Krvavitve v nosečnosti

Krvavitve v nosečnosti

V prvem trimesečju nosečnosti so vaginalne krvavitve dokaj pogoste in ni nujno, da so znak za težave. Dosti bolj nevarne so krvavitev v drugem ali tretjem trimesečju. Takrat je treba ukrepati in obiskati zdravnika.

Vzroki za krvavitve v nosečnosti

Vzroki za krvavitve so zelo različni. Če do tega pride, upoštevajte nekaj osnovnih nasvetov:

  •  zaščitite spodnje perilo z dnevnimi vložki. Tako lahko spremljate količino in intenzivnost krvavitev.
  • nikoli ne uporabljajte tamponov ali vstavljajte karkoli drugega v nožnico. Ne uporabljajte vaginalne prhe in se izogibajte spolnim odnosom.
  •  če imate katerega od simptomov opisanih v nadaljevanju članka, nemudoma pokličite svojega zdravnika.

Prva polovica nosečnosti

Splav

Krvavitev je lahko znamenje splava, ni pa nujno. Raziskave navajajo, da okrog 20-30% žensk krvavi v zgodnji nosečnosti. Pri približno polovici, krvavitve niso povezane s splavom. Okrog 15-20% krvavitev pa se na žalost konča s splavom, večinoma v prvih 12 tednih nosečnosti.

Znaki splava so: vaginalna krvavitev, krčevita bolečina v spodnjem delu trebuha, ki je hujša kot pri menstrualnih krčih, med krvjo pomešani koščki tkiva.

Največkrat se spontanega splava ne da preprečiti. Gre za odziv telesa, ki zavrne gensko okvarjen plod. Naslednja nosečnost po spontanem splavu je lahko povsem normalna.

Zunajmaternična nosečnost (ZMN)

Zunajmaternična nosečnost je resno stanje, pri katerem se oplojeno jajčece ugnezdi in razvija zunaj maternice, ponavadi v jajcevodu. ZMN je manj pogosta kot splav, zgodi se približno enkrat na 60 nosečnosti.

Znaki zunajmaternične nosečnosti so: hude bolečine v spodnjem delu trebuha in abdominalnem področju, nizke ravni HCG (humani horionski gonadotropin), vaginalne krvavitve. V rizično skupino za razvoj ZMN spadajo ženske, ki so prebolele okužbo jajcevodov, že imele zunajmaternično nosečnost ali operativni poseg v področju medenice. Zdravljenje običajno poteka laparoskopsko, pri nekaterih oblikah ZMN se uporablja zdravilo metotreksat.

Molarna nosečnost

Molarna nosečnost sodi med redke zaplete v nosečnosti – en primer na dva tisoč. Celice, ki tvorijo posteljico, uidejo kontroli in preprečijo oplojenemu jajčecu, da bi se normalno razvijalo. Maternico preraste nenormalno tkivo, ki proizvaja velike količine HCG-ja. Diagnoza se potrdi z ultrazvočno preiskavo. Znaki molarne nosečnosti so rjavkast izcedek, huda jutranja slabost, nenormalno povečana maternica in odsotnost otrokovega srčnega utripa.

Zdravljenje vključuje kiretažo maternice, s katero se odstrani nenormalno tkivo. Ponovno zanositev je treba načrtovati šele po letu dni, ko v telesu ni več nosečniških hormonov.

Drugi vzroki za krvavitev v nosečnosti

Do krvavitev v prvi polovici nosečnosti pride pogosto tudi zaradi naslednjih vzrokov:

  • ugnezdenja jajčeca, ki se lahko zgodi 6-12 dni po spočetju. Gre za lažje krvavitve, ki lahko trajajo od nekaj ur pa do nekaj dni.
  • vnetja medeničnega dna ali urinarnega trakta
  • spolnega odnosa. Maternični vrat je zelo nežen in občutljiv in če se vam zgodi, da zakrvavite, prenehajte s spolnimi odnosi in se posvetujte z zdravnikom, da izključite morebitne druge težave. Običajen spolni odnos sicer ne povzroči splava.

Druga polovica nosečnosti

Pogost vzrok v tem obdobju nosečnosti so vnetja ali izrastline na materničnem vratu. Sicer so krvavitve v drugi polovici nosečnosti manj pogoste, a toliko bolj nevarne tako za mater kot za otroka. Vedno je treba obiskati zdravnika.

Če se v pozni nosečnosti pojavijo krvavitve, je treba pomisliti na stanja, navedena v nadaljevanju.

Odstop posteljice

V tem primeru se posteljica loči oziroma odtrga od maternične stene. Prizadene okrog 1% nosečnic, in se ponavadi zgodi v tretjem trimesečju. Znaki so krvavitve in bolečine v trebuhu.

Rizični dejavniki so: starost nad 35 let, mnogorodnost, odstop posteljice v kateri izmed prejšnjih nosečnosti, srpastocelična anemija, visok krvni pritisk, travme ali poškodbe želodca, uživanje kokaina.

Predležeča posteljica (placenta praevia)

Če leži posteljica nizko v maternici na njenem dnu, lahko delno ali povsem prekrije notranje maternično ustje. Gre za resno stanje, ki zahteva takojšnje ukrepanje. Krvavitev je običajno neboleča, vendar izredno huda. Ponavadi se priporoča ležanje v porodnišnici, tako da lahko ob krvavitvah takoj prične z zdravljenjem. Predležeca posteljica je pogostejša pri mnogorodnicah, po carskem rezu ali večplodni nosečnosti.

Prezgodnji porod

Ko se maternični vrat začne mehčati, krajšati in širiti, se iz njegovega kanala sprosti krvavo obarvan sluznični čep. To je znak bližajočega se poroda in se lahko zgodi tudi do šest tednov pred porodom. Če opazite čep, se posvetujte z zdravnikom. Prezgodnji porod je porod, ki se začne pred 37. tednom nosečnosti.

Znaki so: povečan izcedek iz nožnice, pritisk v medenici ali spodnjem delu hrbta, krči v trebuhu, ki jih lahko spremlja tudi driska, redni popadki ali občutek zategovanja maternice.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor