Koliko vode potrebujejo otroci?

V človeškem telesu je ob rojstvu več kot 70% vode, po sedemdesetem letu pa telo vsebuje le še okoli 45 %. Otroci potrebujejo več vode kot odrasli, ker imajo tudi večje zaloge vode. Tudi ogroženost zaradi pomanjkanja vode je pri otrocih večja kot pri odraslih.

Koliko vode potrebujejo otroci?

Kljub vsakodnevnemu vnosu vode človek vodo neprestano tudi izgublja, npr. z izhlapevanjem skozi kožo in sluznice, znojenjem, dihanjem in tudi z odvajanjem urina in blata. Zato mora to izgubo vode nadoknaditi. Strokovnjaki priporočajo minimalno 2 litra vode dnevno, v toplih mesecih pa tudi več. To se nanaša še posebej na otroke.

Vsaka zamuda pri nadomeščanju izgubljene vode zmanjša oskrbo telesa z vodo in lahko privede do dehidracije. Dehidracija je izredno nevarna, saj so vse pomembne funkcije v organih, tkivih in celicah odvisne od zadostne količine vode.

Osnovne funkcije vode v telesu

  • prenaša hranilne in odpadne snovi
  • izpolnjuje celični in medcelični prostor
  • pomaga ustvarjati makromulekule
  • sodeluje pri kemijskih reakcijah
  • služi kot topilo mineralov, vitaminov in aminokislin
  • deluje kot ščit med sklepi
  • med nosečnostjo blaži udarce in tresljaje očesa, hrbtenice in posteljice
  • pomaga pri uravnavanju telesne temperature

Pri otrocih občutek žeje ni razvit v enaki meri kot pri odraslih.

Otroci so fizično aktivni in zelo pomembno je, da spremljate, kako pogosto in koliko vode spijejo. Njihova potreba po tekočini je večje, ko je vroče ali ko so aktivni, to pa se pravzaprav dogaja v poletnem času. Otrok običajno potrebuje okoli 100 ml tekočine dnevno na kilogram telesne teže, kar pomeni, da mora otrok, težek 10 kg, popiti približno 1 liter vode na dan.

Mlajši otroci, tisti pod 12 leti, ne morejo uravnavati svoje telesne temperature tako kot starejši otroci in odrasli. Zato so še posebej nagnjeni k povečanju telesne temperature, če dehidrirajo, kar lahko privede do številnih resnih zapletov za otrokov organizem.

Zato v teh vročih dneh ne zapuščajte doma z otrokom brez zagotovljene vode za osvežitev in hidracijo!

Poglejte tudi, koliko vode potrebujejo dojenčki.

Čuvarkuča

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor