3. teden nosečnosti

To je teden, v katerem se dogaja spočetje: en od 200 do 300 milijonov spermijev, ki so s spermo prišli v maternico, bo dosegel jajcevod in oplodil jajčece.

3. teden nosečnosti

Bodoča mamica

Konec drugega in v začetku tretjega tedna menstrualnega ciklusa je čas ovulacije in oploditve, čas, ko se bosta v enem od vaših jajcevodov srečala en od milijonov spermijev vašega partnerja in vaše jajčece. Ko spermij prodre v jajčece, se pričnejo kemični procesi, ki ne dovoljujejo nobenemu spermiju več, da bi oplodilo jajčece. Telo in rep spermija, ki je prodrlo v jajčece, se raztopita, njegovo jedro, ki vsebuje genetski material, nabrekne in se združi z jedrom jajčeca.

Vaš otrok

Zigota, oplojena jajčna celica, bo prvih nekaj dni v tekočini jajcevoda povsem mirovala, potem pa se bo začela deliti, najprej v dve celici, nato v štiri in tako naprej do nekje 30 celic, ko bo po petih do sedmih dneh po oploditvi prispela v maternico. Zarodek zdaj imenujemo morula, po latinskem imenu za murvo, ki ji je podoben. Spol vašega otroka določata dva izmed 46 kromosomov – gnosomov oz. spolnih kromosomov. Spermij in jajčna celica imata vsak po en gnosom. Jajčna celica ima kromosom X, spermij pa ima lahko kromosom X ali Y. Če je jajčno celico oplodil spermij s kromosomom X, boste dobili deklico, če pa je spermij v sebi nosil kromosom Y, boste dobili dečka. Spol vašega otroka je torej popolnoma odvisen od spermija, ki je oplodil jajčno celico. Spermiji s kromosomom X so večji in počasnejši ter živijo dlje od spermijev s kromosomom Y. Zato je tudi razširjena mnenje, da je dobro s posteljnimi aktivnostmi pričeti nekaj dni pred ovulacijo, če želite deklico. Če pa želite dečka, bi bilo dobro občevati v času ovulacije ali takoj za tem, ampak ne preveč pogosto.

Nasvet

Verjetnost spočetja boste povečali s spolnimi odnosi (najmanj) vsak drugi dan, začenši konec prejšnjega in med tem tednom ciklusa. Povečanje telesne temperature za 0,6 °C v tem tednu nakazuje na ovulacijo.

Ocena:
[Skupaj: 13 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor