28. teden nosečnosti

Vaš otrok je velik kot jajčevec

28. teden nosečnosti

  • Otrokova nagubana koža se počasi spreminja v gladko s pomočjo nastajanja dodatne maščobe.
  • Pljuča so že dovolj razvita, da bi v primeru poroda v tem trenutku otrok skoraj sigurno lahko preživel. Waw!

Z dodajanjem maščobe je otrok dolg med 34,5 in 37,5 centimetri in tehta med 0,7 in 1,1 kilogrami.

Pozdravljeni v tretjem trimesečju! Bodoče mamice so v 28. tednu in kasneje navadno prikrajšane za zadostno količino spanca. Če se sredi noči znajdete pokonci počnite nekaj kar vas sprošča. To sigurno ni čas da bi se spravile sesati stanovanje od vrha do dna – četudi se vam zdi, da bi morale to nujno storiti. Berite kakšno dobro knjigo, spijte kamilični čaj, poslušajte nežno glasbo. Potem pa se spravite nazaj v posteljo in poskušajte zaspati! Prihod v tretje trimesečje pomeni tudi, da je tako otrokovo kot vaše telo pripravljeno na konec – otrok se pripravlja na dihanje zraka, vaše prsi proizvajajo kolostrum, to je tekočina s katero se bo vaš otrok prehranjeval prve dni po porodu preden bo priteklo mleko. Seveda pa boste čutile tudi vedno več Braxton Hicksovih popadkov, saj se telo pripravlja na prave. Otrok bo še naprej rastel – in postajal pametnejši – po 28. tednu in poleg tega potrebuje le še nekaj dokončnih podrobnosti, da bo razvoj popoln.

Nosečniški simptomi pri 28 tednih

  • Težave s spanjem. Bolj se bliža predvideni datum poroda, slabše bo. Lahko so krivi hormoni, lahko je stres – lahko pa oboje!
  • Lovljenje sape, vedno bolj so pljuča utesnjena.
  • Bolečine – v tretjem trimesečju je neudobje res najhujše zaradi hormonskih nihanj in vsega kar se dogaja v vašem telesu.
  • Tekočina, ki prihaja iz bradavic, te lahko že proizvajajo hrano, ki jo bo otrok potreboval v prvih dneh svojega življenja, to je rumenkasta tekočina, ki ji rečemo kolostrum.
Ocena:
[Skupaj: 18 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor