Pet razlogov za vključitev otroka na poletni tabor

 

Pet razlogov za vključitev otroka na poletni tabor
Foto: MSchottlander1

Poletni tabori ponujajo otroku dragocene in nepozabne izkušnje. Za njih skrbijo predani mentorji, ki pripravijo različne aktivnosti, preko katerih se otroci naučijo sodelovanja, (samo)spoštovanja in drugih pomembnih življenjskih veščin. Na taborih se rodijo nova poznanstva in prijateljstva, ustvarjajo se nepozabni spomini, otroci pa se morajo navaditi tudi na določeno mero samostojnosti, kar jih pripravlja na odraslo življenje. Predstavljamo pet glavnih razlogov za obisk poletnega kampa:

1. Učenje novih stvari

Na taboru morajo otroci stopiti izven svoje cone udobja. Spoznajo aktivnosti in področja, ki jih prej niso poznali ter dobijo priložnost, da se preizkusijo v novih stvareh. Tako lahko odkrijejo, kar jih veseli, mogoče dobijo nov hobi.

2. Razvoj socialnih veščin

Otroci se morajo na taboru sporazumevati z drugimi, sodelovati v skupini ali celo prevzeti vlogo vodje. S tem, ko opravljajo naloge oz. zadolžitve, ki jih drugače ne rabijo, razvijajo čut za odgovornost, veselje ob dobro opravljenem delu, naučijo se delovati v skupini in upoštevati želje in zamisli drugih.

3. Spopadanje z izzivi, cenjenje trdega dela

V varnem okolju so se otroci pripravljeni spopasti z novimi izzivi in prevzeti določeno mero tveganja. Naučijo se postaviti cilje in uresničevati svoje sanje. Spoznajo, da sta za njihovo dosego potrebna trdo delo in vztrajnost.

4. Izgradnja karakterja

Otroci na taboru navežejo nova poznanstva in prijateljstva, nekatera med njimi lahko trajajo celo življenje. Spoznajo pomen etike, poštenosti, spoštovanja, odgovornosti in skrbi za drugega. Starši večkrat povedo, da so otroci po vrnitvi s tabora bolj odgovorni, prijazni in pripravljeni deliti ter da so se pripravljeni zavzeti za tisto, kar se jim zdi moralno pravilno.

5. Vzpodbujanje samostojnosti

Na taboru se otroci naučijo sprejemati samostojne odločitve v varnem okolju in s podporo predanih mentorjev. Možnost imajo spoznati, kaj deluje in kaj ne. S tem pa spoznavajo tudi nove odtenke svoje osebnosti. Otroke se tudi spodbuja, da si pomagajo in pazijo eden na drugega. Tako se počasi osamosvajajo in spoznavajo, da ne potrebujejo zmeraj ob sebi staršev.

Glavni cilj vsakega dobro zasnovanega in organiziranega tabora je ustvariti nepozabno doživetje za otroke. V ospredju so zabava, kreativnost, pustolovščina, smeh in razburljivost. Medtem ko je med šolskim letom v ospredju akademsko pridobivanje znanja, sta poletni čas in obisk tabora namenjena učenju drugačnih vsebin, ki pa so še kako pomembna za uspešno življenje.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor