Vau moment – ko razmetane kocke dobijo smisel

Vsak dan se pri nas doma odvija bolj ali manj enaka zgodba.  Moj triletni sin v nekem trenutku najde način, da vsepovsod naokoli razmeče igrače in naredi velikanski nered. Potem se vsak dan prepiramo in borimo s pospravljanjem.

Vau moment - ko razmetane kocke dobijo smisel

Včasih so barvice ali kosi sestavljanke. Drugič avtomobili ali razne figurice. Vendar pa so približno 90 % časa tla dnevne sobe zasuta z Lego kockami iz dveh ogromnih škatel.

Še več prepira, pritoževanja, stokanja in teženja. “Vsaj zgradi nekaj tokrat s temi kockami, namesto da delaš samo nered!” “Zakaj?! Rekla sem ti, da tega ne delaj!” “Ne ŽE SPET!” Vsak dan. Ista stvar.

Danes sem bila popolnoma naveličana in dovolj mi je bilo tega, da moj sin spet noče umakniti svojih kock s prehoda in sem nameravala zbrcati neskončno nadležne kocke stran s poti. Seveda je protestiral, kot zna le triletnik … Dramatično in zelo, zelo glasno.

Dovolj mi je bilo. Preveč izmučena in utrujena sem bila, da bi kričala zaradi plastičnih igrač. Odšla sem iz sobe, da si zbistrim glavo in se umaknem iz tega kaosa.

Ko sem tako sedela v kuhinji, sem slišala, da se v dnevni sobi dogaja nekaj čarobnega.

Drobcen glasek je začel pripovedovati zelo podrobno zgodbo, v kateri so komaj slišno vreščale prestrašene kocke. Zgodbo je zelo natančno uprizoril: “Hop, hop, hop, prihajam vas rešit!”. Oh, ne, kako strašna jama!” “Pomagaj mi, obtičal sem!” “Brizg, brizg. Oh, ne, to je zelo, zelo hudoben mož. Ujel ga bom!”

Nekaj časa sem poslušala in moj mrki izraz na obrazu počasi zamenja nasmeh, premaga me radovednost in pridružim se svojemu sinu, tokrat se spustim na njegov nivo in začnem raziskovati majhen svet, ki ga je ustvaril. Spraševala sem ga o njegovi dragoceni stvaritvi in poslušala njegove zelo natančne razlage.

Kar naenkrat, v trenutku je imelo vse smisel. Mogoče pa ni bil zopet samo en velik nered. Mogoče je bilo zares nekaj pomembnega.

Vse, kar sem morala narediti, je bilo spremeniti svoj pogled, preden sem resnično razumela tisto, kar je moj sin videl. Od zdaj naprej stotine razpršenih kock po tleh ne bodo več izzvale zavijanja z očmi ali ponovne borbe za pospravljanje. Od zdaj naprej bo to začetek ene nove epske sage, sage, ko otroški junak rešuje dan.

Jennifer

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor