Nosečniški hormoni nam lahko v nosečnosti pošteno zagodejo

Nosečniški hormoni nam lahko v nosečnosti pošteno zagodejo

Hormonske spremembe v času nosečnosti lahko povzročijo tako fizične spremembe kot nihanje razpoloženja.

Hormoni so kemikalije, ki krožijo v naši krvi in imajo močne ter izredno raznolike funkcije. Različni hormoni upravljajo telesne funkcije in prenašajo sporočila z enega na drug del telesa. Vemo pa tudi, da njihove funkcije sprožijo čustveno reakcijo; kadar smo žalostni, zaradi hormonov jočemo in se na strah ali nevarnost odzovemo s svojim obrambnim sistemom.

V času nosečnosti pa je glavna naloga hormonov ta, da pomagajo upravljati vse spremembe, ki se dogajajo v telesu in otroku tako zagotovijo varen porod. Če razumemo, kaj počnejo hormoni, bomo tudi lažje razumeli spremembe našega telesa in obenem lažje odločali, ali se v telesu dogaja nekaj normalnega ali ne.

Najpomembnejši hormoni v času nosečnosti so:

  • Estrogen
  • Progesteron
  • Oksitocin
  • Endorfin
  • Prolaktin

Ti hormoni igrajo pomembno vlogo tudi pri samem procesu rojevanja.

Zanositev in hormoni v zgodnji nosečnosti

V času zgodnje nosečnosti so ženski hormoni (torej estrogen in progesteron) pomagali sprostiti jajčece z jajcevoda in poskrbeli za njegovo ugnezditev v odebeljeno steno maternice.

V tem času bo raven obeh navedenih hormonov višja, saj pomagata pospešiti krvni obtok predvsem do maternice in prsi. Progesteron in poleg njega še hormon relaksin pomagata mehčati mišice maternice, da se sproščajo in zagotavljajo prostor za rastočega dojenčka. Pogosto pa se zgodi, da ima ta proces malce širši vpliv in lahko vpliva tudi na katere druge mišice ženskega telesa, ob tem lahko pride do bolečin v sklepih, hrbtu ali vpliva na delovanje medeničnega dna.

Sproščene mišice in tkivo v vašem prebavnem sistemu pa še dodatno vplivajo na občutenje pekoče zgage, slabosti ali zaprtosti.

Hormoni in čustva v času nosečnosti

Povišane vrednosti hormonov v krvi lahko močno vplivajo na vaše počutje. Na trenutke se lahko počutite slabo, na robu solz ali vas je izredno lahko razdražiti. Občasno lahko občutite močna nihanja razpoloženja ali se vam bo zdelo, da svojih čustev niste zmožne nadzorovati. Najpogosteje ti simptomi minejo po prvih treh mesecih nosečnosti. Občutek, da nimate kontrole nad svojim telesom pa je podkrepljen z raznimi spremembami, ki se dogajajo telesu, zato je dobro, če sami sebe opomnite, da se vse to dogaja z razlogom ustvariti zdravo okolje, v katerem bo rastel vaš dojenček in vam bo v pomoč, ko bo čas za porod.

Medenično dno

Medenični pas je sistem kosti, ki obkrožajo vašo maternico in druge organe tega območja. Njegova osnova, medenično dno, je omrežje mišic in ligamentov, ki vse te organe podpirajo in seveda obenem tudi ščitijo rastočega otroka v vaši maternici. Mehčanje teh tkiv, ki ga povzroča hormon relaksin pomeni, da so ligamenti veliko bolj elastični in vam bodo v pomoč, ko se bo otrok rojeval, vseeno pa morajo mišice ostati močne, zato jih je obvezno potrebno trenirati s pomočjo vaj za utrjevanje medeničnega dna.

Hormoni v pozni nosečnosti

Za marsikatero žensko – ne vse – so sredinski meseci nosečnosti čas, ko se jim povrne energija in se konča slabost ter ostali podobni problemi, ki so bili prisotni prve tedne. Lahko celo opazite, da na račun hormonov vaša koža žari in se vam svetijo lasje – gre za tako imenovano fazo nosečniškega sijaja, ki jo drugi tako pogosto opazijo. Vaša postava se bo pričela zelo spreminjati in počasi bo vsem okoli vas na pogled jasno, da ste noseči. Ko zapustite prvega in vstopite v drugo trimesečje pa se tudi nevarnost spontanega splava znatno pomanjša in to je trenutek, ko velika večina žensk šele dobro prične uživati v svoji nosečnosti.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor