Dojenček ob 12. uri nima kaj delati na soncu!

Ali res mamice vedno vedo, kaj je najbolje za njihovega otroka?

Sedim v senčki poleg plaže, s plastenko hladne vode v roki in opazujem mimoidoče, ki brezskrbno hodijo sem in tja, številne družine se nastanijo na produ blizu vode, da lahko mirno opazujejo svoje otroke čofotati in se igrati v vodi. Danes ni tako vroče. Nebo so prekrili koprenasti oblaki, zato se zdi, da se ljudje veliko bolj sproščeno nastavljajo sončku … ni tako napadalno danes, ni tako vsiljivo vroče, ne bojijo se ga. Niti starši majhnih otrok, celo dojenčkov ne. Ura je odbila točno poldan. Opazujem ljudi in nekatere neodgovorne starše, ki dojenčke, brez laskov in kakršnekoli zaščite na glavi, samo v plenički tako brezskrbno izpostavljajo soncu.

Dojenček ob 12. uri nima kaj delati na soncu!

Ker živim ob morju, vidim veliko preveč opečenih ličk in telesc malih otrok in celo dojenčkov, nezaščitenih glavic in premalo odgovornih staršev.

Kaj res ne vedo, da je sonce prav tako nevarno tudi takrat, ko s svojimi UV žarki tako diskretno prodira skozi oblake. Morda še bolj nevarno, saj nas močno direktno sonce opozarja, da se moramo umakniti v senco, se zaščititi – premočno je, da bi lahko zdržali predolgo. No, vsaj večina. Ko pa se sonce tako skriva za oblaki, se počutimo prijetno, ni nam tako vroče, vzdržljivo je, pa še lahen vetrič nam daje pogum, da ostanemo še dlje. In tu so dojenčki, otroci, ki potegnejo najkrajše. Oni ne vedo. Oni so odvisni od svojih staršev, od njihovega zavedanja, odgovornosti in so prepuščeni zgolj in samo njim.

Ljudje imamo to “napako”, da sodimo druge po sebi. Meni je vroče, sleci tole majico. Meni je mrzlo v noge, obuj si nogavice. Voda je zame premrzla, pridi ven, da se ne prehladiš. Super prijeten dan je danes, ni vroče, lepo pihlja, nič hudega ti ne bo.

Zavedati se moramo, da je takšen način dojemanja sveta okoli sebe zmoten. Kar velja za nas, ni nujno, da velja tudi za druge. Predvsem pa, ko gre za naše otroke, moramo uporabljati glavo, trezno glavo z vsem znanjem in izkušnjami, ki jih premoremo.

Enostavno je. Vedeti je treba, da otroka, še posebno dojenčka, ne smemo izpostavljati poletnemu soncu od 10. – 16. ure. Pred deseto in po šestnajsti uri pa ga moramo ustrezno zaščititi in poskrbeti za dobro hidracijo. Tudi zdaj, ko smo na dopustu in si želimo oddahniti od celoletnega stresa in se razbremeniti, moramo obdržati glavo trezno, oči odprte – naši otroci zahtevajo to od nas.

Počitnikujte z glavo in ne pozabite uživati – uživajte odgovorno.

Ana

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor