Najpogostejše poletne dileme staršev

Spanje pod senčnikom? Jogurt za sončne opekline? Kopalke za dveletnega otroka?

Poletje je tu v polnem sijaju in z njim številne starševske dileme. Ko gremo z otrokom na dopust, se sprašujemo, ali so boljša odločitev gore in planine ali morje? Se dojenček sme kopati v ledeno mrzlem morju in še in še …

Najpogostejše poletne dileme staršev

To je le nekaj od dilem, s katerimi se spopadajo starši in otroci. Tokrat odgovarjamo na najpogostejše poletne dileme staršev.

Sončne opekline in jogurt

Otrok ima opečena ramena zaradi sonca. Ali je jogurt dobra in učinkovita prva pomoč, ali je na opečeno mesto potrebno nanesti kakšen preparat?

Prvo kor prvo, nikakor ne smemo dopustiti, da otroka opeče! To je nevarno in treba je ukreniti vse, da se otrok umakne z močnega sonca, če pa že je na soncu, ga moramo namazati z zaščitno kremo. Če se vseeno zgodi, da otroka opeče, na opečena mesta po tuširanju nanesemo vlažilno kremo ali katero drugo otroško kremo, ki je namenjena negi otroške kože po sončenju. Jogurt sicer ni slabo sredstvo, a je vseeno boljše za zaužitje, kot pa za nego kože.

Senčnik je povsem zadovoljiva zaščita

Senčnik je povsem zadovoljiva zaščita pred soncem na plaži in otrok lahko brez skrbi drema pod njim. 

Nikoli ne pustite otroka, da drema pod senčnikom. Čeprav senčnik dela senco in pod njim ni tako vroče, tkanine, iz katerih so senčniki narejeni, prepuščajo ultravijolične žarke, zato lahko otroka, medtem ko bo dremal pod senčnikom, opeče. Zato je spanje pod senčnikom prepovedano.

Slabost med vožnjo

Otroku je med daljšo vožnjo vedno slabo. Ali je bolje, da zato pred potovanjem in med potovanjem jé ničesar, da bi preprečili bruhanje?

Otroku najmanj dve ure pred potovanjem ni treba jesti obilnega obroka. Pol ure pred potovanjem naj ne pije tekočin. Med potjo otroku dajemo za pitje hladno vodo, a to izključno takrat, ko jo želi. Pri tem pa se držimo pravila ”malo po malo”. Če otrok med potjo postane lačen, naredite daljšo pavzo, otrok pa naj poje lahek obrok, brez da bi zraven popil veliko tekočine.

Kaj je bolj koristno? Dopust v hribih ali na morju?

Ali je za otroke do treh let bolj koristen odhod na morje ali v hribe?

Za triletnika ni ovir. Lahko in zmore tako na morje kot v hribe. Seveda niso dobre ekstremne višine (prek 3.000 metrov nadmorske višine), a saj je skoraj nemogoče, da bi kdo razmišljal, da tja odpelje triletnega otroka.

Je bolje iti najprej v planine in nato na morje ali obratno?

Za razliko od številnih ”strokovnih nasvetov” je resnica povsem enostavna – razlike ni! Tudi zaporedje ni pomembno. Blago prednost dajemo sicer hribom, da se lahko izognemo ekstremni vročini (v času vročinskih valov), pa še to ni vedno nujno, da se uresniči.

Gre otrok lahko v zelo mrzlo vodo?

Ali mora otrok v mrzlo vodo? Junija gremo namreč na morje in lani je bila v tem času voda ledeno mrzla in otrok je bežal in vriskal, če smo ga nesli v vodo. Ne želim, da bi mu bilo vroče, čeprav se zraven malo cmeri, a mož mi pravi, da naj ga ne nosim na silo v vodo. Kdo ima prav?

Nobenega siljenja! Četudi je voda topla, pustite, da otrok sam gre v vodo, seveda počasi in previdno. Ko pa je voda hladna, ga nikar ne silite, da gre vanjo. Bolje bo, če boste improvizirali in na plaži naredili bazenček (ali postavili gumijastega), in počakali da se voda ogreje in potem naj otrok raje čofota v njem.

Ali je prezgodaj … ?

Ali je prezgodaj, da bi z trimesečnim otrokom odšli na morje? Sme leteti z letalom ali naj gremo raje z avtom?

(Pre)zgodaj je! Tako majhnega otroka ne bi smeli premikati iz kotička doma, na katerega se je komaj dobro navadil. Če imate hišo ali stanovanje na morju in tam lahko ustvarite ”otroški kotiček”, potem je to druga stvar, a vseeno bodite pozorni na to, da je pediater blizu in je lahko dostopen, le bi ga potrebovali! V tem primeru je bolje potovati z letalom, pod pogojem, da je let direkten.

Kopalke: da ali ne?

Ali je zares neizbežno, da hčerki oblačim kopalke za na plažo? Stara je samo dve leti in jaz bi ji še pustila, da je gola. Moja sestra pa mi pravi, da bo pesek ušel povsod in da ji lahko razdraži kožo. Ali je to res?

Zagotovo je bolj sigurno, da ima otrok oblečene kopalne hlače. Otroci radi sedijo v pesku, zato je seveda bolje, da ima deklica takšno zaščito (v obliki kopalk). Seveda je po kopanju obvezno preoblačenje v suhe kopalke.

Izpiranje rane z alkoholom

Otrok je padel in si odrgnil kolena. Najboljše je rano izprati z žganjem

Nikakor! Žganje ni za rane – to je zelo boleča in povsem nepotrebna ”terapija”. Očistite rano s sterilno gazo in fiziološko tekočino ter pustite, da se rana lepo ”posuši”. Eventuelno lahko, pred spanjem rano pokrijete s sterilno gazo. 

Dr. Tanja Vukmanović

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor