Redni nosečniški pregled pri 37. tednih

Redni nosečniški pregled pri 37. tednih

Pa je prišel čas za prvi CTG. Za tiste, ki vam je ta kratica neznanka, gre za kardiotokografijo, pri kateri na nosečniški trebušček pripnejo dve sondici. Ena meri plodov srčni utrip, druga pa krčenje maternice oziroma popadke. Vse skupaj se izpisuje na papir, s katerega lahko zdravniki razberejo, kakšno je stanje.

Vsak ginekolog ima neko mejo, kdaj prične s CTG-ji na pregledih. Moja to prvič naredi po dopolnjenih 37. tednih nosečnosti. Takoj ko smo napravico fiksirali na trebušček, je bilo aktivnosti v njem izjemno veliko. Dobro se spomnim, kako je ponorela prva hčerka, ko smo jo takole spremljali v trebuščku in očitno tudi ta ni bila kaj hudo navdušena, da smo jo zmotili, ker je premikanje osredotočila na tisto mesto, kjer se je merilo njen srčni utrip. Prav čudno je bilo po začetnih minutah, ko se je gospodična pomirila, njen srčni utrip je bil v ozkem pasu okoli 140 udarcev na minuto, nekaj malega je bilo premikov, skala za popadke pa je popolnoma mirovala.

Najbolj me je zanimalo, kakšen bo odziv maternice na CTG. Zakaj? Ko je v prvi nosečnosti prišel čas za prvi CTG, nekoliko prej kot tokrat, sploh nisem vedela, kaj me čaka in niti mi ni bilo jasno, kaj točno preverjamo poleg tega, da slišim utrip mojega zakladka. Sestra je prišla po nekaj minutah stanje preveriti in malce čudno pogledovala proti zapisu in trebuščku. Vprašala me je, če kaj čutim. Meni ni bilo nič jasno in sem odvrnila, da nič, celo na hrbtu sem ležala brez kakšnih težav. Rekla je, da bomo še nekaj časa pustile in potem videle, kako bo. Malce me je stisnilo, ker je zaznala, da nekaj očitno ni v redu. In res, ko je naslednjič preverila zapis, je poklicala zdravnico iz ambulante. Zdravnica si je zapis ogledala in mi naročila, naj kar vstanem, počakam na napotnico in grem v Ljubljano. Res sem se ustrašila, kaj je narobe. Ko mi je sestra predala napotnico, materinsko in zdravstveno kartico, pa mi je rekla še »se mi zdi, da se zadnjič vidimo takole, srečno in naj bo hitro«. V tistem sem dojela, kaj je »narobe«. Rodit grem? Kako? Rok imam konec januarja, mi smo pa tik pred božičem? Ma kje, ni šans. Pridem ven in povem možu, da greva v Ljubljano. Oba sva se smejala situaciji in mož je rekel »No, tkole si pa nisem predstavljal, da se bova pelala rodit.« Bližje sva bila Ljubljani, bolj sem dojemala, da je mogoče pred nami že veliki finale in dan d. Ko sva prispela, sem povedala, zakaj so me poslali in v sprejemni me je pogledala, kot da sem padla z neba in omenila, da na prvi pogled ne izgledam, kot da bi me kaj zvijalo. Tako me je tudi ona priklopila na CTG in šele potem videla, da se res nekaj konkretnega dogaja, ne bom pozabila komentarja »O, no tole pa res ni tako nedolžno, pa res ne čutite ničesar?« Omenila sem, da mogoče čutim nekaj malega otrdevanja, drugega pa res ne. Sledil je pregled pri zdravniku in ta je ugotovil, da poleg CTG-ja drugih znakov poroda ni. Imel je namen poslati me domov, vse dokler nisem povedala, kako daleč od porodnišnice sem doma, takrat pa je rekel, da je to predaleč in da me vseeno obdrži na opazovanju, če bi se iz tega slučajno kaj razvilo.

Tako sem oblekla njihovo pižamo in se za tri dni pridružila ostalim nosečkam na oddelku. Vsaka je imela svoje težave, večina je štela dneve hospitalizacije, nekatere tedne, spoznala pa sem tudi dve, ki sta svoje bivanje v porodnišnici šteli že v mesecih. Tam sem hitro videla, kako srečne smo lahko, če naša nosečnost poteka normalno in jo spremljajo normalni, tako ali drugače naporni, nosečniški simptomi.

Tretji dan po hospitalizaciji je prišel čas za vizito in po zelo mirnem CTG-ju tudi pregled pri zdravniku, ki je rekel, naj kar pokličem domov, da v kratkem dobim odpustnico in grem lahko domov na božično večerjo, ja, res, domov sem prišla 24. decembra naravnost pred polno mizo. Po hrani v porodnišnici je bil to pravi balzam za oči in želodec.

Prvi CTG v tej nosečnosti je bil torej popolno nasprotje in prav odleglo mi je, da je vse še tako mirno. Naslednji me čaka prihodnji teden in najbrž kar zadnji pri moji ginekologinji. Več v članku o PDC-ju.

Nosečka Nina

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor