Antibiotiki v nosečnosti

Antibiotiki v nosečnosti

Za zdravo nosečnost je treba upoštevati kar nekaj priporočil in se izogibati določenim zdravilom. Ali so med njimi tudi antibiotiki?

Jemanje predpisanih zdravil med nosečnostjo

Ko na nosečniškem testu zagledate črtico, ki potrjuje nosečnost, se je za vaše telo že začelo zelo naporno in razburljivo obdobje, ki prinaša veliko sprememb. Med njimi je tudi večja verjetnost za okužbe, ki zahtevajo antibiotično zdravljenje.

Nedavna raziskava Ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje, ki je zaobjela več kot 13.000 nosečnic, je pokazala, da je približno 30% žensk deležno zdravljenja z antibiotiki v obdobju treh mesecev pred zanositvijo in koncem nosečnosti, najpogosteje pa v četrtem mesecu nosečnosti.

Določeni antibiotiki lahko povzročijo prirojene napake pri novorojenčkih. Kaj torej narediti, če zbolite in je potrebno antibiotično zdravljenje? Brez skrbi, na voljo so tudi antibiotiki, ki v nosečnosti niso škodljivi in ne vplivajo na razvoj ploda.

Z antibiotiki se zdravijo bakterijske okužbe. Virusne okužbe se ne zdravijo z antibiotiki, ker le-ti niso učinkoviti proti virusom. Pretirana raba antibiotikov povzroči, da postanejo na njih odporne tudi bakterije in zdravljenje postane neučinkovito.

Najpogostejše bakterijske okužbe med nosečnostjo so vnetja sečil in okužbe s streptokokom skupine B. Pri teh okužbah pomagajo le antibiotiki in zdravljenje je treba izvesti, kljub potencialnemu tveganju za otroka. Nekatere okužbe namreč predstavljajo za zdravje nerojenega otroka večje tveganje kot pa izpostavljenost antibiotikom.

Niso vsi antibiotiki isti

Términ “antibiotiki” je za nosečnice lahko strašljiv. Čeprav je potrebna zdrava mera previdnosti, pa so antibiotiki pomemben del klinične prakse. Če pride do bakterijske okužbe, bo vaš zdravnik skrbno premislil, katere antibiotike vam bo predpisal, saj niso vsi antibiotiki isti. Veliko zdravil je varnih za jemanje med nosečnostjo, nekatera pa lahko povzročijo resne napake.

V Sloveniji uporabljamo ameriško klasifikacijo FDA (Food and Drug Administration) in velja za vsa zdravila, ne samo za antibiotike. Po tek klasifikaciji so zdravila razdeljena v pet skupin (A, B, C, D in X). V skupini A so zdravila, pri katerih kontrolirane raziskave pri nosečnicah niso pokazale, da bi snov škodovala plodu. V skupini B so zdravila, pri katerih raziskave na živalih niso pokazale škodljivosti, vendar kontroliranih raziskav na ljudeh niso opravili ali so raziskave na živalih pokazale škodljivosti, ki jih kontrolirane raziskave pri ljudeh niso potrdile. To je skupina, ki predstavlja varno izbiro zdravila za nosečnico. Včasih bolezen nujno zahteva zdravilo iz skupin C in D – v teh primerih je treba preceniti, ali dobrobit odtehta tveganje.

Zdravila iz skupine X so v nosečnosti prepovedana. Klasifikacija je podana v registru zdravil, tako da lahko vsak zdravnik za vsako zdravilo, ki ga nosečnici namerava predpisati, tudi antibiotike, preveri primernost.

Korist zdravljenja bakterijske okužbe v nosečnosti odtehta potencialno tveganje za škodljive učinke na plod, saj se ob nezdravljeni okužbi lahko le-ta prenese na plod, lahko pride do splava ali mrtvorojenosti.

Čeprav je veliko vrst antibiotikov varnih za uporabo, pa je pretirana raba skozi desetletja povzročila, da so bakterije postale odporne. Ker danes obstajajo številne nove vrste bakterij, ki jim običajni antibiotiki ne morejo do živega, so zdravniki prisiljeni preizkušati različne kombinacije, ki bi bile učinkovite. Varna raba vključuje več faktorjev: vrsto antibiotika, kako daleč je nosečnost, količino in trajanje jemanja.

Posledice neprimernega jemanja zdravil pa so lahko različne večje ali manjše prirojene nepravilnosti, motnje v delovanju, zastoj v rasti, karcinogeneza in celo smrt ploda.

Antibiotiki, ki so varni tudi med nosečnostjo, so:

 • Amoxicilin
 • Ampicillin
 • Augmentin
 • Penicilin
 • Cephalexin
 • Clindamycin
 • Erythromycin

Antibiotiki, ki za uporabo med nosečnostjo niso varni:

 • Bactrim
 • Ciprofloxacin
 • Doxycycline
 • Furadantin
 • Macrobid
 • Macrodantin
 • Minocycline
 • Septra
 • Tetracycline

Če potrebujete antibiotično zdravljenje med nosečnostjo, je ključnega pomena dobra komunikacija med vami in vašim zdravnikom. Posvetujte se z vsemi vašimi lečečimi zdravniki in specialisti in jih obvestite o zdravilih, ki jih morebiti že jemljete, da ne pride do kontraindikcij. Obvestite jih tudi o tem, da ste noseči.

Zdravnike seznanite tudi z alergijami ali drugimi zdravstvenimi stanji, kot npr. obolenju ledvic, jeter ali mononukleozi, saj je od tega odvisna izbira primernega antibiotika. Če med terapijo začutite kakšne stranske učinke ali da infekcija ne pojenja, o tem nemudoma obvestite zdravnika.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor