Nosečniški dnevnik 2: 38. teden nosečnosti

Nosečniški dnevnik 2: 38. teden nosečnosti

Teža: +11,6
Obseg: 99,5cm

Punčka

Zdaj naj bi bila punčka velika 34,1 cm (ves čas pišem takšne mere, saj se plodek v trebuščku meri od vrha glavice pa do ritke, normalna mera po rojstvu, ko je možno izmeriti, kako velik je dojenček vključno z nogicami, pa je nekje okoli 50 cm), teža pri teh tednih pa se vrti okoli 3,1 kg.

Moja punčka na podlagi meritev s pregledov tehta nekoliko manj. Ne glede na to, da smo že pri samem koncu nosečnosti, se ni še prav nič umirila in še vedno izredno pridno telovadi v trebuščku. Res pa je, da vse skupaj boli še bolj kot je prej, kar pa iskreno nisem pričakovala, saj pri prvi ni bilo tako in sem mislila, da je bila bolečina do sedaj kar najmočnejše, kar bo zmogla, očitno je hranila višek energije vse do konca in se prav pridno potrudi povedati, kdaj ji nekaj ne ustreza. Ves čas je ob steno porinjen del telesa, pa naj bo to ritka, rokica ali nogica, kadarkoli pretipam trebušček, bo nekaj sigurno močno pritisnjeno ob steno in koža bo na tistem mestu že kar malce občutljiva na dotik.

Simptomi

Nekaj izcedka, močno pekoča zgaga, večja potreba po vnosu mlečnih izdelkov, težave s spanjem, tiščanje, srbenje prsi in tako dalje. Če povzamem na hitro, se mi zdi, da se je kar na lepem vrnilo vse tisto, kar je bilo v celotni nosečnosti najtežje prenašati in mi povzroča takšne in drugačne težave. Ampak glede na to, da že odštevamo do finalnega dneva, bomo že zdržali.

Nosečniški dnevnik 2: 38. teden nosečnosti

Porodna torba

Če je ne bi pripravila že prej, bi jo morala absolutno v tem tednu, ampak moja je že kar nekaj časa na svoji polici in pogled nanjo me vedno opomni, kako blizu je vse skupaj.

Kaj se skriva v njej?

V torbo sem tokrat spravila tisto, kar se mi zdi nujno in kar sem prvič pogrešala.

 • Paket Vir80.
 • Paket mrežastih hlačk.
 • Paket prsnih blazinic. Prvič sem vse svoje odnesla nazaj domov, zato tokrat s seboj nesem po en paketek, če bi potrebovala več, pa še vedno lahko prosim dragega.
 • Torbica z osebno higieno (gel, šampon, pasta, ščetka, mala krtačka, gumice za lase, labelo, lanolin, bepanthen roza, dezodorant).
 • Nastavki za dojenje (prvič brez njih nikakor ni šlo, res da sem imela nekaj težav, ker sem premalo razmislila o samem dojenju in kako se ga lotiti pravilno, ampak vseeno, raje nastavek kot mlečni dodatek, vsaj glede na to, da se mleko že tvori).
 • Tri tetra pleničke (za vsak slučaj, če bo tudi tokrat veliko polivanja in bova z malo porabila vse, kar nama jih je porodnišnica v tistem dnevu namenila).
 • Duda (v Ljubljani sva prvič dobile avent dudo, ker je bila velika, je dojenčica ni dobro sprejela, takoj ko je dobila MAM začetno, pa je bilo v redu. Silila je ne bom, a če bo jokala toliko kot prva, nama bo duda vsekakor v pomoč).
 • Sezamove ploščice. Načeloma ni videti, da mleko kakorkoli zaostaja, kolostrum se že tvori, ampak za vsak slučaj vzamem s seboj še tisto, kar preverjeno pomaga tvoriti dodatno mleko.
 • Vlažni in suhi robčki (glede na vročino in celo napoved vročinskega vala bodo vlažni robčki sigurno precej uporabna zadeva, odločam se tudi, če bi mogoče poleg njih s seboj vzela še sprej, ki ga je radenska lansirala malce pred mojim prvim porodom, v katerem je praktično zgolj voda in je namenjen osvežitvi obraza, v poletju po prvem porodu mi je ta sprej prišel še kako prav in mislim, da gre tokrat z mano tudi v porodnišnico).
 • Mapa za dokumente (v njej se že skriva kopija najinega poročnega lista, seveda to ni obvezno, ampak vseeno priporočajo, da jo imajo pari s seboj, pri neporočenih pa potrditev očetovstva. Ko bomo v roke prejeli rojstni list, pa bo ta mapica varno zavetje, da se mu slučajno ne bi kaj zgodilo).
 • Polnilec za telefon.
 • Ipod s slušalkami (ali čepki za ušesa, nikoli ne veš, kaj ti bo prišlo prav, v navalu raznih hormonov in čustev pa bo prijetna poznana glasba vsekakor zgolj velik plus kot pa kaj drugega, zato gre tokrat ipod z mano, mogoče mi bo v pomoč, kadar me napadejo hormonska nihanja, da ne bom vsak večer/noč jokica, tako kot se mi je to dogajalo prvič)
 • Stekleničko za vodo (v vročih dnevih tako ali tako nepogrešljiva, ob dojenju pa vsekakor. Seveda so v porodnišnici na voljo lončki, ampak veliko bolj praktično je, če poleg sebe v posteljo vržeš stekleničko in se ne obremenjuješ, da bi med dojenjem polila dojenčka, ko bi pila iz lončka, izbrala sem si stekleničko EQUA, imam pa dve, eno sem si kupila sama, drugo prejela od moje izredno skrbne mamice in verjamem, da mi niti slučajno ne bo žal, da imam rezervo).
 • Mini denarnico z nekaj drobiža (po carskem rezu močno dvomim, da mi bo prijalo hoditi v pritličje na kavo in podobno, ampak dobro, to ne vzame veliko prostora, niti ni težko, zato naj bo kar v žepku za vsak slučaj).
 • Natikači in spalne majice ter modrci za dojenje (veliko vas bo mnenja, da to ni potrebno, a vendar nam, ki smo bolj drobne, tiste velike halje iz porodnišnice predstavljajo še eno veliko težavo ob vstajanju iz postelje in spravljanju nanjo, zato bom tokrat vsaj z drugim dnem oblekla svojo spalno majico in imela pripravljeno za vsak dan eno, torej po carskem se gre domov četrti dan, če je vse v redu, če bova morali ostati kak dan dlje, pa jih bo mož doma opral in prinesel nazaj, ne zdi se mi, da ob tem slučajno izgubljam denar, ker jih bom doma tako ali tako potrebovala in preživela v njih ves čas prvih nekaj dni).
 • Blokec in svinčnik (ja, moja stalna obvezna oprema, tudi pri prvi sem kar nekaj stvari zapisala na reklamne letake, pa naj bodo to ideje ali pa ne vem kaj, karkoli pač).

Imam še nekaj dni, do takrat bom razmislila če sem še kaj pozabila.

Pripravila pa bom tudi oblačila za domov zame in za našo gospodično, ta pa pridejo k nama tretji dan in ko bom imela naslednji dan ali katerega kasneje v rokah odpustnici, bom takoj poklicala moža in naju počasi začela pripravljati na odhod, da bomo lahko kar se da hitro pobegnili.

Pazite se ob prihajajočem vročinskem valu, ne pozabite na veliko tekočine in privoščite si dodatno osvežitev,

Nosečka Nina

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor