nosečnica ali par dobita najbolj realne in strokovne informacije glede poroda v Sloveniji.

ZaStarše: Kaj bi svetovali bodočim staršem?

Danaja Oblak: Ključnega pomena je, da je bodoča mama mentalno dobro pripravljena na porod, da razume njegov potek. Poznavanje različnih porodnih položajev, metod za lajšanje porodne bolečine in tehnik za obvladovanje popadkov – je nujno. Prav tako mora biti obveščena o vseh protibolečinskih sredstvih, ki so na voljo in kje so na voljo. Nosečnica mora to znanje poznati in obvladati, da lahko samozavestno izbere porodno okolje, ki mu zaupa, in da lahko nato zaupa bolnišničnemu osebju, da bodo znali sodelovati z njo med porodom. Če je bodoča mama opremljena s pravimi informacijami, lahko na podlagi pridobljenega znanja sprejema prave odločitve za sebe in otroka.

ZaStarše: Hvala, Danaja, za ta pogovor. Za konec, ali imate še kakšno sporočilo za naše bralce?

Danaja Oblak: Hvala vam! Želim si, da bi vsaka nosečnica in vsak bodoči oče imela dostop do pravih informacij in podpore, ki jo potrebujeta v tem posebnem obdobju. Vabim vas, da obiščete našo spletno stran Šola za starše in se prepričate o kakovosti naših programov.

 

Kako dobim dostop do predavanj?

Če želiš dostopati do vseh predavanj, obišči spletno stran solazastarse.com in se registriraj. Po registraciji bosta imelia dostop do vseh spletnih virov, predavanj, člankov, video vodičev in drugih dokumentov, ki jih ponuja projekt.

Šola za starše predstavlja neprecenljiv vir podpore in izobraževanja za nosečnice, mame po porodu in prvorodke v prvem letu otrokovega življenja. S strokovnimi nasveti, izobraževalnimi vsebinami in podporo je Šola za starše idealen kraj za pridobivanje znanja in veščin, ki so potrebne za uspešno starševstvo. Če si v tem obdobju svojega življenja in iščeš znanje, obišči spletno stran Šole za starše in se vključi v to edinstveno spletno skupnost.

Šola za starše je zasnovana z mislijo na potrebe sodobnih staršev, ki se soočajo z novimi izzivi in vprašanji v zvezi z nosečnostjo, porodom in starševstvom. S pomočjo spletnih virov, ki so na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu, lahko starši pridobite informacije in podporo, ko to najbolj potrebujete.

Pridruži se nam danes in začni odkrivati bogate vsebine, ki ti bodo pomagale na poti do uspešnega starševstva.

Fotografije in besdilo: Modri d.o.o.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor