Učinkovito discipliniranje je v modeliranju in pravilnem vodenju

Učinkovita disciplina je v modeliranju

Preberite tudi predhodna članka: Učinkovito discipliniranje ni v kaznovanju in Učinkovito discipliniranje je v jačanju pozitivnega, še preden nadaljujete.

Modeliranje (učenje z vzorom) daje pozitivne rezultate in je zelo pomembno pri vzgoji. Bodite pozorni na to, kaj rečete in kako to rečete – ne le, ko govorite z otrokom, ampak v vseh situacijah.

Modeliranje daje vidne napotke za to, kakšno obnašanje je sprejemljivo in posredno okrepi pravilne načine obnašanja.

Predstavljajte si situacijo v avtu. Peljete se po avtocesti, ko opazite, da avto za vami vozi le nekaj centimetrov od vas, voznik v njemu pa začne prižigati dolge luči in z roko udarjati po hupi.

Večina ljudi bi izustila nekaj žaljivk, udarila po zavori in morda uporabila kakšno »prijateljsko« potezo z roko. Kaj, če bi namesto tega upočasnili in zamenjali vozni pas ter pustili, da vas agresivni voznik enostavno prehiti?

Prvi primer lahko vašega otroka precej zmede, če ga vedno opominjate, naj uporablja lepe besede in ga za to tudi vedno pohvalite. Kar pa ste vi pokazali je nasprotno vašemu nauku – pomanjkanje samokontrole – in pokaže, da vam ni potrebno uporabljati lepih besed, ko ste jezni. Drugi primer pa predstavlja primerno uporabo veščin za reševanje težav, saj ste ostali mirni in niste ogrozili nikogar na cesti.

Ena mojih najslabših navad je bila sedenje na mizah in drugem pohištvu v otrokovi sobi, saj je pohištvo tam veliko manjše od normalnega in je situacija zato lahko nevarna. Problema se nisem zavedala, dokler se nisem znašla v položaju, da je otrok sedel poleg mene na polici. Čeprav je plezanje pomembno za razvoj motorike v tem obdobju, otroka seveda nočem spodbujati, da pleza po pohištvu, še posebej če me ni zraven, da ga nadziram.

Učinkovita disciplina je v pravilnem vodenju

Ko vodite svoje otroke bodite, vedno zelo jasni. Za vsako pravilo imejte tudi tehten razlog, ki ga lahko razložite, a naj bo dovolj enostaven, da ga otroci razumejo.

Vedno se prepričajte, da so vaši napotki in želje zastavljeni tako, da sporočajo kaj storiti, in ne česa ne storiti.

Kot primer, v moji učilnici se osredotočam na to, da otroke opominjam, naj »sprehodijo svoja stopala«, in da jim razložim kako jih hoja ohranja varne, namesto, da jim zabičam naj ne tekajo. Pomagalo bo, če jim poveste kakšno zgodbico o tem, kako je vaš otrok tekal in se zaradi tega poškodoval.

Tudi z mojim najstnikom se pogovarjam na podoben način. Za primer: »Pozno je in jutri zjutraj imaš vaje. Da ne boš preutrujen, pojdi spat čez petnajst minut. Prejšnji vikend si zamudil, ker si prespal budilko.« Včasih se odpravi spat sam. Včasih ga je treba še enkrat opomniti, a zelo redko se upira.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor